Victoria Asanache, un consilier medical unic în România

Poartă titlul de navigator practicant, adică ajută pacienții să „navigheze prin hățișurile sistemului medical, astfel încât aceștia să facă cele mai bune alegeri de sănătate.

victoria asanache

În cei 60 de kilometri pe care îi parcurge la volan, în fiecare dimineață și seară, Victoria Asanache se gândește la ce are de făcut: „un pacient cu chimioterapie, altul căruia îi trebuie tomografie… îi trec pe toți în revistă în așa fel încât atunci când ajung acasă, să fie puține telefoane la care să răspund. Prefer să-i sun eu și să-i verific.

Dimineața mă trezesc și mă gândesc la ei, dacă unii or fi supraviețuit nopții, însă încerc să nu mai pun totul la suflet atât de tare, răspunde Victoria unei întrebări pe care o aude des: „Cum te detașezi?.

Ne-am întâlnit la clinica Donna Medical Center, Centrul de Excelență în Diagnosticarea afecțiunilor mamare și ginecologice, unde oferă servicii de îndrumare și consiliere, iar strângerea puternică a mâinii mi-a confirmat că am un interlocutor hotărât, puternic și senin, cu un nume care i se potrivește mănușă.

Excelența medicală

Cu claritatea și calmul specialistului care a ghidat peste 1.000 de pacienți, îmi vorbește despre subiecte care de multe ori sunt tabu în rândul celor fără probleme grave de sănătate. Cancer, protocoale de chimioterapie, radioterapie sunt subiecte care fac parte din programul de zi cu zi al unui navigator, o denumire care încă stârnește curiozități atât din partea medicilor, cât și a pacienților.

Ceea ce face acesta este să traducă pacienților informațiile medicale într-un limbaj accesibil și să-i consilieze, astfel încât ei să înțeleagă ceea ce li se întâmplă și să simtă că au parte de susținere. „Aici este, de fapt, problema – avem medici excepționali, care însă nu au timpul necesar pentru a explica diagnosticul fiecărui pacient în parte.

Așa a apărut colaborarea din cadrul Institutului Oncologic București cu medici deosebiți, care îmi vor da cea mai bună schemă de tratament, pe care eu o voi explica, ulterior, pacientului.

Absolventă a Institutului Politehnic, Victoria Asanache a fost mereu preocupată de zona medicală. În 2002, când era la Fundația Renașterea, în urma întâlnirii cu cei de la Peace Corps, a luat prima dată contact cu această meserie.

În 2008 a absolvit cursurile de navigație ale profesorului Harold Freeman, în Statele Unite, iar de atunci este într-o permanentă specializare, chiar dacă nu poartă titlul de „doctor. „O persoană care face ceea ce fac eu nu trebuie să se substituie medicului. Noi nu avem păreri personale despre partea medicală, e o mare greșeală să faci asta. Ceea ce poți face este să-l direcționezi pe pacient către un medic care știe foarte bine ce face.

Sigur că s-a gândit să formeze alți navigatori, însă doar cinci luni a fost recordul unei persoane care s-a retras pentru că transpunea tot ceea ce vedea propriei familii.

Cum reușește Victoria? „Îmi place foarte mult ceea ce fac. Cred că am și ceva în plus, fără lipsă de modestie, o calitate care mă ajută să vorbesc cu oameni care mâine sau poimâine ar putea să moară. Să înveți și să știi protocoale și să-i spui și unui medic ceva nou pentru el, asta e o stare de bine pe care ți-o creezi. Și aprecierea celor din jur este importantă, pentru că nu vorbim despre recunoașteri materiale aici.

Din perspectiva pacientului

victoria asanache

„În general, oamenii nu se duc la doctor de frica diagnosticului, și nu a medicului sau că situația financiară nu le-a permis. Există soluții pentru orice. Un pacient bine îndrumat, care vrea să știe ce i se întâmplă, va reuși să înțeleagă fenomenul și să îi crească speranța de viață. Am văzut pacienți despre care credeam că o să moară de bătrânețe, și care s-au stins într-un an.

Niciodată nu i-am auzit spunând că sunt pregătiți să lupte. Și am văzut pacienți despre care puteam să jur că nu ne vom mai vedea peste șase luni. Și au trăit mulți ani, nici mie nu îmi venea să cred. Deși erau fizic căzuți, se luptau pentru viața lor. Eu asta mi-am propus: să le explic, să îi învăț, să evaluez gradul de înțelegere a fenomenului, și să le dau, pe înțelesul lor, tot ce le trebuie pentru a lupta. Și dacă peste asta, pot să-i dau și un medic bun, sunt foarte fericită.

Cu toate acestea, frica pe care o au pacienții Victoriei este și frica ei: „Eu nu am nici o problemă cu moartea. Tatăl meu, care are 88 de ani, îmi spune, «dragă, oamenii când ajung la o anumită vârstă nu-și doresc case sau mașini. Își doresc să moară fără să sufere». Nu mă înspăimântă moartea. Ideea că ți-ar fi rău, că te-ai chinui, că i-ai chinui pe cei din jur, asta mă înspăimântă. Am discuții cu băiatul meu de 32 de ani despre acest subiect, pentru că trebuie și el să știe.

Lecțiile de viață

„După ce vorbești cu atâția oameni care sunt într-o nevoie, sau cu persoane cu mulți bani care spun «nici nu m-am apucat să mă bucur de banii mei», înveți multe: să ai mai multă răbdare, să nu te amesteci și să nu iei hotărâri pentru altul, ci doar să-l informezi despre punctul tău de vedere.

În același timp, a trebuit să accept că îmbătrânim și că nu mai putem face lucrurile ca înainte și să ne gândim ce putem face pentru a nu pierde trenul. Viața e făcută din lucruri simple pe care trebuie să le trăiești. Am avut o viață pe care am trăit-o intens. Cu toate astea, regretul este că, uneori, viața mea incepe să fie plată.

FEMEIA ANULUI 2008

victoria asanache, femeia anului 2008

În 2008, Victoria Asanache, pe atunci director executiv al Fundației Renașterea și responsabilă pentru programele de prevenire și depistare a cancerului de sân și de col uterin, a primit Premiul Femeia Anului pentru Promovarea Drepturilor Femeii.

Iar eforturile de a educa femeile în această direcție continuă: „În ultima vreme, am văzut preocuparea tinerelor de a-și face ecografii, ceea ce pe vremea mea nu se întâmpla.

Mă îngrijorează însă cazurile în care femeile cu cancer de sân au fiice, și atunci prima mișcare este să o înveți pe mamă, fără să o sperii, că fiica ei ar trebui să înceapă să își facă ecografii. E greu să explici asta fără să provoci tensiune în familie. Înainte de a putea să-i explici persoanei că este un mod de depistare timpurie a unei leziuni, te întreabă care este soluția.

De multe ori, le îndemn pe paciente să-și aducă și fetele, să vorbesc cu ele, tocmai în ideea că poate mama va transmite un mesaj eronat sau nu va transmite mesajul de frică. Victoria Asanache este în prezent președinta Asociației Amazonia, pentru prevenția și lupta împotriva cancerului.

Autor: Cătălina Chiricheș

Foto: Mircea Restea pentru Marie Claire, arhiva revistei Avantaje

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Avantaje.ro