Temperatura optimă în casă: 5 aspecte de care să ții cont

Oscilațiile de temperatură din sezonul rece îți pot da bătăi de cap, mai ales dacă vrei să economisești bani la facturile de energie. În locuințele mai vechi, fără izolație, păstrarea unui confort minim poate deveni o misiune imposibilă. Dacă vrei să beneficiezi de o temperatură ideală, mai ales în timpul iernii, descoperă care sunt cele mai importante aspecte de care să ții cont pentru a te bucura de confortul casei, fără să fie nevoie să reglezi în mod constant temperatura camerei.

Temperatura ideală care menține confortul locuinței

În general, temperaturile extreme generează diferite probleme de sănătate, însă iernile sunt cele care cauzează un disconfort termic mai mare și dau peste cap orice buget. Chiar dacă obișnuiești să păstrezi temperatura camerei între 21 și 22 °C, amintește-ți că un confort termic optim nu este același pentru toți cei din jur, mai ales dacă împarți camera cu mai multe persoane. Nevoile personale de căldură sau frig diferă de la o persoană la alta. Femeile, de exemplu, au nevoie de o temperatură mai ridicată, spre deosebire de bărbați. Pentru a menține o temperatură ideală care să păstreze confortul locuinței, fără să risipești bani sau energie, optează pentru dispozitive inteligente care învață preferințele utilizatorilor. Un termostat pentru centrala sau de cameră poate opri încălzirea atunci când nu este nimeni prezent în locuință. Astfel, te poți bucura de o temperatură optimă fără să plătești facturi prea mari la energia electrică.         

Reducerea cheltuielilor prin economisirea energiei electrice

Mediul în care trăim are un impact asupra stării de bine, mai ales în cazul copiilor sau persoanelor în vârstă. Chiar dacă ești genul de persoană friguroasă, trebuie să ții cont de faptul că supraîncălzirea locuinței implică, de asemenea, mai multe costuri. Când vine vorba de o temperatură ambientală ideală nu există un număr magic însă, conform cercetătorilor și studiilor din ultima perioadă, menținerea unei temperaturi de 20 de grade Celsius permite reducerea cheltuielilor cu energia electrică cu 10%, în fiecare an. Indiferent că ai sau nu probleme financiare, nu este corect să folosești resurse prețioase pentru supraîncălzirea locuinței. O rutină în care menții temperatura la 20 de grade Celsius în cea mai mare parte a zilei și reduci temperatura cu câteva grade atunci când pleci de acasă, este o alegere înțeleaptă cu impact asupra bugetului personal dar și asupra mediului înconjurător.   

Ce este umiditatea relativă?

Umiditatea joacă un rol foarte important când vine vorba de confortul casei tale. În funcție de temperatura ambientului, aerul are capacitatea de a reține o cantitate specifică de vapori. Umiditatea relativă este un conceptul care determină dacă aerul este la un nivel confortabil și sănătos sau dacă are efecte nocive, dăunătoare pentru oameni. Pe lângă faptul că afectează starea de spirit, agravând simptomele alergene, excesul de umiditate din aer favorizează apariția condensului și a ciupercilor care formează mucegaiul. Menținerea unui mediu uscat previne apariția consecințelor negative provocate de excesul de umiditate dar, în același timp, ajută și la prevenirea scurtcircuitelor și coroziunii componentelor electrice.  

Temperatura ideală pentru dormit

Deși temperatura ideală diferă în funcție de tipul de cameră și de zona în care este amplasată locuința, pentru a dormi confortabil și a avea un somn plăcut, mediul nu trebuie să fie nici prea rece, nici prea cald. Dacă valorile standard pentru bucătărie și living oscilează între 18 și 21 grade Celsius, temperatura ambientală optimă pentru un somn bun este cuprinsă între 16 și 20 de grade.   

Importanța unui termostat

Dacă temperaturile ridicate creează de cele mai multe ori disconfort, temperaturile prea scăzute pot provoca oboseală musculară, deoarece organismul este permanent în tensiune din cauza frigului și nu se poate relaxa. Pentru a beneficia de un ambient plăcut care să creeze bunăstare tuturor membrilor familiei, este important să găsești un echilibru între confort și eficiență. Instalarea unui termostat este soluția ideală pentru a beneficia de un confort termic, fără un consum exagerat de energie. Pe piață există mai multe modele de termostate. Fie că preferi un termostat Wi-Fi care îți permite să controlezi temperatura cu ajutorul telefonului, sau optezi pentru un model de termostat mai avansat care își reglează singur temperatura, termostatul este un dispozitiv inteligent care îți oferă numeroase beneficii.    

Sursa foto: shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Leroy Merlin

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial