Tot ce trebuie să reții despre igiena intimă corectă a femeii

Ce înseamnă să ai o igienă corectă în zona intimă? Produsele de igienă intimă sunt utilizate pe scară largă de femei ca parte a rutinei zilnice de curățare, în funcție de preferințele personale, adesea influențate de religia, normele culturale sau etnice ale acestora, precum și de recomandările medicale. Cu toate acestea, există o lipsă de literatură științifică despre impactul igienei intime asupra zonei vulvo-vaginale.

Adoptarea unor obiceiuri adecvate este crucială în păstrarea întregului ecosistem vulvo-vaginal și prevenirea sau reducerea unei varietăți de simptome neplăcute. Problemele care apar la nivelul vulvei, inclusiv durerea, pruritul și arsura, sunt frecvente și pot interfera substanțial cu calitatea vieții, sentimentul de bine și funcționarea sexuală a unei femei. Din păcate, multe femei din întreaga lume nu sunt conștiente de importanța și beneficiile unei îngrijiri intime optime sau că practicile nesănătoase de îngrijire intimă pot cauza sau exacerba problemele vulvo-vaginale.

Nu-i așa, doamnelor, că ori de câte ori treceți într-un supermarket sau într-o farmacie pe lângă produse de igienă intimă v-ați întrebat dacă toate acele așa-numite produse de curățare sunt cu adevărat necesare? Ei bine, ele nu sunt.

În primul rând, produsele de îngrijire intimă nu sunt ca produsele pentru păr, numărul lor crescut nu înseamnă mai bine.  De cele mai multe ori, igiena corectă în zona intimă înseamnă doar o igienă zilnică cu apă călduță, pentru a nu distruge pH-ul acid prezent în zona intimă pentru protecție împotriva bacteriilor. Practicile de igienă intimă exagerate și nedocumentate pot expune femeile la un risc mai mare de a avea mai multe infecții ale aparatului reproducător. Furnizorii de servicii medicale și experții în sănătate publică ar trebui să continue să crească gradul de conștientizare cu privire la igiena intima, pentru a contracara dezinformarea rezultată din campanii de marketing, în special prin intermediul rețelelor de socializare.

Flora vaginală are un rol extrem de important în menținerea sănătății vaginale, motiv pentru care vom detalia în continuare câteva informații despre ea.

Flora vaginală

Microbiota (flora) vaginală este definită ca fiind o comunitate de microorganisme comensale, simbiotice și patogene care colonizează vaginul. La majoritatea femeilor sănătoase de vârstă reproductivă, ea este dominată de lactobacili, deși aceste comunități bacteriene pot varia considerabil între indivizi și în timp.

Compoziția microbiotei vaginale se schimbă adesea pe perioade relativ scurte de timp. S-a demonstrat că vârsta, menstruația, nivelul de estrogen, fumatul, actul sexual, obiceiurile de igienă și alte practici au un impact semnificativ asupra compoziției microbiotei. În timpul ciclului menstrual, structura ei este mai stabilă, atunci când nivelurile de estrogen sunt ridicate. În mod similar, femeile însărcinate, care prezintă, de asemenea, niveluri ridicate de estrogen, au o floră mai stabilă în comparație cu femeile care nu sunt însărcinate. Însă pH-ul vaginal standard de 4,5, esențial pentru menținerea barierei imunitare vaginale sănătoase, poate fi perturbat de utilizarea în exces a produselor de igienă feminine. Produsele folosite pot afecta compoziția vaginală obișnuită – microbiomul – prin modificarea pH-ului sau prin efect bactericid direct. În timp ce prezența lactobacililor în mediul vaginal indică o atmosferă sănătoasă și reduce riscul de inflamație, orice perturbare a acestui microbiom natural poate fi asociată cu un risc major al complicațiilor inflamatorii și al unor complicații infecțioase (vaginita sau bolile cu transmitere sexuală).

Studiile indică faptul că pH-ul vaginal joacă un rol important în menținerea sănătății vaginului. Sub influența estrogenului, celulele vaginale vor avea depozite de glycogen, de la pubertate, până la menopauză. Așa cum am menționat mai sus, flora vaginală normală este un ecosistem complex dinamic și echilibrat care menține pH-ul normal în vagin prin transformarea glicogenului în acid lactic. Astfel pH-ul acid este menținut și mediul devine nefavorabil pentru bacterii. Oricare dintre acești factori etiologici poate perturba nivelul de estrogen, poate afecta pH-ul vaginal, poate modifica flora vaginală normală și poate perturba echilibrul dintre organisme. Ca urmare, pH-ul se modifică și mediul devine nefavorabil florei normale și favorabil pentru înflorirea bacteriilor. După menopauză, pot fi observate modificări atrofice în vagin, care pot duce la uscăciune vaginală și alte simptome. Astfel, diverși factori fiziologici, fizici, personali, medicali pot avea un rol în boala și progresia acesteia.

Vaginoza bacteriană se caracterizează prin pierderea sau scăderea bruscă a numărului total de bacterii Lactobacillus și o creștere marcată corespunzătoare concentrației microbilor anaerobi. Vaginoza bacteriană este o tulburare foarte răspândită a microbiotei vaginale în rândul femeilor de vârstă reproductivă la nivel global. Se confirmă că ea este asociată cu rezultate ginecologice și obstetrice adverse, cum ar fi infecțiile cu transmitere sexuală, boala inflamatorie pelvină și nașterea prematură. Gardnerella vaginalis este cel mai frecvent microorganism identificat din vaginoza bacteriană. Este microbul predominant în biofilmele polimicrobiene care ar putea adăposti G. vaginalis și alți microbi asociați vaginozei de mediile nefavorabile ale gazdei.

Printre simptomele care se întâlnesc in cazul vaginozei bacteriene putem enumera următoarele:

 • Modificări ale volumului, mirosului, culorii, consistenței secrețiilor vaginale
 • Mâncărime în regiunea vulvară sau prurit
 • Senzație de arsură în vagin
 • Iritație în vagin
 • Roșeață sau eritem

Având în vedere lucrurile descrise anterior, haideți să vedem care sunt recomandările de primă linie în materie de igienă intimă pentru femei

Recomandări de igienă intimă pentru femei

Produsele moderne de igienă feminină și educația asupra menstruației au transformat viața femeilor pe tot mapamondul. Cercetarea inovatoare a jucat un rol cheie în eforturile globale, prin noi perspective tehnice și instrumente pentru dezvoltarea produselor de igienă feminină de ultimă generație, menite să satisfacă nevoile femeilor pe tot parcursul etapelor lor de viață.

Acceptarea culturală, începerea utilizării tampoanelor și absorbantelor de unică folosință a durat considerabil de mult. Aproape două decenii au trecut de la introducerea tampoanelor sanitare comerciale înainte ca acestea să înlocuiască folosirea pânzei. Teste clinice de siguranță, igiena feminină, educația la pubertate și schimbarea rolurilor femeilor în societate au determinat acceptarea și dorința pentru produse de igienă feminine mai bune, pentru a satisface nevoile în schimbare ale femeilor, pe măsură ce avansează în vârstă.

Produse de igiena intima feminina

Loțiunile intime, soluțiile de curățare delicate pentru igiena intimă

În multitudinea de produse cosmetice dedicate igienei intime, se numără săpunurile delicate, loțiunile intime, șervețelele intime, dar și gelurile, deodorantele și parfumurile. Fiecare dintre ele promite protecție 100% împotriva bacteriilor, curățare delicată și parfum plăcut. Dar oare gelurile, deodorantele și parfumurile intime sunt dăunătoare sau nu? Le folosim ca să asigurăm igiena corespunzătoare a unei zone atât de sensibile a organismului femeii, dar dacă efectul obținut este fix pe dos? Și dacă nu le folosim pe acestea, cum asigurăm o igienă corespunzătoare?

Întrebările de mai sus sintetizează controversele care există pe tema utilizării produselor de îngrijire intimă și este bine să clarificăm aceste aspecte.

Când vei alege una din multitudinea de variante disponibile ține cont de faptul că agenții de curățare pe care îi folosești pentru igiena vulvei pot pătrunde ușor în interiorul canalului vaginal. Și de aceea este esențial să cauți ingrediente blânde care să nu provoace uscăciune și iritație. În acest sens, ține cont de următoarele sfaturi:

 • Caută o formula cu pH echilibrat – produsele care menționează pe eticheta lor acest lucru sunt produse cu un pH între 3,8 și 4,5 și care nu va afecta pH-ul natural acid al vulvei.
 • Evită produsele care conțin sodium lauryl sulfate (poate avea unele efecte iritabile asupra vulvei tale sensibile) și cele care conțin parabeni (ingredient folosit în primul rând ca conservant pentru a preveni creșterea ciupercilor și bacteriilor. Cu toate acestea, a provocat, de asemenea, unele cazuri de reacții alergice la persoanele cu piele sensibilă)
 • Evită formulele care conțin substanțe chimice și artificiale. Acești aditivi nu vă oferă niciun beneficiu esențial, în afară de parfumul lor, care poate avea efecte de uscare.
 • Evită produsele care conțin glicerină. Acest ingredient hidratant este utilizat pe scară largă în diverse produse de îngrijire personală datorită efectului său lubrifiant. În esență, glicerina este un umectant care ajută să atragă și să rețină umiditatea, deci este o substanță favorabilă pentru spălarea corpului. Deoarece glicerina este considerată un zahăr, prezența sa în canalul vaginal poate duce la infecții ale tractului urinar.
 • Nu folosi săpun obișnuit. Acesta usucă, irită, dezechilibrează pH-ul și poate acidifia mediul vaginal, astfel încât vaginul nu mai are capacitatea de a se autocurăța. Se creează, astfel, o poartă de intrare a bacteriilor și infecțiilor.
 • Caută un produs care să aibă în compoziție acid lactic. Lactobacilii din acidul lactic sunt bacterii benefice, care fac parte din flora microbiană intimă. Aceștia au rolul de a proteja împotriva agenților patogeni și ajută la refacerea membranei mucoasei vaginale.
 • Caută produse cu extract de aloe vera. Acesta stimulează imunitatea zonei vaginale, reduce inflamațiile și calmează pielea, așadar este preferabil să se regăsească în componența unui gel pentru igiena intimă.

Servețelele intime

E bine să avem grijă și în ceea ce privește folosirea șervețelelor umede. Este adevărat că multe dintre acestea nu conțin alcool. Însă rolul lor este acela de a steriliza, ceea ce înseamnă că vor anihila atât bacteriile „rele', cât și cele „bune'.

Dușul vaginal și irigatorul

Dușul vaginal este procesul de curățare intravaginală cu o soluție lichidă împreună cu utilizarea irigatorului. Această metodă este utilizată din motive de igienă personală sau estetică, pentru prevenirea sau tratarea unei infecții, pentru igiena după menstruație sau sex și pentru prevenirea sarcinii. Timp de cel puțin 100 de ani, au existat opinii contradictorii cu privire la beneficiile sau daunele dușului. Deși există un consens larg că dușurile trebuie evitate în timpul sarcinii, există mai puțin acord în ceea ce privește dusul pentru igiena și ameliorarea simptomelor vaginitei.

Între 10 și 40% dintre femeile americane folosesc produse asociate dușului vaginal și a irigatorului pentru a trata scurgerile vaginale, mirosul sau disconfortul. Spălarea intravaginală este asociată cu scăderea colonizării vaginale cu lactobacili benefici. Studiile au demonstrat o asociere între folosirea irigatorului și vaginoza bacteriană. Deși femeile cu infecții vaginale recurente sunt sfătuite să nu facă dușuri, studiile privind încetarea spălării vaginale nu au demonstrat restabilirea dramatică a microbiotei vaginale cu dominanța Lactobacillusului la femeile care opresc practica. Nu este clar dacă utilizarea irigatorului duce la alterarea microbiotei vaginale, este inițiat ca răspuns la o schimbare a microbiotei și a simptomelor sau este pur și simplu un factor de confuzie asociat cu un factor de risc necunoscut.

Absorbantele zilnice

Unele femei folosesc absorbantele zilnice pentru a-și proteja lenjeria de scurgeri vaginale și pentru a menține o senzație de uscat, proaspăt și curat pe tot parcursul zilei. Ele funcționează cel mai bine atunci când sunt schimbate la fiecare trei până la patru ore.

Absorbantul zilnic este un tampon subțire purtat peste lenjeria intimă pentru a absorbi scurgerile vaginale sau fluxul menstrual ușor. Ele sunt practic versiuni subțiri de absorbante folosite pentru a preveni petele și pentru a menține lenjeria curată.

Absorbantele zilnice sunt disponibile într-o varietate de forme, opțiuni de portabilitate și mărimi, de la absorbante mici, compacte, până la absorbante mari, de protecție, create pentru scurgeri vaginale abundente.

Igiena intimă, în perioada menstruației

Utilizarea tampoanelor și absorbantelor în perioada menstruației este o chestiune de preferință personală. Ele au diverse forme, mărimi și capacități de absorbție. Cele pentru noapte sunt de obicei mai absorbante și mai groase.

Femeile folosesc diverse produse în funcție de fluxul lor menstrual, astfel încât nu există recomandări generale care trebuie respectate. Tampoanele interne sunt confecționate dintr-un material moale, absorbant și se introduc în deschiderea vaginală. Au diferite dimensiuni și grade de absorbție, sunt parfumate sau nu, iar unele dintre ele sunt însoțite de aplicatoare.

Tampoanele interne trebuie schimbate în mod frecvent pentru a se preveni apariția sindromului de șoc toxic. Acestea pot fi utilizate cu absorbante externe pentru protecție în cazul scurgerilor. Femeile pot folosi tampoane interne chiar dacă sunt virgine, utilizarea acestora nu afectează virginitatea.

Igiena intimă înainte și după actul sexual

De obicei, nu este nevoie de igienă imediat după sex. Fiecare poate decide când să se spele, la câteva minute sau la ore după activitatea sexuală. Cu toate acestea, este important să faceti igiena locală la un moment dat după aceea.

Cât timp să aștepți? Aceasta poate depinde de:

 • Preferința ta de igienă
 • Riscul de infectare
 • Ce se întâmplă în timpul activității sexuale

Pentru comoditate, poate fi util să păstrați un kit de curățare post-sex. Elementele utile includ:

 • prosoape curate
 • șervețele pentru bebeluși fără parfum
 • săpun blând, fără parfum
 • lenjerie curată, din bumbac

Când să mergi la medic

Controalele de sănătate regulate sunt un aspect esențial al asistenței medicale preventive pentru toate femeile. Ar trebui să faceți o programare la ginecologul dumneavoastră în fiecare an pentru a vă asigura că țineți pasul cu testele necesare și cu alte proceduri de examinare, cum ar fi frotiurile Papanicolau, mamografiile și panourile pentru bolile cu transmitere sexuală. Această vizită anuală este, de asemenea, o bună șansă de a răspunde oricăror întrebări sau preocupări pe care le-ați putea avea cu privire la sănătatea dumneavoastră și la ritualul de igienă intimă pe care îl urmați.

De asemenea, contactați-vă medicul dacă aveți mâncărimi vaginale, roșeață, durere în timpul actului sexual (sau durere vaginală generală), un miros ciudat sau înțepător, scurgeri excesive sau decolorate, umflături sau o erupție cutanată sau orice altceva care nu pare normal în vaginul dumneavoastră. Oricare dintre aceste simptome ar putea semnala o infecție sau chiar o afecțiune de bază, caz în care, cu cât solicitați tratament mai devreme, cu atât mai bine.

Alte sfaturi de îngrijire intimă

Pe lângă toate lucrurile menționate anterior, ar fi bine să urmați câteva practici adiționale care să vă ajute în menținerea lucrurilor sub control.

Acestea sunt:

 • Ștergeți-vă corespunzător – multe femei nu se șterg corespunzător după ce au folosit toaleta, lucru care ulterior ar putea provoca infecții grave. Modul corect de curățare a vaginului este din față în spate (vagin spre anus) – nu invers! Ștergerea înapoi în față aduce, de fapt, bacterii dăunătoare din anus în vagin și provoacă contaminare fecală.
 • Evitați hainele și lenjeria mulată – îmbrăcămintea și lenjeria intimă confecționate din țesături sintetice cauzează transpirație, datorită circulației reduse a aerului. În plus, transpirația excesivă și acumularea de umiditate pot duce la dezvoltarea bacteriilor și a infecțiilor cu drojdii. Evitați să purtați prea mult timp pantaloni strâmți, spandex și costume de baie umede. Mai mult, este recomandat să purtați lenjerie de corp cu țesături respirabile, cum ar fi bumbacul.

Unele femei preferă epilarea părului pubian, deoarece cred că părul pubian arată grosolan și necurat. Dar dacă trebuie să credem cercetările, părul pubian acționează ca o plasă de siguranță care protejează vulva (partea exterioară a organelor genitale feminine care înconjoară deschiderea vaginului) de infecțiile bacteriene.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial