Lipsa de zinc duce la căderea părului

hairZincul face parte din categoria oligoelementelor (alaturi de minerale precum calciul, fosforul, magneziul sau fierul). Aceste substante sunt prezente in corp in cantitati foarte mici, zincul fiind de-abia pe locul noua dintr-un total de 12 oligoelemente.

Dar cand vine vorba de rolul sau in organism, lucrurile se schimba: acest element participa la peste 200 de procese biologice. La barbati, 80% din rezervele de zinc se gasesc in prostata, iar restul, in nervul optic si in par.

La femei, zincul este preponderent in par si in piele, asa ca si frumusetea noastra depinde el.

Caderea parului, dungile albe de pe unghii, pielea aspra si uscata, cicatrizarea grea a ranilor, oricat de mici, sunt cateva indicii ale unei carente de zinc.

Alte semne sunt scaderea in greutate fara o explicatie anume, pierderea apetitului si senzatia acuta de oboseala. Un adevarat semnal de alarma este si pierderea gustului.

Acest simptom aparte sta la baza unui test de depistare a carentei: medicul iti pune o solutie de sulfat de zinc pe limba, iar deficitul este stabilit in functie de timpul si modul in care papilele gustative reactioneaza la solutia cu pricina.

Zinc din belsug pentru…

Mamici – Daca esti insarcinata, lipsa acuta a mineralului poate incetini dezvoltarea fatului. Un studiu efectuat pe un esantion de gravide care riscau sa nasca prematur sau sa aiba un copil slab dezvoltat fizic a confirmat ca aportul ridicat de zinc stimuleaza cresterea fatului si nasterea normala. Nu renunta la mesele bogate in acest element nici dupa ce ai nascut, mai ales daca alaptezi.

Copii – Rezervele din laptele matern devin insuficiente pentru bebelusii care au peste sapte luni, asa ca si ei au nevoie, pe langa hrana pe care o primesc de la sanul mamei, de alimente care sa le ofere din plin aceasta substanta minerala. De fapt, pe toata perioada cresterii, copilului tau ii vor fi necesare mesele cu un continut ridicat de zinc. Un deficit serios la acest capitol poate avea ca rezultat o dezvoltare fizica mai lenta.

Vegetarienii – Acestia au nevoie de o cura prelungita, pentru ca absorbtia mineralului in organism se face mult mai greu dintr-o dieta pe baza de proteine vegetale, decat dintr-una bogata in proteine animale.

Ajuta la vindecarea ranilor si previne problemele de prostata. Ajuta la mentinerea acuitatii vizuale, este important in activitatea pancreasului si a organelor sexuale, stimuleaza procesul de asimilare a vitaminelor, activeaza sistemul imunitar.

Diabetul zaharat este urmarea directa a dereglarii metabolismului zincului. Excesul de zinc poate duce la aparitia hipercoleterolemiei si instalarea aterosclerozei.

Poate fi gasit in: caise, piersici, carne rosie, fructe de mare (stridii), grau incoltit, oua, fasole, drojdie de bere.

Note utile

  • Adeptii regimurilor sarace in grasimi, persoanele in varsta, vegetarienii si persoanele care nu consuma carne rosie sunt mai susceptibile la lipsa de zinc.
  • Un aport suplimentar de zinc poate reduce considerabil facultatile mentale ale subiectilor bolnavi de maladia Alzheimer.

 La ce mai e bun zincul

Actioneaza pozitiv asupra fertilitatii, atat la femei, cat si la barbati (functiile ovarelor, spermatogeneza). In cazul nostru, ajuta si la rezolvarea problemei ciclurilor dereglate sau intarziate, care pot fi cauzate tot de o carenta de acest tip. Asociat cu vitamina E si B6, amelioreaza durerile menstruale. De asemenea, contribuie la cicatrizarea mai rapida a leziunilor pielii si, nu in ultimul rand, distruge plumbul pe care il inhalam din gazele de esapament.

Ia-ti portia de zinc din ceea ce mananci

* 6 stridii – 16 mg
* 100 g pulpa de vita (slaba) – 10,4 mg
* 100 g spata de porc, fara grasime – 8,7 mg
* 1 pulpa de pui – 2,7 mg
* 200 g fasole – 1,7 mg
* 1 iaurt simplu, degresat 2,2 mg
* 1 iaurt cu fructe 1,6 mg
* 30 g svaiter – 1,1 mg
* 30 g alune, cu sau fara sare – 1,1 mg
* 10-30 g migdale – 1,0 mg

Ca sa stii ce sa pui pe masa pentru a-ti asigura rezervele necesare, iata care sunt alimentele cele mai bogate in zinc: Cerealele si legumele contin si ele zinc, insa organismul il retine mult mai bine pe cel primit de la alimentele mentionate mai sus.

Atentie la asocierile neinspirate: de exemplu, fierul si aspirina, in cantitati mari, inhiba fixarea oligoelementului in corp. Ca si in cazul altor minerale esentiale pentru sanatatea ta, incearca sa-ti procuri zincul si din hrana zilnica, astfel incat sa nu recurgi exclusiv la suplimentele din farmacii (Ca Mg Zn, Centrum, Eurovita, Miss Vitaal). La inceputul primaverii, o cura de minerale si vitamine este esentiala pentru sanatate.

Doza zilnica recomandata: 12-15 mg.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news