35 de ani fără Amza Pellea – Mesajul emoţionant al Oanei Pellea pentru “tata-Amza”

35 de ani fără Amza Pellea – Mesajul emoţionant al Oanei Pellea pentru “tata-Amza”

Pe 12 decembrie 1983 pleca dintre noi unul dintre cei mai mari și mai buni actori pe care i-a avut România.

Amza Pellea, îndrăgitul actor care reuşea să interpreteze ireproșabil atât roluri de comedie, cât şi roluri dramatice, a murit la doar 52 de ani, în urma unui cancer pulmonar.

Rămas în mentalitatea noastră ca „Nea Mărin Miliardar', actorul a reuşit să-i cucerească pe români, iar lipsa lui se simte chiar și astăzi, la 35 de ani de la moartea sa.

Amza Pellea a interpretat roluri memorabile în filmele „Mihai Viteazul', „Nea Mărin, miliardar,' sau în monologul  „Nea Mărin'.

„Deși n-aș fi vrut, destinul oltenesc m-a dus la Craiova. Am debutat cu “O chestiune personală”; în spectacol, foștii mei colegi îmi erau copii. Pe această scenă am jucat mult, și Horațiu din Hamlet, și Otto Katz din Soldatul Svejk, și un rol mai puțin obișnuit pentru pregătirea mea: Farfuridi. Cu craiovenii am obținut premiul I în piesa “”Ultima decadă” de Vasile Nițulescu și Florin Vasiliu – la un concurs național. Evident, la Craiova am jucat și primul meu oltean în comedia Colivia cu sticleți de Lascăr Sebastian și Silviu Georgescu. Jucam un poștaș cu o moacă și o dicție teribilă”, mărturisea Amza, într-un interviu acordat în 1972.

35 de ani fără Amza Pellea

Astăzi se împlinesc 35 de ani de la moartea marelui actor Amza Pellea, prilej cu care fiica sa, Oana Pellea, a transmis un mesaj pe Facebook.

35 de ani fara tata-Amza. Dor mare si greu…parca din ce in ce mai mare si mai greu.Multumesc celor care nu l au uitat…

Publicată de Oana Pellea pe Marţi, 11 Decembrie 2018

“35 de ani fără tată-Amza. Dor mare şi greu…parcă din ce în ce mai mare şi mai greu. Mulţumesc celor care nu l au uitat şi îl iubesc şi astăzi. Aprindeti o lumânare pentru sufletul lui bun şi daţi o cană de apă pomană unui suflet însetat. Tare vă mulţumesc', a scris Oana Pellea pe pagina personală de Facebook.

În aprilie 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea, in memoriam, pe Walk of Fame – spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.

Și marele artist Tudor Gheorghe a compus o baladă intitulată „Nea Mărine', în memoria marelui actor, Amza Pellea.

Iulia Sandu

Foto: libertatea.ro

 

Vezi si:

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete