Știai că durerile în piept și amețelile sau oboseala pot să nu aibă o cauză cardiacă, ci mai degrabă una hematologică? Un termen medical atât de des întâlnit prin frecvența patologiei în populație, anemia reprezintă scăderea numărului de globule roșii (hematii) în sânge, fiind măsurată cu acuratețe de cantitatea de hemoglobină (o moleculă bogată în fier ce intră în alcătuirea hematiei). Importanța globulelor roșii în organism este dată de capacitatea lor de a transporta oxigenul către țesuturi.
Anemia poate avea o mulțime de cauze, de la boli genetice la consumul de alcool, infecții, bolile cronice sau autoimune, însă de departe cea mai frecventă cauză este deficitul de fier, mai ales la femei, printr-un aport scăzut sau pierdere crescută prin sângerare.
Simptomele pe care le acuză cel mai des pacienții cu anemie sunt:
Alte simptome mai rare ale unei anemii pot fi icterul, unghiile casante și fragile, ficatul sau splina mărite în volum, dificultăți de concentrare, pofte neobișnuite de a consuma gheață, cheilită angulară (crăpături la colțurile gurii).
Cum ne afectează mai exact anemia? În funcție de vârstă, pe lângă simptomele generale, la copii poate afecta creșterea fizică și capacitatea de învățare, la gravide poate duce la naștere prematură sau greutate scăzută la naștere a fătului, la bătrâni crește riscul de afecțiuni cardiace, depresie și slăbiciune.
Factorii de risc pentru dezvoltarea anemiei sunt ciclurile menstruale abundente, perioada sarcinii, dieta deficitară în fier, vitamina B12 și folați (inclusiv dieta vegetariană), bolile intestinale, vârsta peste 65 de ani, istoric familial al unor boli genetice care produc anemie, cancerele, bolile autoimune, radio și chimioterapia, consumul crescut de alcool și expunerea la diferiți agenți chimici toxici.
Diagnosticul anemiei feriprive (prin deficit de fier) este ușor de realizat pe baza simptomelor și a analizelor de laborator uzuale – valoarea hemoglobinei (normal, la femei trebuie să fie peste 12, iar la bărbați peste 13) și a altor markeri eritrocitari observați pe o hemoleucogramă simplă, nivelul de fier în organism (sideremia, feritina), eventual un frotiu de sânge periferic, unde pot fi observate celulele roșii la microscop. Testele pentru identificarea altor forme de anemie sunt dozarea vitaminei B12 și a acidului folic, testul Coombs, teste de hemoragii oculte în scaun, aspirat și biopsie de măduvă osoasă.
După ce s-a stabilit diagnosticul de anemie, este foarte important să descoperim cauza exactă pentru a o putea trata. Atunci când discutăm despre o anemie prin deficit de fier, tratamentul se bazează pe substituția de fier, în anemiile ușoare-moderate recomandându-se comprimate de fier pentru cel puțin 3 luni, în asociere cu suplimente de vitamina C, pentru a îmbunătăți absorbția. Anemiile severe beneficiază de tratament cu fier intravenos, care ajută la refacerea mai rapidă a rezervelor de fier, putând fi nevoie chiar de transfuzii de sânge.
Alte cauze de anemie sunt tratate în mod diferit (de exemplu, poate fi vorba de un deficit de vitamina B12), de aceea este foarte importantă interpretarea analizelor de către un medic și efectuarea tuturor pașilor necesari pentru diagnosticul complet și tratamentul relevant afecțiunii.
În ceea ce privește dieta, ea este foarte importantă în prevenția anemiei feriprive, însă nu suficientă pentru a o trata, mai ales atunci când discutăm despre cazurile moderat-severe. Alimente bogate în fier, utile în alimentația zilnică, sunt carnea de vită, peștele gras, ficatul, ouăle, fructele de mare, spanacul broccoli, orezul și lintea, fasolea și semințele de in.
Practic, singurele metode de prevenție sunt reprezentate de alimentație, suplimente de vitamina B12 în cazul dietei vegetariene și consultul periodic la medic cu efectuarea analizelor de rutină pentru evidențierea timpurie și tratarea anemiei, mai ales dacă există simptome specifice.
Complicațiile date de neglijarea anemiei sunt importante. Printre acestea, se numără angina pectorală, insuficiența cardiacă și infarctul miocardic, aritmiile, sindromul picioarelor neliniștite, depresia și tulburările de concentrare, stări confuzionale, scăderea imunității, afectarea nervilor periferici, tulburări de dezvoltare la copii, complicații ale sarcinii.
Fie că avem nevoie de un diagnostic și tratamentul anemiei la copii, caz în care la clinica Physiomedica, dr. Daniela Balea ne poate ajuta pentru dezvoltarea optimă a copiilor, fie că avem simptome sau patologii cardiace asociate, care se pot suprapune și pe care anemiile le pot agrava, găsim o întreagă echipă de medici cardiologi excelenți. Clinica Physiomedica din Cluj-Napoca ne oferă o gamă largă de servicii, profesionalism și competență pentru atingerea stării optime de sănătate.Articol susținut de clinica Physiomedica, unde găsești servicii medicale de stomatologie adulți și copii, cardiologie, ortopedie și traumatologie, ortopedie pediatrică, pediatrie, recuperare medicală, fizio-kinetoterapie, medicină sportiva si eliberare aviz medico-sportiv.