Un show park, o afacere de familie unicat

Vezi pozele

Ea s-a nascut la Sibiu şi, la 13 ani, a plecat definitiv din ţară, apoi s-a îndragostit de aventurile montane şi de Martin, s-au casătorit, au doi copii frumoşi şi au luat o decizie neobişnuită: au dat Austria pe România şi au ridicat, lânga Păltiniş, copia fidelă a unei mini-staţiuni de iarnă din Alpi.

Daca o întrebi direct, fară înconjur, Sigi recunoaşte că impulsul întoarcerii în România cu toata familia, cu soţul şi doi copii, mai ales într-o perioadă când din ce în ce mai mulţi plecau să-şi caute norocul pe afară, poate fi privit drept o ciudăţenie.

Dar astfel, urmându-şi pasiunile, au putut crea ceva pentru această ţară, au mişcat lucruri şi au descoperit că munca şi tenacitatea sunt întotdeauna răsplătite cu fericire. „În 1983 am plecat în Germania împreună cu familia mea fără să ne gândim, desigur, nici o clipă să ne întoarcem, am continuat acolo şcoala şi am început foarte devreme să lucrez şi să-mi câştig propriii bani.

Structura societăţii germane m-a îndreptat către această concepţie de independenţă financiară.

„Lucrăm şi mergeam şi la Şcoală'

Mergeam şi la şcoala şi în acelaşi timp munceam în prestari-servicii şi aşa am reuşit să învaţ foarte multe lucruri care m-au ajutat enorm în afacerile pe care le am acum. Aveam nevoie de bani pentru studii, dar şi pentru pasiunile mele dintre care, în acea peroadă, pe primul loc stătea… snowboardul.

Mi-am cumpărat prima placă de snowboard la 16 ani. Erau foarte puţine fete care practicau acest sport, astfel că am fost una din primele practicante de snowboard din Germania şi am început să particip la concursuri şi să am tot mai mult contact cu această lume a sporturilor de iarnă.

La un astfel de concurs de snowboard l-am cunoscut pe Martin Freinademetz, actualul meu soţ, atunci când el a urcat pe podium la masculin, iar eu la feminin.

Eu urmam atunci studiile economice la universitate şi, într-o epocă fără Facebook, dragostea noastră s-a născut şi a crescut doar în ritmul întâlnirilor de la antrenamente şi de pe pârtii, dar nu ne-a lăsat să stăm mult timp departe unul de celălalt.

Aşa că am decis să mă mut în Austria, la Innsbruck, unde mi-am continuat studiile economice, ne-am casatorit şi am ridicat o casă foarte frumoasă, iar eu am început să-l ajut pe Martin în cariera lui de snowboarder profesionist.

În anii aceia, Martin a devenin dublu campion mondial de snowboard alpin şi eu eram managerul şi PR-ul lui. A fost o slujbă extrem de solicitantă, dar în acelaşi timp plăcută, şi ulterior s-a dovedit a fi şi foarte utilă în complexul de sporturi alpine pe care l-am dezvoltat acum în România.

Destinul a vrut să mă întorc pentru prima dată înapoi în ţară doar la insistenţele lui Martin care, căutând rădăcinile mele săseşti, era tare curios să vadă locurile mele natale, casa unde copilarisem în Sibiu, casa bunicii mele din Alba şi care s-a îndrăgostit pentru a doua oară de… frumuseţea acestor locuri.

De aici s-a declanşat practic tot ce a urmat şi la nivel personal, dar şi la nivel de afaceri pornite în România.

După ce şi-a încheiat cariera de sportiv profesionist, Martin practică adeseori enduro, un sport absolut nou aici în ţară, la începutul anilor 2000, iar după o vacanţă petrecută în România, în care am explorat împreună Muntii Carpati, ne-a venit idea organizării aici a unei competiţii internaţionale.

Aşa s-a născut „Red Bull Romaniacs, cel mai dur raliu de Hard Enduro din lume, care adună an de an la Sibiu peste 200 din cei mai buni motociclişti din peste 35 de ţaări, de pe toate continentele

Un snow-park unicat în ţară

Succesul ideii noastre ne-a făcut să vedem România cu alţi ochi şi am luat o decizie radicală: ne-am mutat la Sibiu, am adus copiii să meargă aici la şcoală, iar Austria a devenit doar o destinaţie de vacanţă.

Acum trei ani am vrut să facem ceva şi pentru aceste locuri. Ideea a fost de fapt a bunului nostru prieten Andy Fazakas, şi el practicant de snowboard, împreună cu care am deschis în apropierea Paltinişului, un proiect unicat: pe şase hectare de munte am ridicat «Arena Plato_», copia fidelă a unei mini-staţiuni austriece.

Citeşte mai mult în Revista Avantaje

Autor: Adrian Cîlţan

Vezi şi Schi la Paltinis

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Povesti adevarate