Susține-ți copilul în găsirea drumului profesional

Adu-ți aminte de clasica întrebarea „tu ce vrei să te faci când vei fi mare?'. Ți-a fost pusă de multe ori în copilărie și în timpul adolescenței, iar copilul tău, inevitabil, se va lovi de ea. Este o întrebare care poate avea un răspuns dificil sau confuz, ceea ce este perfect normal. Cât despre orientarea profesională, care începe din liceu, trebuie susținută de profesori, dar și de părinți. Uite cum îți poți susține copilul în găsirea drumului profesional. 

Ține cont de pasiunile și dorințele lui

Nu face greșeala în a-ți direcționa copilul cu impunere și autoritate către o anumită profesie. De asemenea, el nu trebuie să urmeze calea sau rețeta ta de reușită. Spre exemplu, dacă ești medic, fiul tău nu trebuie să devină tot medic. Cum vremurile s-au schimbat și au un caracter atipic, există o serie de joburi adaptate întocmai acestor situații. Cel mai bine, lasă-l să aleagă, să exploreze opțiunile, pentru a avea satisfacții profesionale și personale în viitor.

Așadar, arată-i copilului că ai încredere deplină în ceea ce vrea să facă. Până la urmă, orice activitate de cunoaștere și învățare are la bază o doză mare de încredere, care să îl ajute să depășească toate provocările și barierele întâlnite. Oferă-i suficiente șanse pentru a se convinge singur dacă își croiește un drum profesional corespunzător pasiunilor și dorințelor lui.

Dezvoltarea abilităților profesionale 

Școala intervine în viața tinerilor pentru a le dezvolta competențele generale, dar este un început și pentru descoperirea abilităților care să le indice o profesie potrivită. De exemplu, un profil de liceu ales la momentul potrivit înseamnă și o anume direcție către care copilul tău se îndreaptă în carieră. Totuși, realitatea ne confirmă faptul că școala nu este întotdeauna suficientă pentru planificarea drumului profesional în raport cu ceea ce oferă piața muncii. Dacă ești un tânăr părinte, probabil te-ai lovit și tu de această provocare dificilă. 

Prin urmare, rolul tău este să vorbești cu copilul, aflat în această etapă importantă a vieții, pentru a-i înțelege nevoile și a-l ajuta să își dezvolte abilitățile profesionale prin diverse cursuri și activități extrașcolare, în funcție de pasiunile și dorințele lui, precum ateliere creative, inițiere în limbaje de programare sau diverse tabere de dezvoltare personală. Să înveți și se te dezvolți continuu este o modalitate eficientă de a găsi drumul succesului.

În jurul nostru există și o categorie de tineri vulnerabili, aflați într-un dezavantaj socio-economic, care pot avea o șansă în plus dacă alegi să faci o donatie pentru inovatie. Asemenea copilului tău, ei au nevoie de ajutor pentru a-și crește șansele de angajare în viitor.

5 competențe care îl vor ajuta

Este cert faptul că antreprenorii și managerii moderni caută oameni care se deosebesc prin abilitățile lor de angajare, deoarece scopul lor este să-și mențină productivitatea și să-și atingă scopurile în businessul pe care îl desfășoară. Prin urmare, copilul tău trebuie să se pregătească în următoarele direcții:

  1. independent sau într-o echipă, fără aptitudini de comunicare, în limba nativă și o limbă străină de circulație internațională, este foarte dificil;
  2. puterea de adaptabilitate înseamnă să poată facă față cu succes tuturor schimbărilor din interiorul companiei în care lucrează sau care vin în aria lui de specializare;
  3. automotivarea și, totodată, capacitatea de a fi autodidact sunt competențe care se completează și duc la rezultate profesionale și personale excelente;
  4. inteligența emoțională în gestionarea stărilor și sentimentelor poate fi un mare atu și se observă cel mai bine în situațiile de criză care, inevitabil, vor apărea;
  5. creativitatea, fie că se manifestă în zona de produse, fie în servicii, prezentări sau concepte, este una dintre competențele cu o evoluție foarte mare în ultimii ani, iar majoritatea joburilor moderne o urmăresc cu siguranță. 

Drumul profesional al tinerilor din viața noastră este unul lung, cu multe provocări, respectiv experiențe noi. Pentru a fi pregătiți, este necesar să îi ajutăm din timp, cu toate resursele pe care le avem la dispoziție.

Sursa foto: shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat împreună cu Unitedway

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial