Studiu IKEA: Românii petrec semnificativ mai mult timp în fața ecranului înainte de somn comparativ cu media globală

Într-o perioadă în care ritmul alert al vieții nu ne lasă prea mult timp pentru noi înșine, somnul devine o resursă din ce în ce mai prețioasă. Conform unui studiu global realizat de IKEA, Sleep Uncovered, o mare parte dintre oameni se confruntă cu un deficit semnificativ de somn. În fiecare noapte, aproape 1 oră și 20 de minute de somn sunt pierdute, echivalând cu 20 de zile de somn într-un an. Și chiar dacă 70% dintre oameni consideră somnul o mare bucurie, majoritatea nu reușesc să obțină cele opt ore de odihnă pe care și le doresc. Aceste constatări sunt valabile și pentru România, unde mai mult de un sfert dintre români se plâng de o calitate slabă a somnului.

Obiceiurile tale zilnice pot avea un impact semnificativ asupra calității somnului tău

Din păcate, nu doar stresul și anxietatea de zi cu zi, ci și obiceiurile care sunt mai puțin benefice pentru sănătate, cum ar fi expunerea prelungită la ecrane sau mesele copioase înainte de culcare, pot perturba odihna. Timpul petrecut în fața ecranelor a devenit o obișnuință în rutina de culcare, în ciuda temerilor legate de impactul lor asupra calității somnului. Aproape trei sferturi dintre respondenți la nivel global, respectiv 82% dintre români declară că folosesc telefoanele mobile în dormitor. Aceste cifre cresc la 89% în rândul tinerilor adulți cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani – grupul cel mai probabil să-și facă griji cu privire la cantitatea de somn de care beneficiază.

Laptopurile, tabletele și televizoarele sunt, de asemenea, folosite de români în proporție semnificativă: 29% folosesc laptopuri în pat, iar utilizarea televizorului este aproape dublă față de rata globală, 71% dintre români uitându-se la televizor înainte de culcare, comparativ cu doar 39% la nivel mondial. Aceste obiceiuri, deși comune, pot afecta semnificativ calitatea somnului și sănătatea generală. Lumina albastră emisă de ecrane perturbă producția de melatonină, hormonul care reglează somnul, ceea ce duce la dificultăți de adormire și odihnă mai slabă. Pentru a valorifica cu adevărat beneficiile somnului – ca unul dintre cele mai bune suplimente naturale', este esențial să creați un mediu prietenos cu somnul – fără distrageri digitale – care să permită o odihnă profundă și revigorantă. Mulți caută soluții rapide, cum ar fi medicamentele pentru somn, în loc să îmbunătățească rutinele de dinaintea somnului. Studiul arată o tendință îngrijorătoare: 1 din 5 persoane la nivel global folosește acum medicamente pentru somn, o practică în creștere. În România, 18% dintre cei chestionați spun că folosesc medicamente pentru a adormi sau pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Beneficiile somnului pentru corp și minte 

Somnul profund permite regenerarea tesuturilor și reglarea imunității prin promovarea limfocitelor așa numitele „natural killer', în timp ce somnul REM susține stabilitatea emoțională și consolidarea memoriei.  Aceste etape nu pot fi amânate ca alarma de dimineață, dacă le omitem, consecințele vor fi greu de ignorat. Lipsa somnului, fragmentarea lui sau slaba calitate, afectează metabolismul, funcțiile cognitive și echilibrul neuroendocrin. Somnul de calitate ramane un pilon fundamental al sănătății fizice și psihice și este cel mai accesibil și la îndemână „supliment' natural pentru sănătatea noastră,' a declarat DrMarius Savamedic specialist pneumolog, cu supraspecializare în somnologie.

Medicii și experții IKEA sunt de acord că micile ajustări ale rutinelor de somn și ale mediului pot avea un impact semnificativ asupra calității odihnei noastre. Somnul a fost o prioritate pentru IKEA, deoarece compania a jucat un rol cheie în oferirea de soluții concepute pentru a crea un mediu de dormit confortabil și pentru a îmbunătăți bunăstarea generală a multor oameni. Din fericire, există soluții simple și eficiente pentru a îmbunătăți calitatea somnului, susținute atât de profesioniștii din domeniul medical, cât și de cercetările IKEA. Iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să dormiți mai bine:

Stabiliți o rutină de somn regulată 

Este important să mergi la culcare și să te trezești la aceeași oră în fiecare zi, chiar și în weekend. Acest lucru vă ajută corpul să-și regleze ritmul natural, iar somnul va deveni mai odihnitor. În plus, menținerea unui program de somn constant vă poate îmbunătăți starea generală de spirit și nivelul de energie, pe măsură ce corpul învață să anticipeze perioada de odihnă, adormim mai ușor și ne trezim mai revigorați a doua zi.

Petreceți cât mai mult timp afară, în lumină naturală

Încercați să petreceți cât mai mult timp în aer liber și să vă expuneți la lumina naturală pe tot parcursul zilei. Expunerea la lumina soarelui este esențială pentru a vă menține ceasul biologic sincronizat cu mediul natural, pentru a susține producția de melatonină și pentru a asigura un somn de bună calitate. Când lumina soarelui este redusă, în special în timpul zilei, poate duce la tulburări de somn, scăderea stării de spirit și a vigilenței și o perturbare a ritmului natural, toate acestea afectând negativ sănătatea și bunăstarea.

Creați un mediu plăcut de dormit

Un dormitor plăcut, cu lenjerie de pat confortabilă și iluminare blândă, poate face minuni pentru somnul tău. Mulți oameni ignoră importanța unui mediu relaxant și ordonat, dar cercetările arată că un dormitor curat și liniștit contribuie semnificativ la un somn mai bun. Astfel, 69% dintre români apreciază beneficiile unui dormitor curat și bine organizat și felul pozitiv în care mediul influențează odihna. Specialiștii IKEA recomandă alegerea culorilor plăcute în dormitor, huse de plapumă, pături și perne în nuanțe liniștitoare, pentru o senzație de calm, care asigură un echilibru perfect între stil și funcționalitate pentru spațiul de dormit.

Relaxare înainte de culcare

Exercițiile de respirație sau meditația sunt excelente pentru calmarea minții înainte de culcare. Aceste tehnici vă ajută să vă reduceți nivelul de stres și să vă pregătiți mental pentru somn. În plus, practicarea mindfulness sau întinderea ușoară poate elibera orice tensiune fizică din corpul tău, permițându-ți să te relaxezi mai profund și să te odihnești liniștit.

Evitați alimentele grele și stimulentele

Evitați mesele copioase, cofeina și alcoolul cu cel puțin câteva ore înainte de culcare. Acestea pot afecta calitatea somnului și vă pot perturba ritmul circadian. În plus, a rămâne hidratat pe tot parcursul zilei (dar nu chiar înainte de culcare) poate ajuta la prevenirea trezirilor nocturne din cauza setei, permițându-vă să rămâneți confortabil adormit pe tot parcursul nopții.

Practicați sport, faceți exerciții fizice în mod regulat

Activitatea fizică zilnică te ajută să dormi mai adânc și mai liniștit. Fie că este vorba de o plimbare de seară sau de o sesiune de yoga, exercițiile fizice vor contribui la o calitate mai bună a somnului. Mai mult, activitatea fizică regulată poate ajuta la reglarea temperaturii corpului, care joacă un rol cheie în semnalizarea corpului că este timpul să vă odihniți, facilitând adormirea și bucurați-vă de cicluri de somn neîntrerupte.

Studiul IKEA, unul dintre cele mai mari studii despre somn efectuate vreodată cu peste 55.000 de participanți din 57 de piețe, a evidențiat, de asemenea, o corelație între stresul zilnic și dificultățile de somn. Aproape 40% dintre oameni spun că anxietatea și grijile le influențează serios capacitatea de a adormi.  Provocările legate de somn sunt mai mari ca niciodată, sporite de lipsa unui program echilibrat, de impactul tehnologiei și de stilul de viață modern. Studiul IKEA evidențiază importanța obiceiurilor sănătoase, stabilirea unei rutine în familie și crearea unui mediu plăcut și liniștitor în dormitor pentru a transforma somnul într-un moment plăcut care ne reîncarcă bateriile pentru o nouă zi. 

Pentru mai multe informații, vizitați IKEA Sleep Uncovered.

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial