Tipurile de intervenții medicale și când sunt necesare

Intervențiile medicale sunt proceduri sau tratamente utilizate pentru a diagnostica, preveni sau trata diverse afecțiuni de sănătate, atât cronice, dar și acute. Acestea pot fi clasificate, din punctul de vedere al modului de abordare, în trei tipuri principale: noninvazive, minim invazive și invazive. Fiecare tip de intervenție prezintă propriile beneficii și riscuri și este utilizat în diferite situații. De asemenea, alegerea uneia în detrimentul celeilalte poate fi un subiect de discuție important între medic și pacient.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum se deosebesc aceste intervenții, află ce înseamnă fiecare și când sunt necesare.

  1. Intervenții noninvazive

Intervențiile non-invazive sunt acele proceduri medicale care nu necesită nicio incizie sau îndepărtare de țesut. Sunt, în general, nedureroase, implică riscuri minime și, de cele mai multe ori, nu necesită un timp de recuperare, întrucât nu a fost afectat țesutul.

Exemplele de intervenții noninvazive includ:

  • Tehnicile de imagistică (radiografie, RMN, CT, ecografie);
  • Monitorizarea unor parametri cardiovasculari de bază (tensiunea arterială, EKG, pulsoximetria);
  • Evaluarea unor semne dermatologice;
  • Tehnici terapeutice (fizioterapia, terapia transcutanată);
  • Tratamente (fototerapia, radioterapia).

Există, cu siguranță, multe alte exemple de proceduri noninvazive. Acestea sunt, de obicei, utilizate pentru diagnosticul, monitorizarea sau tratamentul diferitor afecțiuni cronice sau acute. Datorită caracterului lor noninvaziv sunt, de cele mai multe ori, prima linie de intervenție medicală înainte de a lua în considerare proceduri mai agresive. 

  1. Intervenții minim invazive

Procedurile minim invazive, spre deosebire de cele complet noninvazive, implică realizarea unor mici incizii sau pătrunderea prin orificiile corpului, pentru a accesa organele interne. Aceste proceduri folosesc de obicei instrumente specializate și tehnologie de imagistică pentru a ghida intervenția.

Exemple de proceduri:

  • Chirurgie laparoscopică – apendectomie, colecistectomie, repararea herniei;
  • Proceduri endoscopice – colonoscopie, gastroscopie, bronhoscopie;
  • Proceduri de cateterizare – angioplastie și stentare, ablație cardiacă;
  • Chirurgie artroscopică – artroscopie de genunchi sau umăr;
  • Chirurgie minim invazivă a coloanei vertebrale.

Tehnicile minim invazive sunt o cale de mijloc, utilizată atunci când metodele noninvazive sunt insuficiente, iar chirurgia invazivă completă poate fi evitată. Ele constau în timpi de recuperare mai scurți și mai puține complicații intra și postoperatorii în comparație cu intervențiile invazive.

De asemenea, pot reprezenta și un raport mai bun calitate-preț, dacă te întrebi cat costa operatia cu robotul da Vinci. Timpul de recuperare, fiind mai scurt, îți va putea oferi o soluție mai bună pe termen lung. 

  1. Intervenții invazive

Intervențiile medicale invazive sunt, cel mai des, ultima soluție la care se apelează în cazul în care cele noninvazive sau minim invazive nu pot rezolva problema de sănătate.

Acestea implică realizarea unor incizii semnificativ mai mari sau intrarea forțată în diferite părți ale corpului pentru a accesa direct organele sau țesuturile respective. Aceste proceduri sunt mai complexe, implică riscuri mai mari în comparație cu intervențiile noninvazive sau minim invazive și, totodată, au timpi mai mari de recuperare.

Exemple de proceduri invazive:

  • Chirurgie deschisă – pe cord, neurochirurgie, transplant de organe;
  • Ortopedică majoră – artroplastie totală de șold, fuziune a vertebrelor spinale;
  • Chirurgie oncologică – mastectomie, de excizie a cancerului pancreatic;
  • Chirurgie de traumă – laparotomie exploratorie, craniotomie;
  • Chirurgie reconstructivă – facială, reatașare a membrelor în urma amputării.

Acest ultim tip de intervenții este necesar atunci când metodele mai puțin invazive sunt insuficiente sau nepotrivite pentru afecțiunea medicală în cauză. Conform listei de exemple, sunt utilizate mai ales pentru accidente și alte probleme de sănătate grave, chirurgii complexe sau pur și simplu când este necesar un acces mai larg către organe.

În concluzie, intervențiile medicale variază de la proceduri noninvazive, care nu afectează țesuturile în niciun mod, la tehnici minim invazive, care utilizează incizii mici sau deschideri naturale ale organismului, fără a crea traumă de lungă durată, și până la chirurgii invazive, ce implică incizii considerabile, acces direct la organe și o recuperare mai îndelungată. Alegerea tipului de intervenție depinde de diverși factori, printre care natura și severitatea afecțiunii medicale, starea generală de sănătate a pacientului și, totodată, disponibilitatea tehnologiei și expertizei. Nu în ultimul rând, orice decizie (mai puțin în cazul de pierdere a cunoștinței) se ia împreună cu pacientul. 

Sursa foto: Shutterstock

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial