Țigările mentolate și cele care au capsule cu mentol, eliminate de pe piața UE la 15 iunie

Țigările mentolate și cele care au capsule cu mentol, eliminate de pe piața UE la 15 iunie

15 iunie a fost ultima zi în care am mai putut găsi la raft țigaretele mentolate. Ordonanța de Urgență nr. 70, adoptată de Guvern pe data de 14 mai, este actul normativ care a cauzat această schimbare majoră pe piața românească a produselor pe bază de tutun.

Ordonanța este modul în care țara noastră a pus în practică Directiva Curții de Justiție a UE ce prevede ca țigările mentolate și cele care au în conținutul lor o capsulă mentolată să nu mai fie disponibile în comerț. Schimbarea survenită pe piața produselor din tutun s-a produs în mod progresiv, începând cu luna mai. Spre insatisfacția pasionaților, interdicția de a pune în vânzare aceste tipuri de țigarete nu se aplică doar comercianților fizici și online, ci și magazinelor de tip duty-free de pe teritoriul întregii Uniuni Europene. 

În cazul în care te întrebi de unde a pornit acest demers, trebuie să știi că el face parte dintr-un context mai larg, cel al Directivei UE Tobacco Products Directive – TPD, adoptate în anul 2014 în toate țările europene. Actul normativ a interzis tutunul pentru rulat sau țigările cu arome diverse încă din anul 2016. Mai mult, data propusă inițial pentru aplicarea interdicției a fost cea de 20 mai, dar aplicarea efectivă a noilor reglementări a necesitat intrarea în vigoare a Directivei de la 15 iunie 2020.

Justificarea autorităților europene pentru această decizie a fost cauzată de preferința manifestată de clienții tineri, și mai ales de cei cu vârsta mai mică de 18 ani, pentru aceste produse din tutun. Aceasta este văzută drept un veritabil factor de risc pe fondul adoptării pe scară largă a unui viciu cu efecte nocive. Astfel, descurajarea obiceiului de a fuma, precum și limitarea acestuia în societate sunt rezultatele sperate de autorități, pentru care s-a aplicat interdicția asupra țigărilor mentolate și a celor care au capsule cu mentol.

Dacă ai senzația că te vei adapta cu greu la lipsa aromei mentolate din tutun, nu vei rămâne fără alternative în urma intrării în vigoare a acestei directive. Poți încerca dispozitive de tip Heat-not-burn, precum IQOS sau Glo care oferă în continuare gustul de mentol. Rezervele de tutun aromate, compatibile cu fiecare dintre dispozitivele care încălzesc tutunul, vor putea fi folosite și după data de 15 iunie.

Credit foto: Shutterstock

(P) Material publicitar realizat în colaborare cu IQOS

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Advertorial