Titlu: Locuri de muncă în Iași – Unde și când se reclamă munca la negru

loc de muncă

Locuri de muncă în Iași există. Dar nu sunt pe măsura necesităților pieței muncii. Iar munca la negru devine o opțiune pentru cei aflați în impas financiar. Or, consecințele pe termen lung sunt dezastruoase pentru cei care caută locuri de muncă în Iași și nu numai.

 

Sunt multe locuri de muncă în Iași și în restul țării care nu se încadrează în spectrul legal. Munca la negru este preferată de unii angajatori, din păcate. Și, de disperare că nu găsesc locuri de muncă în Iași sau în țară vacante, și oamenii acceptă compromisul muncii la negru. Iar consecințele sunt nefaste.

 

De ce nu ne ajută munca la negru

Munca la negru are mai multe aspecte. Iar munca desfășurată fără încheierea unui contract de muncă este doar una dintre formele ei. Efectuarea perioadei de probă fără încheierea unui contract sau prestarea de muncă zilieră ilegal sunt considerate și ele muncă la negru. Angajatorii care pot oferi locuri de muncă în Iași sau în țară se folosesc de acest fenomen. Pe de o parte, scapă de plata taxelor. Dar au și avantajul de a se sustrage răspunderii față de angajați. Mai precis, angajatul nu va mai beneficia de zile de concediu plătite. În caz de accident de muncă, va suporta singur consecințele. Cât despre concediu medical ori alte beneficii nici nu poate fi vorba. Mai mult decât atât, angajatul devine sclavul modern, mereu la dispoziția angajatorului. Cei aflați în această situație trebuie să știe că se pot adresa Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) sau Inspecției Muncii (IM).

 

Cum reclami locuri de muncă în Iași și în țară ilegale

Procedura este mult simplificată acum. Totul se poate face de la distanță, online. Cine vrea să reclame un angajator care preferă munca la negru poate accesa site-urile instituțiilor menționate. Sau se pot utiliza datele de contact ale instituțiilor sau formularele de contact online. Potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2002, autoritățile sunt obligate să păstreze anonimatul celui care face sesizarea. Și trebuie să răspundă în termen de 30 de zile. Atenție! Munca la negru aduce amenzi și pentru angajator, și pentru angajat. Amenzile pentru angajatori sunt de 20.000 de lei, potrivit Codului Muncii. O persoană care muncește la negru poate fi amendată cu sume între 500 și 1.000 de lei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial