39 de ani fără Nichita Stănescu – Boala care l-a ucis în tăcere

În urmă cu 39 de ani, pe 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu se stingea din viață.

“Poetul-nepereche” a pierdut lupta cu viața, în urma unui stop cardio-respirator. Cel puțin, acesta a fost diagnosticul oficial.

În realitate, Nichita Stănescu se lupta de ani întregi cu alcoolul și cu boala, ciroză hepatică.

Pe 9 decembrie 1983, Nichita a participat la nunta unor prieteni, la Drobeta Turnu-Severin. La cină, el i-a scris un poem gazdei, după care s-a retras în camera sa. Pe 11 decembrie trebuia să se întoarcă la București, dar dimineața nu s-a trezit la timp și a refuzat să mănânce. Poetul avea ficatul măcinat de ciroză. Prima criză hepatică a avut-o în 1981.

În noaptea de 12 decembrie 1983, cel mai mare poet român al secolului XX a ajuns la Spitalul de Urgenţă Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului.
Crizele s-au repetat, din ce în ce mai puternice, iar la câteva minute după ora 02:00, Nichita Stănescu a încetat din viață.

„La autopsie, s-a constat că nu mai avea nici măcar o celulă de ficat. Şi-l băuse pe tot. Viața boemă pe care o ducea Nichita nu era un secret pentru nimeni. Așa cum nu era un secret faptul că în ultimii ani alcoolul i-a ros viața încet, încet și că niciuna dintre încercările celor din jur de a-l face să se oprească nu a dat rezultate”, declara Cezar Ivănescu, un bun prieten a lui Nichita.

Şi-a plătit datoria către diavol prin alcoolism şi o moarte prematură

“Şi-a plătit datoria către diavol prin alcoolism şi o moarte prematură. Nichita n-a băut până la douăzeci şi şase de ani, spre râsul colegilor de generaţie, decât carcalete, un amestec de vin, sifon şi sirop. Când a debutat, în 1960, cu volumul Primele iubiri, puţea de talent. I s-a părut prea puţin', declara Ştefan Agopian.

Nichita Stănescu consuma două sticle de vodcă pe zi

De-a lungul timpului, prietenii poetului s-au întrecut în declarații. Potrivit acestora, Nichita cheltuia pe alcool până la 2.500 de lei pe săptămână, în condiţiile în care un salariu era de aproximativ 1.000 de lei.

“Cu toate că bea foarte mult, peste două sticle de vodcă pe zi, Nichita nu era aproape niciodată beat. Alcoolul îi producea o stare de efervescență intelectuală vecină cu geniul”, mărturisea prietenul poetului, Ștefan Agopian.

Sumele cheltuite de Nichita pe băutură ajungeau, la câteva zile, la mai mult decât dublul unui salariu lunar obişnuit, însă avea de unde plăti, fiind răsplătit regeşte pentru contribuţiile lui literare, ajungând, pentru acelaşi motiv, şi unul dintre favoriţii regimului ceauşist. În fapt tot ce câştiga poetul, altfel un om extrem de generos, era cheltuit, nu de puţine ori Nichita contribuind cu sume consistente la ajutorarea celor aflaţi în dificultate.

Nichita Stănescu a fost căsătorit de trei ori. Cea de-a treia soție, a fost marea și ultima sa iubire, Todoriţa Tărâţă, cunoscută și sub numele de Dora, cu care s-a căsătorit în 1982. Povestea lor de iubire a fost una cu adevărat impresionantă. A fost atât de mare încât Dora a făcut tot posibilul ca celebrul poet să renunțe la alcool. I-a convins chiar pe prietenii poetului, potrivit radioromaniacultural.ro, să alcătuiască un fel de „conjuraţie antialcool, oficializată printr-un act pe care toţi şi-au pus semnăturile, angajându-se să lupte alături de el împotriva acestui viciu care pusese stăpânire pe Nichita.

Foto:libertatea.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete