37 de ani fără Amza Pellea – Mesajul emoţionant al Oanei Pellea pentru “tata-Amza”

Pe 12 decembrie 1983 pleca dintre noi Amza Pellea, unul dintre cei mai mari și mai apreciați actori pe care i-a avut România.

Amza Pellea, îndrăgitul actor care reuşea să interpreteze ireproșabil atât roluri de comedie, cât şi roluri dramatice, a murit la doar 52 de ani, în urma unui cancer pulmonar.

Rămas în memoria noastră drept „Nea Mărin Miliardar', Amza Pellea a reuşit să-i cucerească pe români, iar lipsa lui se simte chiar și astăzi, la 37 de ani de la moartea sa.

Amza Pellea a interpretat roluri memorabile în filme precum „Mihai Viteazul', „Nea Mărin, miliardar,' sau în scheciurile umoristice „Nea Mărin'.

„Deși n-aș fi vrut, destinul oltenesc m-a dus la Craiova. Am debutat cu “O chestiune personală”; în spectacol, foștii mei colegi îmi erau copii. Pe această scenă am jucat mult, și Horațiu din Hamlet, și Otto Katz din Soldatul Svejk, și un rol mai puțin obișnuit pentru pregătirea mea: Farfuridi. Cu craiovenii am obținut premiul I în piesa “”Ultima decadă” de Vasile Nițulescu și Florin Vasiliu – la un concurs național. Evident, la Craiova am jucat și primul meu oltean în comedia Colivia cu sticleți de Lascăr Sebastian și Silviu Georgescu. Jucam un poștaș cu o moacă și o dicție teribilă”, mărturisea Amza, într-un interviu acordat în 1972.

37 de ani fără Amza Pellea

'Fără asta mică, nu eram nimeni', acestea au fost ultimele cuvinte ale marelui actor, referindu-se la Domnica, soția lui si mama Oanei.

În urmă cu doi ani fiica sa, Oana Pellea, a transmis un mesaj pe Facebook.

35 de ani fara tata-Amza. Dor mare si greu…parca din ce in ce mai mare si mai greu.Multumesc celor care nu l au uitat…

Publicată de Oana Pellea pe Marţi, 11 Decembrie 2018

“35 de ani fără tată-Amza. Dor mare şi greu…parcă din ce în ce mai mare şi mai greu. Mulţumesc celor care nu l au uitat şi îl iubesc şi astăzi. Aprindeti o lumânare pentru sufletul lui bun şi daţi o cană de apă pomană unui suflet însetat. Tare vă mulţumesc', a scris Oana Pellea pe pagina personală de Facebook.

În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame – spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.

Și marele artist Tudor Gheorghe a compus o baladă intitulată „Nea Mărine', în memoria marelui actor, Amza Pellea.

Foto: libertatea.ro

Vezi si:

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vedete