3 articole vestimentare clasice care ar trebui să fie mereu la modă

Trenciul, pantalonii evazați și jacheta îmblănită sunt considerate de multă lume haine învechite, dar stilul și eleganța lor nu s-au pierdut odată cu trecerea timpului.

Ingrid Bergman, Alain Delon și Janis Joplin au fost trei dintre personalitățile care au setat noi tendințe în modă în a doua jumătate a secolului trecut. Iată care sunt cele trei ținute pe care le-au făcut celebre în anii ‘50, ‘60 și ‘70 și câteva motive pentru care ar trebui să revină din nou în prim-plan.

  1. ANII ‘50 – TRENCIUL

We’ll always have Paris” – “Vom avea mereu Parisul”, îi spune Humphrey Bogart lui Ingrid Bergman, la finalul filmului clasic “Casablanca” (1943). Ea pleacă, el rămâne pe un aeroport aproape pustiu, ridicându-și gulerul trenciului. Secventa este una dintre cele mai cunoscute din toate timpurile, la fel și ținutele lui Bogart și ale lui Ingrid Bergman: amândoi poartă trenciuri.

Despre trenci nu se poate spune că a ieșit vreodată din prim-planul modei. Marile case de modă revin periodic la el, însă modelele de astăzi mai au prea puțin de-a face cu clasicele trenciuri ale anilor ’50 – ’60. Croiala este diferită, materialele sunt altele, chiar și felul de a-l purta diferă. Noi, femeile, ne-am bucurat cel mai mult de trenciuri în ultimele decade, dar şi bărbații îl poartă tot mai des.

Trenciul este o haină care inspiră pentru o doamnă seriozitate și clasă. Nu este prea comod și trebuie să aibă o croială deosebită pentru a ieși în evidență. Este ideal, în schimb, pentru zilele ploioase, mai ales atunci când ești îmbrăcată în haine elegante, care trebuie protejate de apă.

Nu este suficient să te îmbraci, însă, în haine retro. La fel de important este să îți schimbi și atitudinea. Poți îmbina vechiul și noul în viața ta dacă, odată cu ținuta clasică, vei adopta o atitudine modernă, deschisă către viitor. E important să-ți găsești un stil care să te definească și să ai, în același timp, grijă de țesături. Dacă ești fumătoare, IQOS te va ajuta să nu mai ai haine care miros a fum de țigară și nu vei mai risca să le deteriorezi din cauza scrumului.

  1. ANII ‘60 – JACHETA ÎMBLĂNITĂ SAU ALENDELONUL

În 1960 era lansat filmul “Rocco și frații săi“, o dramă italiană cu Alain Delon în rolul principal. Una dintre hainele pe care acesta le-a purtat în film – o jachetă din piele cu guler întors, din blană de oaie – a provocat furori printre români.

Inițial, doar femeile purtau jacheta îmblănită, dar Alain Delon a popularizat-o și în rândul bărbaților. În perioada comunistă, acest model de haină era croit la fabrica de blănuri Vidra Orăștie și, botezat “alendelon”, a devenit sinonim cu stilul și cu o atitudine rebelă.

Poate ți se pare o jachetă demodată, însă are calități care cu greu se mai găsesc la alte haine. Este foarte călduroasă, dar poate fi purtată și primăvara sau toamna, pentru că blana de oaie este ușor adaptabilă și permite aerului să circule. Este și extrem de durabilă: materialele din care e fabricată sunt foarte rezistente. Întreținută, se poate păstra în condiții bune chiar și zeci de ani.

3. ANII ‘70 – PANTALONII EVAZAȚI

Pantalonii evazați au intrat în atenția lumii în anii ’60 – ’70, popularizați în principal de membrii și de spiritul rebel al mișcării Flower Power. În acea perioadă efervescentă, pantalonii evazați erau purtați și de bărbați, și de femei, și aveau niște trăsături inconfundabile: se lărgeau de la genunchi în jos, iar la bază aveau o circumferință de 46 de centimetri.

În anii ‘70, popularitatea lor a crescut și, colorați și decorați cu paiete sau cu imprimeuri înflorate au devenit un semn distinctiv al epocii disco. Odată cu anii ’80, însă, locul lor a fost luat de pantalonii mulați.

În ziua de astăzi, pantalonii evazați sunt considerați un moft sau o ciudățenie, dar vin din nou la modă. Sunt eleganți, echilibrează proporțiile fizice și sunt foarte confortabili, spre deosebire de blugii strânși pe trup. Pe scurt, pantalonii evazați sunt o soluție clasică pentru o lume modernă: au multe să ne spună și să spună despre noi.

Orice abordare retro ai alege pentru ținută, e cazul să iei în considerare și accesoriile potrivite pentru ea. Iată câteva care îți vor sublinia ținuta și îți vor da clasă:

  • Mănușile de vară – sunt potrivite pentru o ținută de seară, fie că mergi la o piesă de teatru sau la o petrecere cu stil
  • Manșoanele – iarna poți reveni la manșon, ca o soluție elegantă la mănușile îmblănite
  • Pălăriile – în ziua de astăzi sunt purtate mai mult la plajă sau iarna, însă pălăriile elegante pot completa cu succes o ținută de seară, și nu numai
  • Eșarfele – la fel ca în cazul pălăriilor, multe femei consideră că eșarfele sunt practice doar în sezonul rece, dar completează cu stil și o ținută de vară, alături de o rochie înflorată

Concluzia este că stilul nu se învechește niciodată, iar alendelonul, trenciul și pantalonii evazați ar trebui să fie mereu la modă. Care sunt hainele retro preferate și cu ce accesorii îți place să le asortezi?

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Frumusete si Moda