Top analize esențiale pentru a monitoriza simptomele menopauzei

Menopauza reprezintă o etapă naturală în viața ta de femeie, însă o percepi la intensitate maximă, deoarece este marcată de încetarea menstruației și de scăderea nivelului de hormoni sexuali feminini. Ce-i de făcut? Ai grijă de sănătate! Iată o listă detaliată a analizelor la menopauză:

Analize hormonale la menopauză

Așa cum te așteptai, trebuie să iei la întrebări hormonii…vinovații de serviciu pentru instalarea menopauzei. Iată care sunt analizele hormonale pe care să le efectuezi:

  • hormonul de stimulare foliculară (FSH): nivelurile de FSH cresc semnificativ în timpul menopauzei, reflectând scăderea funcției ovariene. Valorile ridicate ale FSH, măsurate în două probe separate la interval de 4-6 săptămâni, pot confirma instalarea menopauzei; 
  • estradiol: acest hormon estrogenic scade considerabil în menopauză, contribuind la apariția simptomelor precum bufeurile și uscăciunea vaginală. Monitorizarea nivelului de estradiol este utilă în ajustarea terapiei hormonale de substituție; 
  • progesteron: nivelurile de progesteron scad semnificativ în menopauză. Măsurarea acestui hormon poate ajuta la evaluarea necesității terapiei hormonale și la monitorizarea eficacității acesteia; 
  • hormonul luteinizant (LH): similar cu FSH, nivelurile de LH cresc în menopauză din cauza disfuncției ovariene. Valorile crescute ale LH confirmă diagnosticul de menopauză și ajută la monitorizarea răspunsului la tratament; ​ 
  • hormonul anti-mullerian (AMH): este esențial pentru evaluarea rezervei ovariene, iar nivelul lui scade foarte mult după 35 de ani.

Evaluarea funcției tiroidiene

Funcția tiroidei trebuie verificată, deoarece hipotiroidismul poate avea simptome similare menopauzei. Se recomandă monitorizarea hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). A venit vremea controalelor la medicul endocrinolog!

Screening uzual la menopauză

Include în rutina medicală screening-ul pentru menopauză, așa cum este recomandat de medicul specialist. Vei regăsi în lista cu recomandări de analize:

  • hemoleucograma: test de screening esențial în diagnosticul și monitorizarea bolilor hematologice; ​ 
  • profil lipidic: include măsurarea colesterolului total, HDL, LDL și a trigliceridelor, fiind esențial pentru evaluarea riscului cardiovascular; ​
  • glicemie: măsurarea nivelului de glucoză serică este importantă pentru diagnosticarea diabetului; ​ 
  • transaminaze (ALT, AST): evaluarea funcției hepatice prin măsurarea acestor enzime poate indica afecțiuni hepatice;
  • sumar de urină: oferă informații relevante pentru o multitudine de afecțiuni, fiind un test de diagnostic și prognostic.

Evaluarea sănătății osoase

Menopauza poate duce la o reducere a densității osoase, așadar există un risc crescut de osteoporoză. Printre analizele importante pe care trebuie se le efectuezi se numără și:

  • Vitamina D: nivelurile adecvate de vitamina D sunt cruciale pentru menținerea densității osoase, iar deficitul poate duce la fragilitate osoasă și la un risc crescut de fracturi; 
  • Densitometria osoasă (DEXA): reprezintă standardul de aur pentru măsurarea densității minerale osoase.

Screening-ul pentru osteoporoză ajută la evaluarea densității osoase. Pe baza lui, medicul specialist îți poate da recomandări pentru prevenirea fracturilor.

Markeri tumorali

Femeile cu vârsta peste 50 de ani sunt mai predispuse la anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, ovarian sau colorectal. Testează-te periodic, pentru a depista din timp eventuale probleme de sănătate:

  • CA 125: Este un marker tumoral important în diagnosticul și monitorizarea tumorilor ovariene; 
  • CA 15-3: Util pentru depistarea precoce a recurenței tumorale la pacientele tratate anterior pentru carcinom mamar

Alte analize recomandate la menopauză

Evaluarea nivelului de cortizol este importantă deoarece stresul cronic și nivelurile ridicate de cortizol pot contribui la creșterea riscului de boli cardiovasculare, osteoporoză și alte afecțiuni legate de îmbătrânire. În setul de analize pentru menopauză, include consulturi de specialitate, pentru o evaluare integrată a sănătății tale:

  • consultații ginecologice: monitorizarea sănătății ovariene, uterine și a colului uterin, gestionarea simptomelor menopauzei și dezechilibrelor hormonale; ​
  • consiliere pentru terapie hormonală de substituție: evaluarea beneficiilor și riscurilor terapiei hormonale și personalizarea tratamentului;​
  • consiliere nutrițională și de stil de viață: recomandări pentru o alimentație echilibrată, exerciții fizice și gestionarea stresului, pentru a ameliora simptomele specifice perioadei de tranziție la menopauză.

Alege servicii medicale integrate, pentru a trece mai ușor prin etapa menopauzei. Cunoașterea simptomelor, monitorizarea factorilor de risc și respectarea recomandărilor de la specialiștii în menopauză reprezintă cele mai bune alegeri pentru sănătatea ta, pe termen lung. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial