(P) Suferi cu adevărat de tulburări hormonale care te împiedică să slăbești?

Tulburări hormonale sunt invocate mai mereu atunci când kilogramele în plus se încăpățânează să stea lipite de trupuri dolofane. Vrem, nu vrem, organismul „joacă' după cum îi „cântă' hormonii buclucași. Totuși, sunt extrem de puține cazurile în care ei sunt de vină pentru surplusul ponderal.

Bărbații, ca bărbații… Dar femeile au multe de tras de pe urma așa-numitelor tulburări hormonale. Că-i vorba despre kilograme în plus, de nervozitate, de păr în exces, de lipsă de apetit ori de pofte exagerate, toate sunt consecințe ale funcționării defectuoase a glandelor. Când e ceva în neregulă cu ele, hormonii o iau razna. Nu degeaba li se spune tulburări hormonale.

Cine sunt hormonii și vor ei

Cea care ne dă mari bătăi de cap este glanda tiroidă. Ea secretă tiroxina și triiodotironina. Și influențează funcții vitale, precum ritmul inimii, al respirației, arderea caloriilor, fertilitatea, digestia, reglarea temperaturii corporale. Pentru că să funcționeze corect, are nevoie de ajutorul glandei pituitare, prin „mesagerul' ei, TSH, hormonul de stimulare a tiroidei. „Șeful' glandelor, hipotalamusul, îi „ordonă' hipofizei eliberarea hormonilor responsabili de funcția tiroidiană, suprarenală, de fertilitate. La femei FSH și LH stimulează dezvoltarea foliculilor și ovulația.  Ovarele sunt principalele responsabile pentru secretarea hormonilor feminini, estradiolul și progesteronul, responsabili pentru un ciclu menstrual corespunzător și aparatul reproducător funcțional. Suprarenalele secretă cortizolul și alti hormoni steroizi (DHEA). Acesta are grijă de metabolizarea glucidelor, diminuează utilizarea glucozei de către țesuturile care depind de insulină și intensifică lipoliza. Când stresul te copleșește, mai mult decât pe alții, poate fi de vină cortizolul, eliberat din stratul extern al suprarenalelor.

Ce declanșează tulburări hormonale

Mică, mică, dar… e capabilă să țină în frâu sau să dea peste cap întregul organism. Asta e glanda tiroidă! Ea este „creierul' metabolismului și, s-ar putea spune, chiar al creierului. În plus, „tronează' peste sistemul cardio-vascular și veghează asupra temperaturii optime a corpului. Prin urmare, cu dereglările ei nu-i de glumă. Cu toate astea, hormonii pe care îi secretă nu sunt atât de agresivi pe cât vrem noi să credem. Or fi ei responsabili pentru retenția de lichide, nivelul crescut al colesterolului și al trigliceridelor, astenie, pulsul rar, pielea uscată şi rece, constipaţie, tulburări de menstruaţie… Dar numai când se află în deficit semnificativ, afecțiune numită hipotiroidie. Însă, pentru kilogramele în plus, nu sunt ei principalii vinovați. E drept că hipotiroidia apare frecvent la femei, însă este cauzată, la rândul ei, de fluctuațiile hormonale de-a lungul vieții, de ereditate, de anumite medicamente. Așadar, degeaba dăm vina pe glandă, dacă noi avem un regim de viață sedentar și ne hrănim haotic. Se poate lua în greutate, din cauza încetinirii metabolismului și a retenției de lichide, dar nu de ordinul zecilor de kilograme. În general, suferinzilor le lipsește pofta de mâncare. Ba mai mult, s-a dovedit că, de fapt, obezitatea este cea care influenţează funcţia tiroidei, nu invers.

Endocrinologul știe!

Dacă ai cea mai vagă suspiciune legată de tulburări hormonale, dă fuga la medic! Numai investigaţiile amănunţite stabilesc un diagnostic exact. Dozarea de T3, T4 şi TSH și alte analize de sânge ajută medicul să depisteze exact tulburarea de care ai putea suferi şi cauza apariţiei ei. Ecografia și tomografia, dacă e cazul, au și ele un cuvânt greu de spus. În unele cazuri, se mai testează și calcitonina, hormon ce indică probabilitatea unui tip articular de cancer tiroidian frecvent cu aglomerare famiala.  apoi, trebuie spus că hipotiroidia in forma subclinica este o disfuncție mai puțin complicată, în vreme ce mixedemul reprezintă forma severă a bolii. FSH și LH au valori mari dacă există un deficit de hormoni sexuali și un nivel scăzut în caz de insuficiență hipofizară. Când raportul LH / FSH este mai mare decât 2, poate fi vorba despre sindromul ovarului polichistic. Metoda cea mai bună de verificare a gladelor suprarenale este măsurarea cortizolului. Un nivel scăzut de cortizol indică insuficienta glandei suprarenale , afecțiuni hepatice, în vreme ce nivelul crescut arată hiperfunctia lor, stres, obezitate, eventuale tumori ori carcinoame suprarenale.

Pastilele cu hormoni nu alungă kilogramele!

Urmând rețete plimbate din gură-n gură la cafea, multe femei s-au îmbolnăvit, tocmai pentru că au luat hormoni, pentru a slăbi. Hipertiroidia medicamentoasă sau tirotoxicoza iatrogenă cu care te poți pricopsi în urma unui astfel de tratament duc la tulburări cardiace grave, la pierdere de calciu din os şi osteoporoză, dar și la alte difuncții endocrine. Prin urmare, te alegi cu tulburări hormonale mult mai grave. Căci alții pot fi vinovații, precum ovarul polichistic ori menopauza, care duc la îngrășare. Și un nivel insuficient de leptină în hipotalamus, acea parte a creierului unde se află centrul foamei și al sațietății, poate duce la consumul de alimente în exces și, implicit, la kilogramele în plus. Atenție! În doze mici, pastilele cu hormoni tiroidieni au efect anabolic, deci îngrașă. Pe de altă parte, în doze foarte mari, cauzează pierderi de proteină musculară, dau risc de afecțiuni coronariene și, implicit, de infarct.

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial