Stilul nordic de amenajări interioare: 10 caracteristici

Stilul nordic a cucerit amenajările interioare din întreaga lumea. Și nu este de mirare, având în vedere simplitatea, eleganța și funcționalitatea acestui stil de amenajare. Apărut în anii ‘50, stilul nordic a evoluat ca unul dintre cele mai practice și confortabile moduri de amenajare interioară, mai cu seamă datorită accentului pus pe utilitate și minimalism funcțional. În continuare, am adunat pentru tine principalele caracteristici ale acestui stil de design interior, pentru a ne asigura că vei obține un vibe nordic de excepție în propria locuință. 

  1. Iluminarea este esențială în stilul nordic

Stilul nordic mizează foarte mult pe spații luminoase, mai cu seamă că în țările nordice lumina naturală este un lux în zilele de iarnă. Tocmai de aceea, soluția este ca locuințele amenajate în stil nordic să dispună de cât mai multe tipuri de iluminat, atât cu scop funcțional, dar și pentru a ajuta la obținerea sentimentului de confort. Astfel, optează pentru surse de lumină la nivelul plafonului, dar și la nivelul ochilor, prin veioze și lampadare. Nu omite nici lămpile de podea, ce aduc intimitate în interiorul locuinței! 

    2. Piesele de mobilier combină forma cu funcția 

În ceea ce privește piesele de mobilier, acestea sunt abordate în linii drepte, curate și simple. Într-o amenajare nordică, mobilierul are nuanțe naturale și un design funcțional. Textura joacă, de asemenea, un rol important în acest stil de amenajare. De regulă, piesele de mobilier brute, așa cum scaunele, de exemplu, sunt drapate adesea cu un material moale. Optează pentru mobilă premium în stil scandinav și elemente care să promoveze stilul de viață relaxat, așa cum sunt pernele și păturile așezate pe fotolii, canapele sau chiar și pe podea. 

    3. Podelele luminoase sunt abordate în stilul nordic 

În stil nordic, respectiv scandinav, podelele sunt lăsate în culoarea lor naturală sau vopsite în alb. Covoarele mai, mai, că lipsesc din amenajările nordice, însă sunt abordate adesea amenajările cu mici carpete sau covoare pufoase în anumite zone. Esențial este ca podelele să fie luminoase și deschise la culoare, pentru a contribui astfel la amplificarea luminii și extinderea vizuală a spațiului. 

    4. Plantele verzi sunt constante în acest stil de amenajare 

Nevoia continuă de soare și de natură a stilului nordic face ca plantele să fie o constantă în amenajările interioare scandinave. Însă nu orice fel de plante, ci cele mari, luxuriante, cu frunze verzi. Integrate în decorul locuinței, acestea vor aduce un aer curat și fresh în permanență, transformând interiorul într-unul confortabil și plăcut din punct de vedere vizual. 

    5. Culorile neutre și culorile de accent intense 

Paleta de culori asociată stilului nordic este cea formată din culori precum alb, gri, negru și maro, combinate adesea pentru un aspect calmant și curat al spațiului. Designerii au introdus, de asemenea, în amenajarea scandinavă și alte culori precum verdele puternic, albastrul marin, rozul prăfuit și tonuri de roșu, folosite ca nuanțe de accent. În spațiile nordice, pereții sunt albi, permițând astfel pieselor de mobilier și elementelor de decor să iasă în evidență. 

    6. Ordinea și organizarea sunt reprezentative pentru stilul nordic 

Alte caracteristici esențiale ale stilului nordic de amenajare sunt ordinea și organizarea. Dacă dorești o casă întotdeauna ordonată și perfect organizată, decorează locuința în stil scandinav. Utilizarea corectă a spațiului, lipsa aglomerării inutile, reducerea pieselor de mobilier și alegerea unei mobile multifuncționale se numără printre secretele acestui stil de amenajare. În stilul nordic, spațiile sunt curate și relaxate vizual, într-un sens practic. 

    7. Ferestrele luminoase, lipsite de perdele 

Una dintre cele mai practice caracteristici ale stilului scandinav este lipsa perdelelor. Chiar dacă ideea unor ferestre goale nu este una cu care să cocheteze prea multe persoane, acest stil contribuie la invadarea locuinței cu cât mai multă lumina naturală. Dacă optezi, totuși, pentru perdele, ideal ar fi să te orientezi spre țesături ușoare, fluide, în tonuri de alb. 

    8. Accentele simple de decor 

În designul nordic, elementele decorative sunt extrem de simple. Pernele miniaturale și vazele elagante pot adăuga textură și culoare amenajării interioare. Florile și plantele verzi sunt elemente de decor, la rândul lor. Lămpile, lampadarele și lumânările sunt piese de decor utile, dar și detalii care personalizează interiorul locuinței. Țesăturile au, de asemenea, un loc de cinste în designul nordic, drept elemente de decor. 

    9. Stilul nordic pune accent pe textile 

Alese cu o atenție deosebită, detaliile textile ale unei amenajări nordice contribuie în mod vital la crearea decorului. Și nu este de mirare că în aceste țări cu climat rece, o parte a decorului vine sub formă de materiale textile care pot oferi căldură spațiului. Bumbacul moașe, pielea de animale, lâna sau mohairul, toate aceste elemente oferă confort și căldură spațiului, dar și un strop de stil în amenajare. 

    10.  Finisajele din lemn și metal sunt un must-have în designul nordic 

Designul nordic nu folosește lemnul doar pentru pardoseală, ci și pentru piesele de mobilier sau pereți. De asemenea, există tendința populară de a aduce finisaje metalice în piesele de accent sau corpurile de iluminat. Sau chiar și la nivelul pieselor de mobilier, mai cu seamă că există numeroase scaune, fotolii și mese cu picioare metalice în amenajările nordice! 

Folosind aceste 10 caracteristici ca ghid, poți crea un spațiu care încorporează utilitatea, simplitatea și frumusețea designului interior nordic. Ține cont de sugestiile noastre și vei putea amenaja cea mai cozy locuință în stil nordic! 

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial