Tipuri de irigatoare bucale și cum să îl alegi pe cel care ți se potrivește

Irigatorul bucal, cunoscut și sub denumirea de duș bucal, este un dispozitiv care îți permite o mai bună îngrijire a danturii acasă. Eficiente în ameliorarea afecțiunilor parodontale și a gingivitelor și în prevenirea cariilor la persoanele care poartă aparat dentar, irigatoarele bucale sunt disponibile într-o mare varietate de modele. Iată care sunt parametrii tehnici care le diferențiază.

Tipul de dispozitiv

Există două variante principale de irigatoare bucale: cele motorizate și cele atașate la robinet.

Irigatorul bucal motorizat

Irigatorul oral motorizat este disponibil în varianta portabilă sau în varianta fixă. Varianta portabilă de dus bucal are dimensiuni reduse și e alimentată pe bază de baterii. Fiind atât de mic, te poate însoți oriunde: vacanțe, delegații, orice fel de călătorii. Această portabilitate ridicată este un avantaj foarte important, chiar dacă puterea sa nu este la fel de mare ca cea a modelelor fixe.

Modelele countertop încorporează, de obicei, o tehnologie mai avansată și le sunt recomandate utilizatorilor care au nevoie de o igienă orală extrem de riguroasă din cauza lucrărilor complexe.

Irigatorul bucal atașat la robinet

Irigatorul bucal montat la robinet nu necesită energie electrică, în schimb trebuie să fii atent la compatibilitatea dintre cele două piese. Presiunea apei depinde de presiunea din rețea și nu este extraordinară, dar dispozitivul este util și îmbunătățește igiena orală.

Nivelul de presiune

Eficiența de curățare a irigatorului bucal depinde de presiunea apei și de numărul de pulsații obținute. O valoare considerată bună este cea de 1500 pulsații pe minut, în cazul gingiilor sănătoase; la persoanele cu parodontoză, o valoare mai mică este recomandată.

Un dispozitiv potrivit este cel care oferă mai multe trepte de viteză, dintre care să o selectezi pe cea potrivită, în funcție de recomandarea medicului stomatolog și de sensibilitatea personală. 

Volumul de apă disponibil

În cazul dușului bucal atașat la robinet, cantitatea de apă disponibilă este nelimitată. Un rezervor de mare capacitate este caracteristic modelelor fixe, de tip countertop, care pot oferi până la 1500 ml de apă. 

Variantele portabile au rezervoare mai mici, de aproximativ 200 ml, astfel că o igienizare completă a cavității bucale poate presupune două sau trei reumpleri. Nu este neapărat un inconvenient, având în vedere argumentele care pledează în favoarea acestei variante. 

Apă sau apă de gură?

Irigatorul bucal clasic permite utilizarea apei de la robinet pentru igienizarea spațiilor interdentare. Există, însă, și modele care permit utilizarea apei de gură în scopuri medicale, avantaj important în cazul persoanelor care suferă de gingivită și parodontoză. 

Ce trebuie să reții este că un irigator clasic în al cărui rezervor pui apă de gură este susceptibil la a se defecta relativ repede, prin urmare decizia nu este una inspirată. 

Design

Designul irigatorului bucal nu reprezintă un aspect demn de luat în calcul decât din punct de vedere al spațiului pe care îl ocupă, și mai puțin din punct de vedere al manevrabilității sau aspectului. Un dispozitiv fix este voluminos și rareori încape pe marginea chiuvetei, el necesitând un blat ceva mai generos. 

Pe de altă parte, în cazul modelelor portabile, este esențial să iei în calcul raportul dintre dimensiunile piesei și capacitatea rezervorului de apă, dacă nu vrei să fii obligat să îl reumpli de mai mult de două-trei ori în decursul unei spălări. 

Aproape la fel de eficient ca ața dentară, atunci când este folosit corect, irigatorul bucal completează în mod inspirat ritualul de îngrijire orală zilnic pe care ar trebui să îl avem fiecare dintre noi. Recomandarea medicului stomatolog este importantă și în această situație. 

Sursa foto: Shutterstock 

(P) Material publicitar realizat împreună cu Philips

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial