Tatiana Niculescu Bran: Am vrut sa aflu adevarul despre cazul Tanacu

Tatiana Niculescu Bran
Ce v-a deranjat, la acea vreme, in presa, determinandu-va apoi sa porniti o ancheta pe cont propriu?

TNB Versiunea prezentata in presa era aproape perfecta si tocmai asta mi-a dat de banuit. Adica se stabilea deja cine era bun, cine era rau, cine era vinovat, cine era nevinovat, ce era alb si ce era negru in povestea de la Tanacu. Or, asta m-a pus pe ganduri, fiindca in viata adevarata lucrurile nu sunt asa de simple.

Si cand am constatat ca maicuta despre care se vorbea in presa de fapt nu fusese maicuta, ca rastignirea ei pe cruce de fapt nu fusese nici rastignire, nici pe cruce, asa cum ni l-am inchipui pe Hristos, atunci am inteles ca, inainte de a scrie sau gandi ceva despre caz, trebuia sa verific fiecare informatie din cat mai multe surse.

Care au fost cele mai mari provocari in perioada in care v-ati documentat pentru carte?

TNB Cred ca trei au fost dificultatile pe care era esential sa le depasesc.

Intai, sa nu ma las influentata de valul mare de emotie si pasiune pe care il starnise cazul Tanacu.

A doua dificultate a fost sa discern corect, din relatarile tuturor celor implicati, ce era fapt real si ce era fantasma indusa de marea desfasurare mediatica de care a avut parte cazul.

In sfarsit, a treia dificultate a fost legata de modalitatea literara pe care trebuia sa o aleg ca sa impartasesc publicului rezultatul documentarii mele. Eram si sunt o cititoare pasionata de romane non-fiction, asa ca, pana la urma, am optat pentru acest tip de abordare care mi s-a parut cea mai potrivita.

La sapte ani de la acel moment, ce v-a ramas viu in memorie, din perioada de documentare pentru carte, din intalnirile cu persoanele implicate?

TNB Mi-a ramas in amintire o poza a Irinei Cornici imbracata in rochie rosie si cu o palarie mare pe cap, tot asa, rosie. E o rochie de imprumut. Altminteri, ea era baietoasa si se imbraca numai in pantaloni. Si-a pus rochia doar ca sa se pozeze cu ea. Arata mandra si stanjenita in acelasi timp.

Alta amintire e legata de intalnirea, la penitenciarul din Vaslui, cu un baiat care o cunoscuse si caruia i se zicea Mannix. Am facut un interviu lung cu el si am aflat multe lucruri interesante despre caminul de copii in care crescuse Irina. La cateva saptamani dupa interviu, Mannix a murit in conditii neclare. Era, se pare, diabetic. Mi-au ramas in amintire privirea lui si ceasul de la mana, pe care si-l tot pipaia ca sa se asigure ca e a locul lui.

Cum s-a produs trecerea de la subiectele inspirate din realitate (Spovedanie la Tanacu, Cartea Judecatorilor) la fictiune?

TNB N-am scris, pana acum cel putin, niciun roman care sa nu fie inspirat din cazuri si situatii reale. Daca va referiti la ultimul roman, In Tara lui Dumnezeu, desi e scris in alta formula stilistica decat precedentele, e inspirat tot din realitate. E insa o realitate indepartata de Romania, care este realitatea vietii din Cornul Africii unde am fost anul trecut.

Tatiana Niculescu Bran, Spovedanie la Tanacu, editura Polirom
Tatiana Niculescu Bran

Spovedanie la Tanacu

Editia a II-a, revazuta

Editura Polirom
Colectia EGO. PROZA
Aparut: 2012

Pret: 14,95 lei

Disponibila si in varianta e-book


Romanul a stat la baza spectacolului Spovedanie la Tanacu, in regia lui Andrei Serban, dar si a filmului Dupa dealuri, in regia lui Cristian Mungiu, recent premiat la Festivalul de Film de la Cannes. Astfel, Cristian Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actritele Cosmina Stratan si Cristina Flutur au impartit premiul pentru cea mai buna interpretare feminina.

Catalina Ioancea; foto: Sebastian Enache

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Vedete