3 femei care au avut curajul să pornească altfel de afaceri

O afacere socială, o academie 3.0 și o schimbare de carieră, de la economist la „profesor de fericire. Trei istorii despre idei suficient de puternice pentru a mișca lucruri și despre femeile care au avut curajul de a le transforma în fapte.

Incubatorul de idei IT

oana manga

O școală vie și interactivă, unde copiii între 8 și 15 ani învață să folosească și să creeze tehnologie IT. 

Oana Manga, o mămică pasionată de educaţie, a pus pe roate, alături de alţi doi parteneri, o afacere complet „altfel căreia i-a spus: Academia Micilor Developeri. O şcoală cu programe create de specialiști în IT și psihologia copilului, unde cei mici fac programare, robotică şi grafică, adică învaţă să „vorbească informatică şi software, limbile de circulaţie internaţională ale viitorului.

„Am avut norocul ca, până să ajung să fondez această școală alături de un fost coleg, să lucrez în branșa IT pentru mai multe proiecte digitale, încununate cu Bestjobs. Așa am putut să asist <> la evoluţia sectorului IT și să constat viteza amețitoare cu care cresc investițiile, joburile, salariile din tehnologia digitală, spune Oana, în vreme ce descoperim la pas cele patru săli de curs cu o capacitate de 60 de copii, din centrul propriu al Academiei.

Aici, viitorii IT-işti învaţă să codeze şi pe lângă cursurile de mobile gaming, robotică, design grafic, baze de date ori HTML şi JavaScript, descoperă prin joacă, simulări sau jocuri de rol, implicațiile etice, impactul social și efectele utilizării tehnologiei. „Mi-am dorit ca și copiii din România să aibă acces la acest tip de educație şi, alături de colegii mei, Costin Pietraru și Camelia Wang, facem asta deja din 2013 și avem planuri mari pentru viitor.

academia micilor developeri

Mai mult, de când a demarat proiectul, peste 3000 de copii au avut acces gratuit la o oră de cod, în care au putut descoperi o posibilă opțiune de studiu și carieră. Iar din această vară, la Academie au început şi traininguri gratuite pentru cadrele didactice din sistemul public de învățământ.

„Până la finalul lui 2016, vom oferi cursuri de Scratch, nivel începător, astfel încât orice învățător sau profesor să poată predă copiilor bazele disciplinei <> sau să poată folosi această unealtă pentru predarea propriei materii într-un mod distractiv și interactiv, mai spune Oana Manga.

Artă tradiţională rromă

Oana Țoiu, fondator al Social Innovation Solution, are o încredere absolută în forța ideilor și este convinsă că antreprenorii sociali pot schimba lumea.

Oana Ţoiu este fondatoarea Mesteshukar ButiQ, o rețea de afaceri sociale în care designeri austrieci, români și suedezi creează artisticării handmade, alături de meșteșugari tradiționali de etnie rromă. Conceptul Mesteshukar ButiQ s-a extins la Cluj și la Sibiu, a ajuns la Stockholm Design, la Viena Design, apoi la Bruxelles, unde a fost premiat în 2013 ca una dintre cele mai bune 10 idei de inovație socială din Uniunea Europeană.

De asemenea, numele Oanei a fost inclus, de către Foreign Policy Romania, în lista celor 101 oameni care schimbă România. La patru ani de la lansarea ineditului concept de afaceri sociale în comunităţile de meşteşugari rromi, Mesteshukar ButiQ a deschis, pe lângă magazinul online, şi un concept store în București, un loc special unde descoperi grija şi migala încântătoare a meşteşugurilor străvechi ale rromilor: argintari, rudari, căldărari, pielari, împletitori ori croitori, etalate în colecţii de haine, accesorii, bijuterii din argint şi alamă ciocănită, obiecte de lifestyle şi deco-
rațiuni interioare.

Produsele, atent selectate, nu se regăsesc la orice târg şi au design unicat, creat de un duo de designeri austrieci ce reuşesc să integreze formele şi simbolurile rromani în arta contemporană.

„Din nefericire, meșteșugarii tradiţionali n-au un loc anume unde să-şi vândă un coș de răchită pentru a face rost de banii necesari lemnelor pentru iarnă, în vreme ce tinerii cumpără de pe Amazon <>.

Mă supără faptul că sunt o mulţime de restaurante care aruncă mâncare în loc să creeze un sistem propriu de ajutor pentru cei nevoiaşi, mă deranjează că oamenii străzii nu sunt incluşi într-un program clar de integrare, că pensionarilor nu li se oferă şansa să-şi folosească mai departe experienţa vieţii profesionale, că sunt copii care nu merg la școală fiindcă n-au fost la grădiniță…

Citește continuarea pe pagina următoare

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate