Învață-l să fie ordonat!

invata-l-sa-fie-ordonat

Copiii au superputeri, este clar. Cine poate să facă haos în casă într-o clipită, imediat după ce ai terminat de făcut ordine și curățenie?! Cine? Realitatea este că cei mici nu sunt deloc deranjați de dezordine. Ba chiar le place! Învață-l să fie ordonat!

Indiferent cât de mult ne străduim să îndepărtăm aglomerarea de jucării, cărți, creioane și câte și mai câte, oricât de multe dintre ele am dona, în cel mai scurt timp le vor lua locul altele noi. Sigur, aici e contribuția părinților, bunicilor, mătușilor, prietenilor… Fiecare sărbătoare sau simplă vizită este motiv de a mai face un cadou. O jucărie. Deranjant este că sunt peste tot prin casă, numai în coșurile și cutiile care le sunt destinate, nu. Și simți că îți pierzi mințile ori de câte ori te apleci să le ridici, calci pe ele sau te străduiești să le ocolești. Ai sentimentul că niciodată – dar chiar niciodată! – nu vei reuși să îți convingi copilul că aglomerarea de jucării și alte obiecte care îi aparțin este obositoare iar dezordinea înseamnă disconfort? Să zicem că ar exista câteva căi…

Învață-l să fie ordonat!

Degeaba te plângi și te enervezi, dacă de fiecare dată tot tu vei fi cea care strânge prin casă. Nu există lecție mai bună decât aceea de a-l îndruma cum să facă el singur acest lucru. Doar tu vei ști că este o lecție, pentru copil trebuie să pară un joc nou.

Învață-l cum să renunțe la obiecte

Când copilul reușește să își facă singur ordine, deja începe să descopere și de care lucruri nu are nevoie. Este o abilitate care îi va fi de mare folos și mai târziu, în viață. Dacă selecția acestora nu vine din partea lui, o puteți face împreună. Ia obiect cu obiect și cere-i să se gândească dacă îi place cu adevărat, dacă îl consideră util sau potrivit vârstei lui. Ajută-l să înțeleagă de ce nu are rost să păstreze lucrurile care nu îl mai atrag sau nu-i mai sunt utile.

Învață-l să doneze

Toți copiii se nasc buni. Așa că nu îți va fi greu să-l convingi că un alt copil ar fi fericit să aibă lucrul care pentru el deja nu mai are valoare. Este un exercițiu de bunătate pe care, o dată însușit, va cere chiar el să îl repete.

Învață-l să valorifice

Să zicem că micuțul tău nu se înduplecă să dăruiască lucrurile care, oricum, nu-l mai interesează. Există și pentru el o cale de a împuțina muntele de obiecte, fără suferință. Explică-i că poate organiza o expoziție cu vânzare pentru copii, iar din banii obținuți își poate cumpăra un lucru (un lucru!) pe care și-l dorește foarte mult. Sigur că tu stabilești prețurile, care vor fi simbolice. Adevărata miză nu sunt banii obținuți din vânzare ci faptul că ordinea în lucruri și renunțarea la cele nefolositoare are rezultate palpabile. Iar odată construită această asociere pozitivă cu ordinea și curățenia în lucruri… ești salvată!

Laura Bogaciu

Foto: Shutterstock

Citește și:

Când îi dai copilului ciocolată, în ce cantitate și cât de des

În viitor, copiii noștri vor avea în programa școlară: Ora de Nutriție. Ce zici de această inițiativă?

Alegeri care dau bătăi de cap: părinte sau prieten?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie