Domeniul marketingului online este un domeniu caracterizat de către toți specialiștii drept unul dinamic, domeniu în care apar întotdeauna noi modalități de promovare, noi tehnici și strategii care pot fi aplicate pentru a fi îndeplinite obiectivele businessului promovat. Optimizarea pentru motoarele de căutare sau SEO se încadrează perfect în această descriere, fiind la rândul său o parte a marketingului online unde lucrurile se schimbă de la an la an.
Fie că Google aduce în atenția specialiștilor noi criterii de ranking, fie că propune utilizatorului eliminarea paginilor și înlocuirea acestora cu un infinite scroll, specialiștii SEO trebuie să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă. Anul 2023 se anunță a fi unul în care se vor schimba numeroase lucruri în SEO: de la crearea de conținut în diverse forme, până la utilizarea inteligenței artificiale, anul acesta va fi unul interesant pentru marketingul digital.
Încă din anii precedenți a fost observat faptul că oamenilor le place să urmărească videoclipuri, să își ia informațiile din infografice care sunt ușor de înțeles, să asculte podcasturi etc. Pe scurt, s-a observat că nu doar informațiile tip text sunt accesate în mediul online, ci diverse alte tipuri de media au devenit tot mai populare. Așadar, pentru ca o pagină din site-ul tău care oferă cititorilor sfaturi despre un anumit subiect să aibă șanse să rankeze cât mai sus în SERP, pentru 2023 ar trebui să încerci să plasezi elemente media cât mai diverse, nu doar text.
Inteligența artificială este deja folosită pentru redactarea de texte promoționale, fie că este vorba despre scurte mesaje pentru reclamele de pe Facebook, fie că este vorba despre articole de câteva sute sau chiar mii de cuvinte, diversele programe care se bazează pe învățarea automată fac față cu brio! Aceste instrumente creative pot ajuta la redactarea unor texte care să performeze mai bine decât cele ale competiției, fiind un real ajutor în special pentru brandurile care au nevoie de mult conținut pentru a ajunge printre primele rezultate. Bineînțeles, aceste tool-uri trebuie folosite în mod responsabil pentru a nu aduce penalizări din partea Google.
Experiența pe care utilizatorii o au în momentul în care îți accesează site-ul va fi luată în considerare chiar mai mult de către algoritmul Google în 2023. Timpul de încărcare, optimizarea pentru mobil, lipsa zgomotului vizual etc., reprezintă doar câteva elemente pe care trebuie să le iei în considerare în momentul în care îți pui site-ul la punct. Metrici precum Time to First Byte sau Time to Interactive și mulți alții sunt cei cu ajutorul cărora vor fi măsurate elementele care țin de experiența utilizatorului pe site. Vestea bună este că există numeroase sfaturi de la specialiști pe care le poți aplica pentru a te asigura că site-ul tău va fi conform așteptărilor utilizatorilor.
Long-tail keywords reprezintă acele cuvinte cheie foarte specifice, care vor oferi utilizatorilor chiar rezultatele pe care le caută. Multe dintre căutările utilizatorilor nu duc la accesarea rezultatelor întrucât sunt introduse în bara de căutare cuvinte cheie short-tail, cuvinte cheie care acoperă o paletă largă de subiecte. În schimb, în momentul în care căutarea este specifică și folosește cuvinte cheie long-tail, numărul de click-uri crește întrucât crește și relevanța rezultatelor. Astfel, este recomandat să îți optimizezi în 2023 site-ul pentru căutări specifice, să scrii articole de blog care să acopere subiecte foarte nișate etc.
Google a pus întotdeauna accentul pe calitatea conținutului, însă anul 2023 pare că va accentua mai mult această preferință a motorului de căutare. Calitatea conținutului este cea care va ține un utilizator pentru o perioadă îndelungată la tine pe site, nu cantitatea. Pentru Google este important ca utilizatorii să fie mulțumiți de rezultatele peste care dau în SERP, iar dacă motorul de căutare observă că aceste prime rezultate nu satisfac nevoia utilizatorului, va considera că acele pagini nu sunt de calitate. Astfel, deși paginile tale sunt optimizate tehnic foarte bine, dacă nu ții cont de necesitatea oferirii unui content de calitate utilizatorilor, este posibil ca site-ul tău să nu mai rankeze ca în 2022. Citește aici cum poți scrie conținut de calitate pentru afacerea ta.
Specialiștii se așteaptă ca în 2023 bloggerii să posteze mai mult conținut pe diverse platforme, nu neapărat pe blogurile personale, întrucât motorul de căutare pare să favorizeze aceste platforme care au un număr mare de cititori. Brandingul personal va fi foarte important pentru bloggeri pentru a se putea diferenția de celelalte persoane din nișă și a reuși să își publice articolele pe cele mai bune platforme. Atât autorii articolelor, cât și platformele trebuie să câștige încrederea motorului de căutare în așa fel încât acesta să îi considere relevanți în nișă. Același lucru se aplică și brandurilor care trebuie să aibă cât mai multă credibilitate. Credibilitatea pentru un brand poate fi obținută și prin asocierea cu, spre exemplu, bloggeri care deja au un grad ridicat de relevanță și încredere din partea Google.
Scalabilitatea SEO este un trend care a început să prindă avânt încă din anul 2022. Fiind un domeniu în mediul digital, poate fi ușor să asiguri scalabilitatea optimizării și automatizarea unor taskuri, în special dacă vei colabora cu o agenție de marketing online. Spre exemplu, cei de la Limitless.ro au început deja să le ofere clienților cu care colaborează servicii scalabile.
Optimizarea SERP-urilor pentru brand presupune faptul că Google va învăța mai multe despre afacerea ta – de la informații de bază, cum ar fi adresa și numele, la detalii specifice, cum ar fi audiența pe care o targetezi sau profilul de Instagram. Spre exemplu, la fel cum atunci când cauți numele unui actor celebru, Google îți prezintă un scurt sumar al carierei sale, filmele celebre în care a jucat etc., utilizatorii vor putea vedea informații despre afacerea ta.
Trendurile de mai sus sunt cele mai așteptate din anul care a început, dar bineînțeles că există și alte trenduri SEO pentru 2023: prioritizarea conținutului într-o formă extinsă (gândește-te la articole de blog de peste 3.000 de cuvinte), reactualizarea articolelor mai vechi cu informații noi din domeniu etc. Practic, se pare că Google va pune mai mult accentul pe ajutarea utilizatorilor și va încerca și anul acesta să îi ofere cele mai relevante rezultate pentru căutările efectuate.
Ce trebuie tu să faci? Ei bine, asigură-te că citești întotdeauna noutățile din domeniu pentru a vedea cum te pot impacta și concentrează-ți atenția pe experiența pe care utilizatorii o au pe site-ul tău, indiferent de forma pe care această experiență o poate lua. Începe înaintea competitorilor tăi să aplici aceste trenduri și bucură-te de rezultate mai bune decât în 2022!
Sursa foto: Pexels.com