Tips & tricks: cum să faci curățenie generală în mod eficient

Deja nu mai e un secret: cei mai mulți dintre noi urâm să facem curățenie, dar adorăm să ne întoarcem acasă într-o casă curată. Ceea ce ne face să ne întrebăm – există moduri prin care poți curăța eficient, rapid și plăcut în același timp? Ca să îți răspundem la întrebare, am creionat un ghid pas cu pas pentru curățenie generală extrem de eficientă, și totuși ceva mai ușor de realizat. 

  1. Curățenie în toată casa

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în minte când faci curățenie – curăță toată casa deodată și nu fiecare cameră separat. Adică, șterge întâi praful în toată casa, aspiră în toată casa, vino apoi cu un mop vertical – în fiecare cameră. 

E mult mai ușor așa decât să termini întâi prima cameră de curățat și abia apoi să treci la a doua – dacă faci așa, vei simți că ești într-un ciclu infinit de curățare, făcând aceeași sarcină la nesfârșit, și va deveni frustrant. 

  1. Curățenie în lucruri

Înainte de a începe efectiv curățenia, începe prin a da un refresh lucrurilor pe care le ai: uită-te în dulapuri, în noptiere, sub măsuța de cafea, în dulapul de încălțăminte – vei găsi probabil reviste și ziare vechi, haine pe care nu le mai porți, ambalaje de la gustările luate noaptea târziu. Deci, fă-ți curățenie în lucruri înainte de a trece la curățenia propriu-zisă a casei. 

  1. Șterge praful și aspiră 

Înainte de a șterge praful, asigură-te că ai oprit ventilatorul – dacă ai. Nu uita să ștergi praful de deasupra pieselor înalte de mobilier, pe rafturi (după ce le golești, bineînțeles), praful adunat pe rame foto și televizor. 

Pentru zonele greu accesibile, folosește un pămătuf. Iar legat de aspirat, iată un sfat: schimbă așternuturile înainte să aspiri. Astfel, praful și acarienii „căzuți' din lenjeria veche nu vor ajunge pe covorul proaspăt curățat. 

  1. Șterge oglinzile și sticla

Aici e pasul în care vei șterge toate suprafețele din sticlă și oglindă pe care le ai: oglinzile din baie sau dormitor, inclusiv măsuța de sticlă din living; geamurile de exterior nu le vei șterge săptămânal. În ce privește oglinzile și sticla, folosește un material de microfibră umezit, după care vino cu un material uscat, ca să te asiguri că nu vei lăsa urme. 

  1. Dezinfectează

Acum mai mult ca niciodată am învățat importanța dezinfectării – în acest pas, treci prin întreaga casă și dezinfectează suprafețele care permit asta – blatul de bucătărie, întrerupatoarele, dulapurile, telecomanda și telefoanele din casă. 

Dezinfectează mai ales obiectele pe care le ating toți membri familiei – inclusiv pentru rufe (pe care le poți spăla în timp ce aspiri, ca să fii eficient), folosește un detergent antibacterian, apoi calcă-le cu un fier de calcat pentru a te asigura că sunt complet curate și fără bacterii. 

  1. Bucătăria și baia 

Aproape de sfârșitul curățeniei te vei concentra asupra bucătăriei și băii: curăță chiuvetele, țevile, vasul de toaletă, cada și dușul. Nu uita să cureți inclusiv cuptorul cu microunde, aragazul și cuptorul. 

În final, te lăsăm cu un extra-sfat: fă din curățenie o activitate de grup. Fiecare membru din casă ar trebui să participe activ, inclusiv cei mici – îi poți pune să facă lucruri ușoare, cum ar fi să își sorteze jucăriile lor sau să-ți dea ție la mână instrumentele necesare. 

E important să știi că ar trebui să faci o astfel de curățenie săptămânal – cu cât ții mai din scurt curățenia generală, cu atât vei avea mai puțin de muncă pe termen lung. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial