Trebuie sa-mi incep construirea planului de cariera?

Trebuie sa-mi incep construirea planului de cariera?

Aud tot mai des ca in ultimul timp ne petrecem in medie aproape 70 % din timp la locul de munca. Incercati un calcul simplu si veti ajunge (ca si mine, cu o oarecare surprindere!) la aceasta concluzie.

Realizat de www.hart.ro; www.consiliereincariera.ro

Nu cred ca are sens o apreciere de genul este mult sau putin. Pentru ca este o realitate in sine pe care o traim si la care trebuie sa ne adaptam permanent. Insa as putea spune ca este mult pentru cei care o iau (sau o fac) doar ca pe o responsabilitate in sine si este putin pentru cei care o fac cu reala placere. Iar o parte considerabila a ambelor categorii o reprezinta cei care o fac pentru cariera, pentru a-si construi o cariera, mai exact.

Motivatiile acestora sunt diverse: nevoia de a-si demonstra lor insisi sau celorlalti ceva, nevoia / dorinta de a confirma, aprecierea si recunoasterea sau poate doar dorinta de putere (privita ca statut ori din punct de vedere financiar) si lista ar putea continua.

Legandu-ma de experienta personala, exista tot mai multi manageri care intretin aceasta "goana" dupa cariera, cu idei de genul "daca nu ai demonstrat pana la varsta x…" inseamna ca nu esti ceea ce ei isi doresc. In mare parte poate parea justificata aceasta premisa, dar exista diverse cauze, situatii, contexte obiective sau subiective care pot demonstra contrariul.

Ce vreau sa scot in evidenta, insa, este tocmai acest proces ciclic ce intretine perpetuarea ideii ca toti trebuie sa ne definim o cariera! Si cat mai curand! Idee cu care sunt intru-totul de acord. Singurul punct slab pe care il identific este faptul ca nu oricare dintre noi este indrumat cum sa-si construiasca un plan de cariera. Ori nu intelege importanta de a avea conturat un plan de cariera.

Astfel, deseori multi se "misca", fac schimbari, cauta sau sunt cautati (vanati), accepta sau refuza anumite job-uri, parca intr-un dans haotic si superficial. Si constata la un momendat ca au pierdut "oportunitati" si au acceptat "provocari". Nu stiu cati dintre noi se regasesc in cele de mai sus, dar stiu sigur ca intotdeauna s-a dovedit "castigatoare", indiferent de domeniu, afirmatia conform careia "e mai usor sa previi decat sa combati".

Ca o extrapolare, vreau sa spun ca este eficient sa construiesti o "schema", un plan si sa actionezi conform lui, poate doar adaptandu-l permanent realitatii in continua miscare / schimbare. Nimic nu este sigur. Totul poate fi pus sub semnul intrebarii. Depinde de cate riscuri esti dispus sa-ti asumi. Si mai ales daca esti dispus sa-ti asumi riscuri "neasteptate" sau calculate.

Si pentru a construi un astfel de plan de cariera, in primul rand trebuie sa avem un punct de plecare. Si acel punct suntem chiar noi insine, adica fiecare individ in parte. Fiecare cu personalitatea, abilitatile si competentele pe care le are. Deci pasul cel mai important ar fi sa ne cunoastem pe noi insine, dar sa o facem obiectiv. Si putem sa o facem singuri, dar este posibil sa fim doar intr-o oarecare masura obiectivi.

Asa ca cel mai bine este sa apelam la cineva din exterior. Evident, nu vorbesc despre parinti sau prieteni, ci despre cineva cu o anumita pregatire. Pe de alta parte, piata abunda de o multitudine de carti si teste mai mult sau mai putin psihologice. Majoritatea, insa, au o aplicabilitate redusa ori vorbesc despre generalitati.

Si numai o mica parte au o baza si o sustinere stiintifica. Insa doar aplicand un test (sau chiar mai multe) nu este suficient. Ar fi ca si cand ne-am face analizele medicale, ne-am lua rezultatele si… atat. Fara interpretarea si reteta unui medic, starea de sanatate este foarte putin probabil sa se amelioreze. Si atunci, imbinand aplicarea unui test psihologic cu interpretarea facuta de un specialist si completandu-le cu discutii amanuntite urmate de consiliere din partea respectivului specialist, abia astfel putem spune ca procesul este complet, obiectiv, cu o finalizare exacta.

Si pentru a exemplifica, HART HR Consulting vine cu o astfel de solutie completa. Mai exact, este vorba despre MAPP, test care vizeaza identificarea abilitatilor, motivatiilor si intereselor vocationale, precum si ariile, domeniile in care pot avea reusite profesionale. Asa cum argumentam mai sus, completarea cu un proces amanuntit de consiliere din partea unui consultant bine pregatit, va creste cu mult eficienta si va atinge rezultatele scontate.

Aplicabilitatea sa vizeaza studentii (la inceput de cariera), dar este foarte utila si atunci cand simtim ca nu facem cu placere ceea ce facem, ca nu avem rezultate, ca ne dorim altceva sau chiar pur si simplu vrem sa facem o schimbare in cariera. Cu atat mai mult este util atunci cand ne construim un plan de cariera, fie ca abia ne finalizam studiile (medii sau superioare), fie ca deja suntem implicati intr-un job dintr-un anumit domeniu.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera