Tipuri de jachete de lucru: un ghid complet pentru diferite modele si materiale

În lumea muncii, alegerea jachetei de lucru potrivite este esențială pentru confort, siguranță și eficiența în fiecare zi de activitate. Cu o gamă vastă de modele și materiale disponibile pe piață, acest proces poate părea uneori copleșitor. Parcurge acest ghid și descoperă diferite modele și materiale folosite pentru fabricarea jachetelor de lucru!

Tipuri de jachete de lucru: o privire de ansamblu

Putem împărți jachetele de lucru în diferite categorii, în funcție de utilizarea lor specifică. Există jachete potrivite pentru diferite sezoane, cum ar fi cele pentru temperaturi scăzute, temperaturi moderate și vreme umedă. Găsește o gamă completă de echipamente de protecție pe feelbox.ro! Iată care sunt acestea:

Jachete softshell: caracteristici și beneficii

Jachetele softshell sunt articole de îmbrăcăminte concepute pentru a oferi o combinație ideală între rezistența la vânt și apă și o respirabilitate superioară. Acestea sunt realizate, în general, dintr-un amestec de poliester și spandex, care le conferă o ușurință și o flexibilitate crescută. Jachetele softshell sunt perfecte pentru activități care necesită mișcare, cum ar fi drumeții, alpinism sau ciclism.

Unul dintre principalele avantaje ale jachetelor softshell este versatilitatea lor. Le poți purta într-o varietate de condiții meteo, datorită proprietăților lor de rezistență la vânt și la ploaie ușoară. Aceste jachete sunt, de asemenea, extrem de confortabile, datorită flexibilității lor superioare și libertății de mișcare pe care o oferă. Mulțumită căptușelii interioare din fleece, jachetele softshell sunt și călduroase, fiind potrivite pentru utilizarea în condiții mai reci. 

Jachetele softshell sunt cel mai bine utilizate în activități outdoor care implică mișcare. Ele sunt ideale pentru drumeții, alpinism, ciclism sau schi, datorită flexibilității și respirabilității lor superioare. De asemenea, acestea sunt potrivite pentru persoanele care lucrează în mediul exterior, oferind o protecție bună împotriva vântului și a ploii ușoare. Cu toate acestea, în condiții de ploaie intensă sau frig extrem, este posibil să fie necesară o jachetă mai robustă și mai izolantă.

Jachete vătuite: pentru ce tip de activități sunt recomandate

Jachetele vătuite sunt articole de îmbrăcăminte concepute pentru a oferi o izolație termică optimă în condiții de temperaturi scăzute. Acestea sunt construite cu un strat de umplutură de vată între un material exterior rezistent și un strat interior moale. Vata folosită poate fi sintetică, naturală sau din poliester, fiecare având propriile caracteristici și avantaje.

Principalul avantaj al jachetelor vătuite este confortul termic pe care îl oferă utilizatorului. Datorită stratului de vată, acestea rețin căldura corpului, păstrându-l astfel izolat de frig. De asemenea, jachetele vătuite sunt rezistente la apă și vânt, protejând utilizatorul în condiții meteo dificile. Durabilitatea și ușurința de întreținere sunt alte beneficii importante, deoarece aceste jachete pot fi purtate în mod frecvent și necesită doar câteva îngrijiri minime. 

Acestea sunt ideale pentru lucrătorii în construcții, care lucrează în condiții de temperaturi scăzute, oferindu-le protecție termică și confort. De asemenea, jachetele vătuite sunt potrivite pentru lucrătorii în depozite frigorifice sau pentru cei care desfășoară activități în aer liber în sezonul rece, precum lucrătorii agricoli sau cei din industria forestieră.

Pe piață există o varietate de jachete vătuite disponibile, fiecare cu specificațiile și caracteristicile sale. Unele exemple populare includ:

 • jachetele vătuite cu glugă și buzunare multiple, care oferă o protecție suplimentară împotriva frigului;
 • jachetele vătuite rezistente la apă, potrivite pentru activitățile desfășurate în condiții de umiditate ridicată.

Jachete reflectorizante: garanția siguranței în condiții de vizibilitate redusă

În industria construcțiilor, logistică și alte domenii de activitate similare, siguranța personalului este deosebit de importantă. În special în condiții de luminozitate redusă sau pe timp de noapte, vizibilitatea devine critică pentru prevenirea accidentelor de muncă. Jachetele reflectorizante sunt un element esențial pentru asigurarea siguranței angajaților în astfel de situații. Acestea sunt proiectate să reflecte lumina și să facă persoanele care le poartă mai vizibile pentru ceilalți.

Tipuri de materiale

În producția jachetelor de lucru, sunt utilizate mai multe tipuri de materiale, fiecare având caracteristici și avantaje specifice în funcție de tipul de activitate pentru care sunt destinate.

Bumbac

Bumbacul este un material popular și preferat pentru jachetele de lucru, în special în mediile exterioare cu temperaturi ridicate. Acesta are numeroase proprietăți care îl fac ideal pentru aceste tipuri de îmbrăcăminte:

 • bumbacul este cunoscut pentru confortul și moliciunea sa;
 • jachetele din bumbac oferă o senzație plăcută pe piele, fiind astfel potrivite pentru activități care necesită o libertate de mișcare și confort sporit;
 • este rezistent sa la rupere și abraziune. Acest material poate rezista la uzură și poate face față condițiilor de muncă solicitante; bumbacul
 • este hipoalergenic, ceea ce îl face potrivit pentru persoanele cu piele sensibilă sau alergii;
 • permite pielii să respire. Acest lucru este deosebit de important în cazul activităților fizice intense, precum munca în construcții sau grădinărit.

Piele

Pielea este un material folosit frecvent în producția jachetelor de lucru datorită rezistenței sale și capacității de a oferi protecție. Originile pielii utilizate în confecționarea jachetelor de lucru pot varia, fiind obținute de obicei din blana animalelor precum porcul, oaia sau vaca. Fiecare tip de piele are caracteristici specifice și poate fi prelucrat în moduri diferite pentru a se potrivi necesităților specifice.

Rezistența la foc este una dintre caracteristicile esențiale ale pielii. Datorită structurii sale dense, pielea are proprietăți ignifuge și poate oferi protecție împotriva flăcărilor, făcând-o potrivită pentru activități care implică expunerea la riscuri de incendiu.

De asemenea, pielea are capacitatea de a menține căldura, asigurând izolarea termică necesară în timpul muncii în condiții reci. Această caracteristică este deosebit de importantă în industria construcțiilor sau în activitățile desfășurate în medii cu temperaturi scăzute.

Există mai multe tipuri de piele utilizate în producția jachetelor de lucru, fiecare având caracteristici specifice și utilizări adecvate:

 1. Velur: pielea velur este netratată și are o suprafață catifelată. Aceasta oferă un aspect elegant și este adesea utilizată în jachetele de lucru pentru activități în interior, unde protecția la elementele exterioare nu este o prioritate majoră.
 2. Piele nubuck: este o piele tratată cu o finisare fină, care îi conferă o suprafață moale și matasoasă. Este rezistentă la apă și este utilizată în jachetele de lucru care necesită protecție împotriva umezelii.
 3. Piele de capră: este rezistentă și durabilă, dar ușoară și moale la atingere. Este adesea utilizată în jachetele de lucru pentru activități care necesită mobilitate și confort.
 4. Piele de porc: este rezistentă și durabilă, având o suprafață netedă și fină. Este folosită în jachetele de lucru pentru a oferi protecție împotriva vântului și a ploii.
 5. Piele sintetică: este fabricată din materiale non-animale și imită aspectul și textura pielii naturale. Este o opțiune mai accesibilă și poate avea caracteristici similare cu cele ale pielii naturale.

Poliester (PES)

Poliesterul (PES) este un material foarte utilizat în producția jachetelor de lucru datorită unor caracteristici remarcabile. În primul rând, poliesterul este o țesătură foarte rezistentă și durabilă, ceea ce o face potrivită pentru medii de lucru solicitante. Este mai flexibil și mai elastic decât bumbacul, iar această elasticitate îi permite să își păstreze forma inițială în timp, fără a se deforma.

Un alt avantaj al poliesterului este izolarea termică excelentă pe care o oferă. Acest material este practic impermeabil și reușește să păstreze căldura în interior, asigurând o bună protecție împotriva frigului. De asemenea, poliesterul nu absoarbe umiditatea, ceea ce înseamnă că își menține aspectul uscat și confortabil în condiții de umiditate ridicată.

Fleece

Fleece-ul este un material sintetic extrem de popular și versatil, utilizat în mod frecvent în industria confecțiilor pentru jachete de lucru. Acesta este compus în principal din poliester și polipropilenă, fiind conceput pentru a imita lâna.

Beneficiile fleece-ului sunt multiple:

 • este un material extrem de moale și plăcut la atingere, ceea ce îl face confortabil de purtat direct pe piele;
 • usca rapid după spălare, fiind astfel foarte practic în utilizare;
 • este un material foarte izolant, jachetele de lucru din fleece oferă o protecție termică excelentă, păstrând corpul cald în condiții reci.

Gore-tex

Gore-tex este un material tehnologic avansat utilizat în jachetele de lucru pentru a oferi rezistență la apă și respirabilitate. Această tehnologie este rezultatul unui proces special de laminare care creează o membrană poroasă, compusă dintr-un strat subțire de politetrafluoretilenă (PTFE), care este rezistent la apă, închis între două straturi de material textil. Această construcție unică permite vaporilor de apă să treacă prin porii membranei, în timp ce blochează pătrunderea picăturilor de apă. Astfel, utilizatorii se pot bucura de un nivel ridicat de confort și protecție împotriva umezelii în timp ce rămân uscați și în condiții de temperatură optimă. 

În medii de lucru cu temperaturi extreme sau condiții meteorologice dificile, cum ar fi ploaie, zăpadă sau vânt puternic, Gore-tex asigură o protecție eficientă împotriva factorilor externi. De asemenea, acest material este ideal pentru activitățile care implică efort fizic intens, deoarece permite evaporarea umidității din interiorul jachetei, menținând utilizatorii uscați și confortabili.

În concluzie, alegerea jachetei de lucru potrivite este esențială pentru confort, eficiență și siguranță. De la jachetele softshell, vătuite, până la cele reflectorizante, fiecare tip are particularitățile și avantajele sale, adaptate diferitelor nevoi și condiții de lucru.                  

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial