Turismul viticol: Află destinația de vis a iubitorilor de vinuri
Vinul a fost dintotdeauna o băutură populară, care a încântat atât gusturile nobililor, cât și pe cele ale țăranilor și a claselor de mijloc. Producția de vinuri a cunoscut momente de vârf de mai multe ori în istorie, ca de exemplu în timpul Imperiului Roman sau în vremurile moderne. Astăzi, vița de vie se cultivă din Europa până în Africa de Sud și din Chile până în izolatele insule vulcanice ale Polineziei. Oamenii vor să bea vinuri bune, care să le încânte papilele gustative și să completeze preparatele. Dar dorința celor mai mulți dintre noi nu se rezumă la simpla acțiune de a bea o băutură savuroasă, ci și de a descoperi poveștile din spatele vinului, fie că este vorba de istorie, meșteșug, artă sau rol social. De aceea, găsirea unei destinații care să îmbine gustul cu poveștile ne face fericiți.
Ce calități are o destinație viticolă de top
Turismul viticol are o tradiție bogată în țările recunoscute pentru vinul lor, ca Italia, Franța sau Spania, dar în ultimii ani s-a dezvoltat mult și în estul Europei. Tendința turistului modern este de a căuta experiențe noi, care îmbină activități diverse. Vacanța sau citybreakul presupun evadare din cotidian și explorarea unor locuri din diverse perspective. Turismul viticol corespunde acestei tendințe, dar pentru satisfacerea vizitatorilor destinațiile viticole trebuie să ofere o experiență complexă.
În general, locurile care plac sunt cele care și-au păstrat tradițiile de producere a strugurilor, de la cules la unelte și metode de producție. O cramă conservată respectând specificul ei arhitectonic este o clădire care atrage iubitorii de vin, dar același efect îl are și una construită modern, care surprinde prin noutate și ingeniozitate. La fel de importantă este experiența de degustare și vizitare a cramei ori a mijloacelor de producție, care depinde de cunoștințele transmise, de organizare și de abilitățile de comunicare ale ghizilor.
Moldova, o destinație de vis pentru iubitorii de vinuri
Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani o ascensiune rapidă în preferințele turiștilor viticoli, datorită tradiției viticole bogate, investițiilor în vinării și orientării către piața europeană. Vița de vie se regăsește pretutindeni în Moldova, astfel că este parte din specificul național. Itinerariile viticole cuprind întreaga țară și unesc diversele regiuni în care se cultivă viță de vie și se produce vin.
Vița de vie ocupă 112000 ha de teren în Moldova, pe care se plantează aproximativ 50 de soiuri. Există 3 regiuni viticole tradiționale: Codru, în zona centrală, Ștefan-Vodă, în sud-est, și Valul lui Traian, în sud-vest. Se cultivă în special struguri albi, în proporție de 70%, iar soiurile autohtone le însoțesc pe cele de origine vest-europeană.
Ce poți vizita ca turist viticol în Republica Moldova
Moldova are 170 de întreprinderi vinicole, cele mai performante fiind incluse în Drumul Vinului din Moldova. Acest program național cuprinde o serie de itinerarii care unesc obiective viticole, dar și culturale sau naturale. Poți descoperi astfel crame și vinării, peisaje superbe, mănăstiri și clădiri de patrimoniu, ateliere ale meșterilor populari ș.a.
Cele mai apreciate obiective viticole sunt cramele unice, adevărate orașe subterane, ca Pivnițele din Brănești, Mileștii Mici și Cricova. Castelul Mimi este una dintre cele mai frumoase clădiri asociate vinului, iar cel de la Purcari are o arhitectură superbă și oferă o experiență de vizitare și degustare unică. În Moldova există și o Zi Națională a Vinului, la începutul lui octombrie, care celebrează tradiția viticolă a țării.
Turismul viticol este o formă inedită de petrecere a vacanței sau a weekendului și aduce satisfacții pe care nicio altă formă de turism nu o oferă. Degustările se îmbină cu tururile istorice, cunoașterea modului în care se face vinul și cu vizitele în locuri minunate. Din acest punct de vedere, Republica Moldova este o destinație de vis pentru orice iubitor de vin.
Sursa foto: freepik.com
Dacă vrei să îţi programezi din timp o călătorie sau o activitate, iata si ce zile libere sunt in 2024!