3 femei care au avut curajul să pornească altfel de afaceri

O afacere socială, o academie 3.0 și o schimbare de carieră, de la economist la „profesor de fericire. Trei istorii despre idei suficient de puternice pentru a mișca lucruri și despre femeile care au avut curajul de a le transforma în fapte.

Incubatorul de idei IT

oana manga

O școală vie și interactivă, unde copiii între 8 și 15 ani învață să folosească și să creeze tehnologie IT. 

Oana Manga, o mămică pasionată de educaţie, a pus pe roate, alături de alţi doi parteneri, o afacere complet „altfel căreia i-a spus: Academia Micilor Developeri. O şcoală cu programe create de specialiști în IT și psihologia copilului, unde cei mici fac programare, robotică şi grafică, adică învaţă să „vorbească informatică şi software, limbile de circulaţie internaţională ale viitorului.

„Am avut norocul ca, până să ajung să fondez această școală alături de un fost coleg, să lucrez în branșa IT pentru mai multe proiecte digitale, încununate cu Bestjobs. Așa am putut să asist <> la evoluţia sectorului IT și să constat viteza amețitoare cu care cresc investițiile, joburile, salariile din tehnologia digitală, spune Oana, în vreme ce descoperim la pas cele patru săli de curs cu o capacitate de 60 de copii, din centrul propriu al Academiei.

Aici, viitorii IT-işti învaţă să codeze şi pe lângă cursurile de mobile gaming, robotică, design grafic, baze de date ori HTML şi JavaScript, descoperă prin joacă, simulări sau jocuri de rol, implicațiile etice, impactul social și efectele utilizării tehnologiei. „Mi-am dorit ca și copiii din România să aibă acces la acest tip de educație şi, alături de colegii mei, Costin Pietraru și Camelia Wang, facem asta deja din 2013 și avem planuri mari pentru viitor.

academia micilor developeri

Mai mult, de când a demarat proiectul, peste 3000 de copii au avut acces gratuit la o oră de cod, în care au putut descoperi o posibilă opțiune de studiu și carieră. Iar din această vară, la Academie au început şi traininguri gratuite pentru cadrele didactice din sistemul public de învățământ.

„Până la finalul lui 2016, vom oferi cursuri de Scratch, nivel începător, astfel încât orice învățător sau profesor să poată predă copiilor bazele disciplinei <> sau să poată folosi această unealtă pentru predarea propriei materii într-un mod distractiv și interactiv, mai spune Oana Manga.

Artă tradiţională rromă

Oana Țoiu, fondator al Social Innovation Solution, are o încredere absolută în forța ideilor și este convinsă că antreprenorii sociali pot schimba lumea.

Oana Ţoiu este fondatoarea Mesteshukar ButiQ, o rețea de afaceri sociale în care designeri austrieci, români și suedezi creează artisticării handmade, alături de meșteșugari tradiționali de etnie rromă. Conceptul Mesteshukar ButiQ s-a extins la Cluj și la Sibiu, a ajuns la Stockholm Design, la Viena Design, apoi la Bruxelles, unde a fost premiat în 2013 ca una dintre cele mai bune 10 idei de inovație socială din Uniunea Europeană.

De asemenea, numele Oanei a fost inclus, de către Foreign Policy Romania, în lista celor 101 oameni care schimbă România. La patru ani de la lansarea ineditului concept de afaceri sociale în comunităţile de meşteşugari rromi, Mesteshukar ButiQ a deschis, pe lângă magazinul online, şi un concept store în București, un loc special unde descoperi grija şi migala încântătoare a meşteşugurilor străvechi ale rromilor: argintari, rudari, căldărari, pielari, împletitori ori croitori, etalate în colecţii de haine, accesorii, bijuterii din argint şi alamă ciocănită, obiecte de lifestyle şi deco-
rațiuni interioare.

Produsele, atent selectate, nu se regăsesc la orice târg şi au design unicat, creat de un duo de designeri austrieci ce reuşesc să integreze formele şi simbolurile rromani în arta contemporană.

„Din nefericire, meșteșugarii tradiţionali n-au un loc anume unde să-şi vândă un coș de răchită pentru a face rost de banii necesari lemnelor pentru iarnă, în vreme ce tinerii cumpără de pe Amazon <>.

Mă supără faptul că sunt o mulţime de restaurante care aruncă mâncare în loc să creeze un sistem propriu de ajutor pentru cei nevoiaşi, mă deranjează că oamenii străzii nu sunt incluşi într-un program clar de integrare, că pensionarilor nu li se oferă şansa să-şi folosească mai departe experienţa vieţii profesionale, că sunt copii care nu merg la școală fiindcă n-au fost la grădiniță…

Citește continuarea pe pagina următoare

Cu tot zenul recent câștigat de experienţa maternităţii, sunt mai degrabă un om nervos decât calm și cred că la toate se pot construi soluții dacă ne dezvățăm să tratăm absurditatea asta ca fiind normală.

Cât despre aşteptările sale legate de carieră, mărturiseşte la fel de tranşant: „Nu am aspirații legate de carieră, am renunțat la asta în clasa a III-a. Am aspirații legate de impactul pe care vreau să-l creez: indivizi și comunități cu autonomie și resurse de a-și construi viitorul. Vezi tu, suntem un popor ascultător care a învățat să aștepte de la alţii indicații, soluții de viitor, dar un popor muncitor și isteț.

Încet-încet, ajungem să învățăm o lecție diferită, care e acum predată de câțiva care mișcă lucrurile. Eu cu ei vreau să lucrez. Ce scrie pe cartea de vizită aproape că nu mai contează.

Profesoara de fericire

claudia sandulescu

După o carieră construită în jurul lumii cifrelor și al afacerilor, o mamă se descoperă pe sine și face o schimbare radicală, devenind mentor și trainer. 

Claudia Săndulescu a ales, cu un curaj rar întâlnit pentru o mamă cu doi copii, o schimbare profesională totală – descoperindu-se pe sine „o iubitoare de oameni, de frumos, de zâmbet, devenind dintr-un om al cifrelor, terapeut şi mentor al proceselor de evoluţie şi revoluţie spirituală pentru femei.
„Pe la vârsta de cinci ani, când eram întrebată ce-o să mă fac atunci când o să fiu mare, răspundeam zâmbind <>. De atunci tot predau zâmbete.

Povestea mea e complicat de simplă. Copil de provincie care odată ajuns, la 14 ani, în București, își dorește să schimbe lumea. Şi care află că lumea îl schimbă pe el.

Ca formație sunt un om de business, de cifre, de economie care s-a trezit într-un labirint social, într-un post de director care nu mă reprezenta. Aducea bogăție, însă nu prosperitate. A fost nevoie de câteva zile de contemplat, de recunoaștere și de reorganizare, pentru o decizie: m-am reorientat valorificând experiența mea pe alte paliere de cunoaștere.

Am decis că sunt mai mult decât un robot. Că sunt Om, care se bucură de cine e, își stabilește clar, pur și simplu, pasiunea și, mai apoi, face din asta o meserie. Aici a început atât evoluția, cât și revoluția mea interioară ca femeie. După ce mi-am adus aminte cine sunt, am pornit să mă recreez şi am decis să trezesc, la rândul meu, conștiințe și suflete.

Apoi, am început să dezvolt o serie întreagă de proiecte de terapie şi mentorat, din iubire de sine și semeni. Orice proiect legat de oameni are nevoie de viziunea unui antreprenor, astfel încât am pornit proiecte de conștientizare pe diferite nișe sociale, adresându-mă atât angajaților, cât și angajatorilor, oamenilor simpli şi intelectualilor, părinților şi profesorilor, familiilor şi părinților singuri, copiilor şi vârstnicilor, femeilor şi bărbaților deopotrivă.

Treptat, ele s-au cristalizat pe două direcţii: proiectul <> care acoperă nișa de Life Coaching, având la bază cunoașterea Cheilor Genelor, Respirația Conștientă, Activarea Copilului Interior, Activarea Feminității şi Atingerea Originală, precum şi <>, care vrea să implementeze o transformare reală a vieții individului folosind Inteligenţa Emoțională, Autovindecarea prin Conștientizare şi Școala de Înțelepciune.

Mi-am aflat pasiunea și misiunea, iar de aici totul a fost din nou… complicat de simplu, căci m-am specializat pe ceea ce studiam de o viaţă, natura umană, şi m-am încadrat ca terapeut în diferite specializări, public speaker şi trainer. În timpul acesta, am devenit mamă a doi copii minunați care mi-au oferit echilibrul necesar şi soluţia acestui echilibru.

Am început să le vorbesc oamenilor despre niște concepte clare, pure şi simple, bune de aplicat în viaţă şi am văzut vieți de oameni transformate total. Bucuria adusă de proiectele mele este interesul cu care sunt primite şi susținerea de care se bucură, dar şi faptul că lucrez alături de oameni minunați: juriști, psihologi, sociologi, medici, pedagogi, actori, terapeuți şi că formăm împreună o bază a unei comunități într-o permanentă creştere.

Autor: Adrian Cîlțan

Fotografii: Dan Borzan, arhivele personale ale intervievatelor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate