Vacante (aproape) inedite

Alabnia
Mare, munte, legende si traditie: Tara Vulturilor

Albania, mai nou intrata in circuitele turistice europene, este o destinatie cu preturi accesibile, cu peisaje incantatoare si locuri de un pitoresc autentic; in plus este si destul de aproape de Romania.

Anul trecut, tara a fost declarata destinatia anului in ghidurile marilor agentii de turism, la capitolul plusuri fiind trecute: locatiile sale fermecatoare si inedite, orasele istorice bine conservate, spectaculosul zonelor sale de munte, mai ales in Alpii Albanezi din nord, de la Castelinuovo, si litoralul deschis la doua mari, Marea Adriatica si cea Ionica si care depaseste 300 de kilometri lungime.

In dreptul orasului-port Durres, plaja este cea mai mare de pe intregul litoral al Adriaticei, iar iubitorii de ape montane trebuie sa stie ca, in ciuda suprafetei mici, Albania are 150 de lacuri superbe; cel mai mare – Shkoder – legat de mare prin Buna, singurul fluviu navigabil al tarii, iar cel mai frumos este Ohrid, cel mai vechi lac din Europa.


Curilave, „plaja de aur

Numele Albaniei ascunde multe povesti stravechi si naste controverse si astazi. Unii spun ca astfel au botezat-o romanii: albaneuse – din cauza stancilor calcaroase -, altii ca originea este celtica, de la cuvantul Alp care inseamna munte, dar stravechiul nume al tarii este Shqipari, care in limba ilirilor, ce locuiau acest teritoriu in antichitate, inseamna „Tara Vulturilor.

Daca mergi in Albania ca turist, trebuie sa ai pasaport, dar nu ai nevoie de viza, trebuie doar sa platesti o taxa modica la punctul de frontiera, iar ca traseu poti merge fie prin Bulgaria si Macedonia, daca vii din sudul tarii, fie prin Serbia, apoi Muntenegru si Albania de Nord, daca cobori din vest, din Banat sau Ardeal.

In cazul in care vrei sa ajungi cu avionul, trebuie ales un zbor cu escale cat mai scurte, fiindca nu exista zbor direct catre Tirana, cel mai accesibil fiind cel prin Bulgaria, cu escala la Sofia, care in circa patru ore te aduce pe aeroportul international „Nene Tereza.

De aici poti alege: cateva zile petrecute la Gjirokastra sau Saranda, aflata fata in fata cu insula Corfu si unde te vei bucura din plin de ospitalitatea si specificul greco-turcesc, de apropierea fabuloasa a muntilor, dar si de cele 290 de zile de soare pe an si de sezonul estival, care incepe in mai si se termina tarziu in septembrie, de fermecatorul Butrint, un orasel ilir vechi de 2.500 de ani, la o aruncatura de bat de granita greaca, intrat in patrimoniul UNESCO, de Durres, orasul de la Adriatica, cu celebra sa plaja Currilave, de Shkoder si delta raului Buna sau orasul-muzeu Berat, dar si de Koritsa, considerat cel mai curat oras din Albania si unde poti incerca surfing-ul pe valurile Marii Ionice.

Alabnia
Orasul cu 1.000 de ferestre

Cea mai cautata statiune litorala este Vlora, locul unde Adriatica intalneste Marea Ionica, iar in fata golfului sau se afla singura insula a Albaniei, Sazan. Merita vazut si cel mai frumos orasel, Berat, numit si „Orasul celor 1.000 de ferestre. La cativa pasi vei ajunge in Gjirokastra, unde vei admira o localitate cu o arhitectura absolut speciala, apoi in Dhermi, un orasel ce pare desprins din povesti, renumit pentru plajele sale curate si linistite. Viziteaza si Llogara, locul cu peisaje fabuloase si cu o deschidere incredibila catre plajele, cerul si apa de un albastru magnific ale Marii Ionice.

Desi este una dintre cele mai frumoase plaje din Albania, preturile in Dhermi sunt acceptabile, mancarea gustoasa si din abundenta, iar conditiile de cazare excelente; in vecinatate poti vizita: orasul antic Butrint, Muzeul Etnografic, Castelul lui Ali Pasa si Biserica Shen-Kolli. Mai multe pe: booking.com, tripadvisor.com sau albania-hotel.com, dar si pe albaniaperomaneste.wordpress.com.

Pont: Costul cazarii la pensiuni incepe de la 10 euro pe zi, iar mesele te mai costa circa 10-15 euro. Gasesti si apartamente de lux cu preturi de la 400 euro/15 zile.

Muntenegru
Culoare, rasfat si liniste: Muntenegru

Daca ai vazut Muntenegru, sau Tarna Gora cum ii spun localnicii, esti un om castigat, frumusetea este covarsitoare, iar daca nu, trebuie sa mergi neaparat.

Budva este capitala turismului muntenegrean si ocupa partea centrala a coastei republicii, o zona cu peisaje superbe, dantelata pana la Becici de sirul de golfuri calme, cu plaje si pesteri cu vegetatie mediteraneana. Budva, orasul teatrelor, al festivalurilor si al sejururilor de vis, este impanzit de leandri, palmieri, maslini si smochini si inconjurat, ca o fortareata, de munti si paduri uriase de brazi.

Pe langa marea calma si calda, de un albastru parca ireal si o limpezime de clestar, nisipul auriu si muntii din jur, vei fi uimita vizitand celebra insula Sveti Stefan, o perla medievala de un farmec absolut. Orasul vechi este incantator cu casele mici, strazi inguste, pasaje, piete si cladiri in stil baroc si renaissance, dar spectaculoase sunt plajele, de la romantica Mogren, la cele familiale de la Jaz si Trsteno si de la Becici la Slovenska Plaza, cu pietricele albe, roz si portocalii, considerata de multi cea mai frumoasa plaja a Mediteranei.

Muntenegru
217 zile insorite pe an

60 de kilometri mai jos, pe Riviera Tarna Gora, poti alege Ulcinj, cel mai nou punct de atractie turistica, destinatia perfecta pentru un sejur de neuitat. Climatul este mediteranean, marea este calma, limpede si cu intrare lina in apa, plaja cu nisip fin, lata de 60-80 de metri si cu o lungime de 15 kilometri.

In plus, pune la socoteala si preturile mai mici, serviciile de calitate si multimea de posibilitati de agrement, dar si farmecul special al oamenilor care sunt deosebit de amabili, sociabili, cinstiti si tot timpul zambitori. Trebuie sa vezi: Lacul Skadar, Canionul Tara, Manastirea Ostrog, Muzeul din Cetinje, dar si sa faci o vizita la Ada Bojana si o croaziera in Golful Kotor si superbul sau oras. Drumul din Romania (circa 700 de kilometri) este cel mai bine sa-l faci prin Macedonia si prin Albania, direct in Muntenegru. Costul cazarilor incepe de la 24 de euro pe noapte si poti rezerva on line pe: directbooking.ro sau [email protected].

Pont: Este inutil sa alegi All Inclusive, caci mancarea traditionala este delicioasa si ieftina (gusta „pleskavita, un fel de hamburger copt, cu sos special, pasta de ardei dulci si cartofi prajiti).

Macedonia
Surpriza placuta: Macedonia

Daca alegi drumul rutier pana in Macedonia, cel mai scurt traseu este prin Bulgaria, de la Bucuresti la Ohrid, prin Ruse si Sofia fiind putin peste 800 de kilometri.

Ohrid, cel mai atragator oras din Macedonia, este situat pe malul de nord-est al lacului Ohrid, la o altitudine de 700 de metri si te va uimi de cum ajungi aici, cu bogatia arhitecturii sale vechi, cu monumentele sale istorice, dar si cu spectacolul colorat si fermecator al festivalurilor si concertelor estivale.

Cel mai cunoscut dintre acestea este Festivalul International de Vara, cu muzica si teatru, care atrage un numar mare de artisti din toata lumea si care se desfasoara intre 12 iulie si 20 august, dar si Festivalul de Cantece din Orasul Vechi Macedonean in vechea fortareata a lui Samuilo – cu zidurile sale inalte de 16 metri.

Macedonia
La sud de oras, direct pe munte, la numai 15 minute de mers, ajungi in Parcul National Galicica, un loc cu peisaje spectaculoase, de-o parte munte, iar de alta lac, iar din varful Magaro ai o priveliste unica asupra ambelor lacuri din zona, Ohrid si Prespa, a portului si a manastirii in forma de trifoi, Sf. Naum, si a unui amfiteatru clasic, datand din a doua jumatate a secolului I I.Hr, unde se afla si bazilica Polyconhous, cu mozaicuri inestimabile.

Preturile pentru cazare incep de la 10 euro de persoana si cresc in functie de zona, cele mai scumpe fiind cazarile de pe faleza, de unde distanta pana in orasul vechi este de circa 10 minute pe jos; la un hotel de patru stele de pe malul lacului, costul unei camere duble este de circa 50 euro in plin sezon. Detalii gasesti pe booking.com sau zoover.ro.

Pont: Trebuie sa stii ca Ohrid-ul este renumit in intreaga lume pentru perlele sale de o calitate deosebita, asa ca nu rata o sesiune de shopping pentru bijuteriile din perle de Ohrid in nuante spectaculoase.

Adrian Ciltan; foto: © shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta