Trei greșeli frecvente în alegerea partenerilor de afaceri – Tu le-ai făcut?
Parteneriatele în domeniul afacerilor sunt modalități excelente de dezvoltare a businessului propriu prin colaborarea cu firme care împărtășesc aceeași viziune. În plus, prin parteneriate încheiate în mod inteligent se obține accesul la noi surse de materii prime și la piețe de desfacere suplimentare. Mai mult decât atât, prezența unui partener de încredere oferă stabilitate afacerii și ușurează ieșirea dintr-o situație dificilă din punct de vedere financiar.
Alegerea partenerilor potriviți a fost întotdeauna o activitate plină de provocări, nu de puține ori aceste înțelegeri terminându-se într-un mod dezastruos pentru una sau chiar pentru ambele părți. Selectarea colaboratorului potrivit este mai dificilă, deoarece în România activează zeci de mii de firme răspândite în toate regiunile geografice ale țării. O metodă ce se poate folosi cu succes este consultarea unei liste de firme active pe platforme specializate din mediul online. Un site precum termene.ro îți poate oferii informații utile în legătură cu toate firmele care își desfășoară activitatea în țară.
Iată ce trebuie să ai neapărat în vedere atunci când alegi partenerul potrivit!
În anumite cazuri, colaborările economice nu aduc întotdeauna rezultatele așteptate, din diverse motive. În momentul în care ești în căutarea unui colaborator potrivit, trebuie să te asiguri ca acesta să nu facă greșelile frecvent întâlnite în lumea businessului.
- Cea mai gravă greșeală este încheierea unui parteneriat cu o firmă despre care nu se cunosc suficiente informații care să ofere o imagine cât mai detaliată și mai apropiată de realitate. Simpla recomandare din partea unui prieten sau abordarea la întâmplare a unei firme găsite pe internet nu sunt idei bune, deoarece pot apărea surprize neplăcute la scurt timp după debutul în comun al unei afaceri. Antreprenorii inteligenți trebuie să știe că există numeroase soluții care să le permită obținerea de informații esențiale, precum cifra de afaceri, situația financiară, modalitatea de respectare a contractelor, eventualele probleme juridice etc.;
- O altă greșeală este reprezentată de faptul că în unele cazuri parteneriatele se încheie doar pe baza unui interes financiar comun, fără a se ține cont de compatibilitatea personală. Această parte a unei relații economice este la fel de importantă ca cea legată de obținerea profitului. Recomandarea este ca înainte de a se trece la parteneriatul propriu-zis să se stabilească dacă există o relație personală potrivită și satisfăcătoare între factorii de decizie a celor două firme. În plus, cele mai esențiale sunt valorile în care crede fiecare parte și la care nu se poate renunța;
- O altă eroare des întâlnită este și cea a neîncheierii unui acord clar de parteneriat. În lipsa acestuia pot apărea ulterior interpretări diferite, ceea ce duce la neînțelegeri și la ruperea colaborării. Un acord corect este cel care cuprinde toate aspectele afacerii în care se evidențiază rolurile ce trebuie îndeplinite de fiecare parte, cum sunt împărțite profiturile, dar și atitudinea față de diversele riscuri ce pot apărea.
În concluzie, antreprenorii care caută să colaboreze cu un partener de încredere trebuie să se informeze în mod corect în legătură cu acest aspect pentru a evita realizarea unor greșeli frecvente, ce pot apărea de-a lungul practicării activității economice.
Surse foto: unsplash.com