Trei beneficii mai puțin cunoscute ale vitaminei E
Ceea ce numim în mod popular vitamina E este, de fapt, un grup de opt compuși solubili în grăsimi, cu efecte antioxidante puternice. Dintre acești opt compuși, alfa-tocoferolul satisface cel mai bine cerințele nutritive ale omului. Vitamina E există în mod natural în anumite alimente și poate fi administrată și ca supliment natural. Cunoscută cel mai bine pentru proprietățile sale antioxidante, vitamina E are numeroase alte beneficii mai puțin cunoscute pentru publicul larg.
Poate ajuta la gestionarea dismenoreei
Dismenoreea este o afecțiune ce are ca simptome dureri menstruale severe și frecvente, crampe și dureri pelviene. În general, în acest caz, se recomandă alimentația cu efect antiinflamator. De exemplu, zaharurile rafinate determină o supraproducție de insulină, care, la rândul ei, stimulează producția de prostaglandine proinflamatorii. Același efect îl are consumul de margarină și grăsimi trans din surse vegetale, dar și cel de carne roșie. Medicii recomandă, pentru efectul antiinflamator, consumul de acizi grași Omega-3, pe care îi găsești în peștele gras, uleiul și semințele de in și de cânepă, dar și de vitamina E, pe care o furnizează alimente ca uleiul din germeni de grâu, semințele și uleiul de floarea soarelui, dar și spanacul, roșiile și kiwi. Efectele sunt și mai bune când cele două categorii de substanțe cu efect antiinflamator sunt combinate.
Susține starea de sănătate a vârstnicilor
Deoarece vitamina E are printre beneficii reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției imunitare, alimentele și suplimentele pot fi utile persoanelor care au nevoi crescute sau care nu obțin acest compus într-o cantitate suficientă din dieta lor. Este cazul persoanelor care au depășit vârsta de 70 de ani, pentru că îmbătrânirea este asociată și cu o slăbire semnificativă a sistemului imunitar, care nu mai este la fel de eficient în protejarea organismului de cancer și infecții. Mai multe studii au arătat că administrarea de suplimente imunitate care conțin și vitamina E poate îmbunătăți răspunsul imunitar al persoanelor în vârstă. De asemenea, menținerea unui nivel optim de vitamina E poate ajuta la protejarea împotriva declinului cognitiv.
Susține organismul în cazul bolii ficatului gras non-alcoolic
Boala ficatului gras non-alcoolic reprezintă, de fapt, o serie de tulburări hepatice care afectează persoanele ce consumă puțin sau nu consumă deloc alcool. Boala se caracterizează printr-un exces de grăsimi depozitate în celulele hepatice. O afecțiune care poate să apară în orice categorie de vârstă, aceasta este mai întâlnită la persoanele de 40-60 de ani ce suferă de obezitate și/ sau de diabet de tipul 2 și/ sau niveluri crescute ale grăsimilor în sânge, mai ales trigliceride. Cea mai gravă formă a bolii ficatului gras non-alcoolic este steatohepatita non-alcoolică, caracterizată prin inflamația și deteriorarea acestui organ, similar celei provocate de consumul excesiv de alcool.
Potrivit unor studii, suplimentele cu vitamina E pot îmbunătăți starea de sănătate a acestor persoane, prin reducerea nivelului de enzime hepatice alanin aminotransferaza (ALT) și aspartat aminotransferaza (AST) și de lipide din sânge. Nivelurile crescute de AST și ALT pot fi indicii pentru inflamație și leziuni hepatice la pacienții cu boala ficatului gras non-alcoolic.
Ce alimente conțin vitamina E
Alimentele cele mai bogate în vitamina E sunt uleiurile, iar dintre acestea se remarcă cele de floarea soarelui, alune și rapiță, De asemenea, fructele uscate oleaginoase, ca migdalele, alunele, nucile etc., precum și unturile preparate din acestea conțin niveluri mari de vitamina E.
Această vitamină se găsește și în fructe și legume, de exemplu, în mure, piersici, kiwi, avocado, spanac, broccoli, dar și în pește și ouă. Unele cereale pentru micul dejun sunt îmbogățite cu vitamina E, care se găsește, totodată, în germenii de grâu.
Vitamina E are un efect protector semnificativ la nivel celular, dar și al întregului organism. Consumul zilnic de alimente cu vitamina E poate să fie completat, la nevoie, cu suplimente alimentare din surse naturale.
Sursa foto: Freepik