Cadrele didactice sunt nevoite să admită că utilizarea tehnologiei se face și în scop educațional

îndreptar digital

Peste 2.000 de învățători din toată țara au intrat deja în cel mai amplu program neguvernamental de training de abilități digitale dedicat profesorilor din învățământul primar, 'Îndreptar Digital'. Acesta a fost creat de Asociația Techsoup și finanțat de Google Foundation, prin Tides Foundation. Fișe cu exerciții și idei de proiecte la clasă bazate pe utilizarea unor aplicații mobile gratuite ajută cadrele didactice să țină pasul cu elevii nativi digital din clase și să le deschidă apetitul pentru utilizarea tehnologiei în scop educațional. Pentru că a învăța digital se învață. 

Din ce în ce mai mulți copii folosesc telefoanele mobile și tabletele. Și din ce în ce mai mulți învățători aleg să nu ignore această realitate, ci să o integreze în felul în care predau.

Programul 'Îndreptar Digital' sprijină învățătorii să găsească modalități noi de integrare în procesul educațional a instrumentelor și resurselor digitale gratuite, favorizând dezvoltarea unui proces educațional bazat pe descoperire, munca în proiecte și învățare aplicată și practică, în același timp crescând atractivitatea activităților la clasă. De asemenea, le oferă instrumente și resurse pentru a crea obiceiuri sănătoase de utilizare critică a tehnologiei în rândul elevilor, care sunt deja consumatori de tehnologie de la vârste din ce în ce mai mici.

Multe dintre aceste activități se bazează pe utilizarea educațională a telefonului mobil și îi acomodează pe aceștia cu utilizarea responsabilă și critică a acestui gadget, ca instrument educațional. În plus, Îndreptar Digital propune și modalități de lucru care pot fi folosite la clasă sau în activități extra-curriculare și sprijină învățătorii inclusiv în coordonarea de proiecte comunitare realizate cu ajutorul tehnologiei sau în experimentarea primelor noțiuni de programare alături de elevi.

Trăim într-o eră computerizată. Copiii sunt pasionați de telefon mobil, tabletă de la vârste fragede. La început accesează programe fără să știe cum, dar prin încercări repetate, pe parcurs, înțeleg ce și cum să folosească. Fiind clasa a IV-a și având în vedere volumul informațiilor, dar și numărul materiilor, am decis să îi „transform' în „DETECTIVI' de informații utile pentru materiile noastre. Predarea clasică îi plictisea (și pe ei, dar și pe mine), așa că trebuia intervenit', a declarat Mihaela Govor, invatator la Scoala Gimnaziala din comuna Brazi, judetul Prahova.

În 2019, Îndreptar Digital va continua seria de ateliere pentru învățători și a programat activități de mentorat pentru învățătorii care doresc să aplice activitățile propuse pe indreptardigital.ro.

Toate resursele dezvoltate în cadrul programului sunt publicate pe www.indreptardigital.ro și sunt disponibile gratuit și deschis pentru toate cadrele didactice.

CREDIT FOTO: Vlad Bâscă

Citește și:

Învață-l să fie ordonat!

Structura anului școlar 2019-2020 se schimbă. Ce modificări apar și ce vacanță va dispărea?

Când îi dai copilului ciocolată, în ce cantitate și cât de des

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie