Viitorul este al investitiilor intr-un mediu mai curat

Viitorul este al investitiilor intr-un mediu mai curat

Alina Stancescu
Ideea de a porni o afacere cu ambalaje de plastic a prins contur cu multa vreme in urma, pe la inceputul anului 1990, cand inca eram studenta si ma gandeam la o investitie de viitor, la ceva care sa ne aduca si venituri mai mari, dar si sa fie durabila in timp.

Am facut un imprumut la banca si, sprijinita de familia mea si de cativa prieteni foarte apropiati, am cumparat un utilaj si am inceput productia de preforme (un fel de eprubete care se umfla si se transforma in sticle), pornind de la granulele de PET (PET este prescurtarea materiei prime numita polietilen tereftalat), pe care le importam din Asia.

Cu banii obtinuti ca profit nu am cumparat imediat vile si masini de lux, cum ar fi fost tentati foarte multi sa faca, ci am extins afacerea: am cumparat o fosta fabrica de stat si am decis sa mai facem un pas de „pionierat“: sa incepem reciclarea acestor ambalaje care au ajuns de multa vreme sa sufoce tara si in a caror recuperare se implica mult prea putini.

Am cumparat o tehnologie foarte noua de reciclare agreata in Uniunea Europeana, bottle to bottle, adica reciclarea deseurilor de sticla PET si transformarea lor in alte sticle PET, ce intra din nou in circuitul alimentar si suntem in prezent singura fabrica de acest gen din Europa de Est, lucrand cu autorizarea si sub indrumarea EFSA din Bruxelles, reusind astfel sa reciclam lunar peste 1.000 tone de deseuri de plastic.

Reciclare

Eu cred ca aceasta activitate de colectare poate deveni o afacere de viitor. Este simplu de inceput: cu un spatiu betonat de 100 mp, o presa, un stivuitor mic si trei angajati, se poate face un punct de colectare unde categorii defavorizate de oameni pot aduce aceste butelii, pe care ulterior, persoanele angajate sa le sorteze pe culori, sa le baloteze si apoi sa le livreze catre fabrica de reciclare.

Efortul meu, al nostru, nu este doar cel de a obtine castiguri, ci si cel de a ajuta la ecologizare.

◆ Mai multe despre reciclare pe www.esox.ro.

Adrian Ciltan; foto: arhiva personala

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera