Soluții simple prin care îți poți proteja telefonul

Soluții simple prin care îți poți proteja telefonul

Telefonul mobil este o investiție, uneori chiar foarte importantă, iar în memoria acestuia sunt foarte multe date personale. Și telefonul în sine, dar și datele pe care acesta le conține trebuie protejate. Există soluții simple care te pot ajuta să faci asta, astfel încât telefonul să fie cu adevărat în siguranță. 

Conectează-te doar la o rețea sigură

Unul din avantajele absolute ale telefoanelor mobile este că se pot conecta la internet oriunde. Ne-a intrat în sânge ca la restaurant, într-un hotel, în vizită la amici să căutăm rețeaua Wi-Fi. Uneori aceasta este gratuită și cu acces liber sau cu parolă pentru clienți. Însă, este important să nu-ți conectezi telefonul la orice rețea, pentru că datele tale importante pot fi accesate. Este cert că nu oricine poate face asta, dar este posibil și atunci trebuie să te gândești că ți se poate întâmpla. Prima măsură este să te ferești de rețelele nesecurizate, să nu-ți expui locația și să folosești VPN (virtual private network), care îți permite un trafic de date criptat. Cea mai simplă măsură de siguranță este să folosești rețeaua de internet a operatorului tău.  

Protecția externă

Telefoanele au devenit tot mai solide și mai rezistente, dar chiar și așa, nu omite avantajele pe care le aduc toate modelele de huse telefoane. Acestea asigură protecție împotriva zgârieturilor, prafului și șocurilor, fără să afecteze modul în care accesezi telefonul. Mai mult, unele sunt prevăzute cu baterii suplimentare pentru a beneficia de energie atunci când acumulatorul telefonului a murit.

Blocare automată

Cele mai multe din modelele de telefoane inteligente pot fi accesate cu ajutorul amprentei sau prin recunoaștere facială. Așa că una dintre cele mai bune și mai simple măsuri de protecție este aceea de blocare automată a telefonului mobil. Există posibilitatea de a seta intervalul de timp în care acesta se blochează și nu mai este accesibil decât proprietarului, așa că trebuie avut în vedere să stabilești un interval cât mai redus pentru aceasta, iar dacă din diferite motive anulezi această opțiune, nu uita să o reactivezi.

O parolă bună

Pe lângă amprentă și recunoașterea facială telefoanele pot fi accesate fie cu o combinație grafică, fie cu o parolă. Nu ignora aceste sisteme de siguranță și alege parole bune și scheme grafice care să nu fie evidente și nici ușor de identificat. Este înțelept să folosești parole de 16-20 de caractere care să combine litere mici cu majuscule, cifre și caractere non-alfanumerice precum #, * sau &. Sunt elemente care fac telefonul inaccesibil în cazul în care este pierdut sau furat și care garantează protecția datelor personale pe care le ai în memoria acestuia.

Date criptate

Smartphone-ul tău înmagazinează o mulțime de date. Dacă este pierdut sau furat, e-mailurile, contactele, informațiile financiare și multe altele pot fi în pericol. Pentru a-ți proteja datele le poți cripta, astfel că ele sunt stocate sub o formă care nu permite citirea și înțelegerea lor. Majoritatea telefoanelor au setări de criptare pe care le puteți activa în meniul de securitate. Trebuie selectată opțiunea „protecția datelor este activată' sau „criptați telefonul'. Este indicat să activezi acest serviciu la prima utilizare a telefonului, pentru că este o măsură de siguranță foarte importantă. 

Monitorizează serviciile automate

Într-un mediu sigur, acasă sau la serviciu, poți lăsa serviciul de conectare automată la Wi-Fi deschis, după cum poți lăsa și opțiunea Bluetooth activată. Dar nu face asta pe stradă, în orice loc public, pentru că acestea reprezintă uși deschise în telefonul tău și oferă oricui are abilități digitale acces la informații private, fotografii, parole stocate sau liste de contacte.

Actualizare și prudență

Telefonul tinde să devină un fel de extensie esențială a noastră. Este portofel, cartelă de acces, cont în bancă, album de familie și așa mai departe. Fă un test! Verifică datele din telefonul tău și imaginează-ți că acestea ajung publice, că le poate vedea și folosi oricine. Acum verifică din nou toate setările de siguranță și nu mai ignora actualizarea pe care o propune producătorul. 

La capitolul prudență sunt câteva aspecte pe care nu trebuie să le ignori niciodată: 

  • e-mailurile spam sunt cea mai comună metodă prin care datele din telefon pot fi furate;
  • nu deschide atașamentele dubioase;
  • nu îți actualiza aplicațiile prin email, acestea apar doar în Google Play sau în App Store; 
  • nu accesa informațiile financiare prin e-mail, ci doar pe site-ul instituției financiare;
  • folosește aplicațiile încorporate în telefon pentru găsirea telefonului; Android are „Find My Device', iar iPhone-ul are „Find My iPhone';
  • poți seta ca în situații de urgență telefonul să șteargă toate informațiile dacă se încearcă accesarea, iar parola de acces este introdusă greșit de un număr de ori prestabilit anterior;
  • nu descărca aplicații dubioase; 
  • folosește o aplicație antivirus specială pentru smartphone;
  • ai grijă ce permisiuni oferi aplicațiilor, adică acces la microfon, lista de contacte sau mesaje ori locația ta. Poți anula acest lucru atât pe Android, cât și pe iPhone;
  • nu descărca aplicații prin SMS, este o metodă celebră de virusare a telefoanelor.

Telefoanele mobile sunt din ce în ce mai inteligente și ne sunt utile în tot mai multe din acțiunile noastre. Păstrarea tuturor acestor date în siguranță trebuie să fie o prioritate. Este o mare greșeală să tratezi cu superficialitate măsurile de protecție a datelor din telefonul mobil, pentru că prejudiciile pe care le poți avea, dacă nu-ți securizezi telefonul, pot fi mai mult decât serioase.

Sursa foto: unsplash.com

(P) Material publicitar realizat alături de MobiUp.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial