Stima de sine scăzută? Află dacă și tu te regăsești în principalele cauze

Practicarea autocompasiunii și a învăța să construiești limite sunt doar câteva dintre modalitățile prin care te poți ajuta să îți crești stima de sine.

Cultivarea unei stime de sine mai ridicate este importantă, deoarece îți poate aduce beneficii bunăstării și îți va influența pozitiv relațiile, sănătatea și cariera.

În general, femeile pot avea o perioadă deosebit de dificilă în dezvoltarea și menținerea încrederii în sine, pentru că tind să se concentreze mai mult pe grija pentru alții decât pentru sine.

Pentru că acest lucru te poate lăsa fără timp pentru autodezvoltare sau auto-îngrijire, citește în continuare ce cauzează stima de sine scăzută și ce poți face să te ajuți.

Prima întrebare de la care pornești este efectiv ce poate să cauzeze stima de sine scăzută?. Asemănător tuturor problemelor, recunoașterea motivelor din spatele stimei de sine scăzute este un prim pas bun pentru a deveni mai încrezătoare.

De exemplu, dacă ți se pare că stai și te gândești foarte mult la probleme, atunci află că ruminația este o continuare a tiparelor de gândire negativă. Aceasta poate include gândirea asupra greșelilor trecute și a gândurilor pesimiste cu privire la viitor.

Angajarea în gânduri despre neajunsurile percepute, autocritica și autoînvinovățirea pot alimenta ruminația. De asemenea, discuțiile negative despre sine pot întări apoi nivelurile scăzute de stima de sine, ceea ce continuă ciclul. De exemplu, s-ar putea să îți dorești un soundbar Bose, cum poți să găsești la altex.ro, alături de un televizor de ultimă tehnologie. Dar privești cu teamă suma totală a echipamentelor. 

Dacă începi să cauți variante prin care o sumă uriașă' poate fi împărțită în părți mici, atunci vei putea sa faci pasul următor și să îți cumperi ce îți dorești.

Un alt motiv pentru care o persoană poate să aibe probleme de încredere vine din angajarea în relații abuzive. Acest tip de experiențe, dacă se întâmplă în mod repetat, poate duce la simptome de traume complexe, care includ o imagine de sine distorsionată.

De asemenea, indiferent de istoricul traumelor din copilărie, relațiile abuzive din trecutul apropiat pot afecta stima de sine la orice vârstă. Femeile au o șansă mai mare de a se confrunta cu violența din partea partenerului intim și agresiune sexuală în timpul vieții, toate fiind evenimente traumatice care pot duce la probleme cu stima de sine.

Mai mulți factori socioculturali pot afecta, de asemenea, stima de sine a unei femei. De exemplu, prevalența culturii dietei poate contribui la numărul disproporționat de tulburări de alimentație și probleme de imagine corporală în rândul femeilor.

Obiectivizarea în mass-media poate determina femeile să caute o validare externă excesivă de la ceilalți pentru aspectul lor, mai degrabă decât să construiască stima de sine care încorporează atât calități externe, cât și interne.

Cultura de conectare și standardele duble în întâlniri pot afecta, de asemenea, în mod negativ stima de sine a unei femei, mai ales că unele femei pot fi socializate pentru a nu acorda prioritate propriilor nevoi în relații și pot fi predispuse să facă pe plac oamenilor.

Sursa Foto: Pexels.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial