Tot ce trebuie să știi despre ecografia abdominală

Ecografia abdominală are rolul de a examina o serie de organe importante precum ficatul, splina sau stomacul. Este o metodă de diagnosticare imagistică nedureroasă, non-invazivă, neiradiantă, utilizată în general pentru a vizualiza organe și structuri din interiorul adomenului precum vezică biliară, ficat, pancreas, splină sau aortă abdominală.

Pentru a detecta prezența unei mase abdominale anormale (ganglioni intra-abdominali, calculi renali, calculi biliari) sau a maselor lichide în special a unor chisturi, există doar o soluție: ecografia abdominală. Este singura modalitate prin care o persoană poate afla mai multe informații cu privire la starea organelor sale.

În general, ecografia abdominală este realizată cu scopul de a studia organele solide ale abdomenului din regiunea pelviană. În zilele noastre, acest examen este adesea realizat datorită costului scăzut  dar și datorită eficienței sale. Astfel, dacă ești interesat de ecografie abdominală preț trebuie să știi că aceasta are un cost de aproximativ 200 de RON. În urma unui consult, medicul de familie ți-a recomandat o ecografie abdominală și vrei să știi mai multe lucruri despre aceasta? Citește rândurile de mai jos.

Ce este o ecografie abdominală?

Ecografia abdominală reprezintă un examen medical care permite vizualizarea organelor abdominale precum rinichii, ficatul, vezica biliară sau pancreasul. Permite în egală măsură vizualizarea vaselor de sânge și organelor pelvisului precum uterul și ovarele la femei, prostata și veziculele seminale la bărbat.

Este o tehnică care nu expune pacientul la raze X însă care este bazată pe utilizarea ultrasunetelor cu un impuls scurt emise de o sondă. Ultrasunetele traversează pielea și țesuturile pacientului pentru a ajunge la organe. Și, dată fiind densitatea acestora din urmă, se reflectă asupra pereților organelor și produc o ecografie care ne permite obținerea imaginilor și informațiilor necesare.

Cum se derulează o ecografie abdominală?

La fel ca în cazul tuturor examenelor cu ultrasunete, în timp ce ți se face o ecografie abdominală vei sta cu fața în sus, întins pe o masă care poate fi orizontală sau înclinată. Pacientului i se va cere să dea jos orice îmbrăcăminte, bijuterii sau orice alte obiecte care ar putea intefera cu scanarea.

Un medic special instruit te va așeza pe pe masa de examen, îți va aplica un gel pe bază de apă pe zona corpului care este examinată. Gelul este cel care va ajuta traductorul să facă contact cu corpul și să elimine excesul de aer dintre piele și traductor care ar putea bloca traducerea undelor sonore prin corp.

Medicul așează traductorul pe corpul pacientului și o deplasează înainte și înapoi pe zona de interes până când sunt captate imaginile dorite. Medicul îi poate cere pacientului să schimbe poziția sau să îți țină respirația timp de câteva secunde pentru a obține o claritate mai ridicată.

Odată ce ecografia abdominală este realizată, medicul va șterge gelul transparent de pe piele.

Cum să te pregătești pentru o ecografie abdominală

Pentru a efectua o ecografie abdominală nu este nevoie de niciun fel de pregătire specială. Cu toate acestea, pentru ca o ecografie să fie un veritabil succes, ar trebui să respecți unele indicații, indiferent de vârstă sau de sex. Dacă ești adult și ecografia va avea loc dimineața trebuie să:

 • Evită să mănânci un aliment solid sau lichid după miezul nopții. În cazul în care seara ai obiceiul să iei unele medicamente, le poți lua cu puțină apă;
 • Evită să mesteci gumă care nu te face decât să înghiți aer și astfel să degradezi calitatea ecografiei;

În cazul în care ecografia a fost programată după ora 13 ar trebui să:

 • Nu mai mănânci nimic cu minim patru ore înainte de ecografia abdominală. Ai posibilitatea de a-ți lua medicamentele cu o cantitate minimă de apă;
 • Evită să consumi alimente grase dimineața (ouă, brioșe, brânză, cârnaț, șuncă, unt de arahide sau alte nuci, unt sau margarină). Poți, spre exemplu, să mănânci o porție de terci cu fructe, pâine cu dulceață sau un alt aliment echivalent;
 • Evită să mesteci gumă;

Care este rolul unei ecografii abdominale?

Ecografia abdominală ne permite să studiem cu precizie:

 • Ficatul – aspectul general al acestuia, caracterul său omogen sau nu, dimensiunea și conturul său. Verifică în egală măsură prezența unor eventuale chisturi sau tumori;
 • Vezica biliară – se măsoară dimensiunea acesteia, forma pentru a se asigura de absența nămolului sau calculilor.
 • Vasele de sânge (artere și vene) – se studiază dimensiunea acestora, poziția, prezența sau nu a dilatărilor sau unui anevrism, prezența plăcilor de aterom;
 • Rinichii – mărime, aspect, contur, poziție, prezența eventuală a calculilor, verificarea uretrei pentru a detecta o eventuală problemă cu evacuarea urinei;
 • Căutarea unor ganglioni mari -numărul acestora, traiectoria și localizarea acestora;
 • Prezența unei ascite – adică prezneța lichidului liber în cavitatea abdominală.

De altfel, o ecografie abdominală este folosită în timpul sarcinii pentru a urmări sarcina și totodată buna dezvoltare a fătului și de a detecta eventualele anomalii fizice.

sursa photo:pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial