Vrei să îți construiești o afacere? Iată 5 noțiuni despre care ar trebui să știi

Te-ai decis să-ți înființezi o afacere. Oricare ar fi domeniul sau forma de organizar pe care o alegi (SRL, PFA, SC), nu vei scăpa de procedurile standard care, pentru un antreprenor la început de drum, pot fi destul de descurajante. Totuși, nu ar trebui să lași toate aceste aspecte noi să te descurajeze. Iată ce ar trebuie să știi despre fiecare noțiune în parte.

Sediu social

Încă de la început, pentru înființarea unei firme ai în mod obligatoriu nevoie de un sediu social. Acesta este și locul de corespondență și poate (sau nu) să coincidă cu locul unde îți desfășori activitatea propriu-zisă. Dacă ai un alt punct de lucru este indicat să faci diferența între cele două, iar dacă locația este aceeași cu sediul social și mai ales, dacă ai clienți care vin și pleacă (deci activitate intensă), ar trebui să fii atent la aprobările de care ai nevoie de la vecini. De asemenea, în cazul unui spațiu comun cum este blocul, asociația de proprietari trebuie informată în legătură cu scopul utilizării apartamentului în care ai sediu social. Pentru a stabili sediul social ai nevoie și de o adeverință de la primărie (dacă este spațiul tău) sau de un contract, dacă este altcineva proprietar.

Semnătură electronică

Încă de la înființarea afacerii vei avea nevoie de o semnatură electronica. Fie că o vei avea tu, fie că vei împuternici un contabil pentru a o deține, semnătura electronică garantează autenticitatea. Ea oferă aceeași valoare legală ca hârtia fizică, semnată și ștampilată, doar că virtual. Ai nevoie de ea pentru a trimite declarațiile fiscale dar și când trebuie să autorizezi de la distanță o serie de contracte sau decizii administrative. Prețurile sunt accesibile, iar furnizorul de semnătură electronică îți va pune la dispoziție toate informațiile de natură tehnică.

Registrul unic de control

Acest tip de registru este obligatoriu pentru persoanele juridice. Așa cum îi spune și numele, este o agendă dedicată special controalelor pe care instituțiile avizate le efectuează la firma ta. Reprezentanții care vin în control vor trece acolo detaliile, iar registrul trebuie să stea la sediu sau, dacă ai mai multe puncte de lucru, în fiecare locație separat. Registrul se achiziționează de la ANAF, iar lipsa acestuia aduce amenzi mai mari decât valoarea propriu-zisă de achiziție.

Regulament de ordine interioară

Ai la dispoziție 60 de zile după ce firma a fost înființată efectiv să întocmești regulamentul de ordine interioară. Acesta conține drepturi și obligații ale angajatului și angajatorului, reguli de conduită, detalii despre soluționarea eventualelor conflicte sau modurile în care angajații sunt evaluați.

Medicina muncii

După ce vei face primul contract de muncă, atunci vei avea nevoie de adeverințade la medicina muncii. Aceasta confirmă că persoana în cauză este aptă pentru a îndeplini munca pentru care se angajează. Contractul de muncă este nul fără o astfel de adeverință, care se obține direct de la medic și este eliberată în urma unor verificări de bază a stării de sănătate. În plus, pentru domeniile generaliste, aceste controale se repetă în fiecare an, pentru a stabili dacă există sau nu modificări în abilitățile angajaților. 

Cu siguranță există o mulțime de alți termeni cu care trebuie să te familiarizezi atunci când îți deschizi sau administrezi propria afacere Din fericire, poți apela la consultanți, contabili și chiar avocați specializați, care te-ar putea ajuta atunci când ai anumite întrebări la care nu găsești răspuns  și ți-ar putea explica clar, orice nelămuriri ai putea avea. Poate fi dificil să ții  pasul cu toate modificările fiscale și legislative din zona de business, dar nu imposibil. Însă dacă ai început să te informezi în această direcție, îți va fi din ce în ce mai ușor să rămâi la curentcu tot ce ai nevoie. 

Sursa Foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat împreună cu Startarium

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial