Bucătăria reprezintă pentru mulți dintre noi locul în care ne începem diminețile și în care petrecem momente frumoase la o masă cu familia sau prietenii. Un spațiu curat, cu un aer plăcut, îți va influența starea de spirit într-un mod pozitiv și te va energiza. Iată câteva soluții pe care le poți pune în practică pentru a te bucura de un aer proaspăt.
Dacă obișnuiești să gătești des, atunci ține cont că mirosurile vor persista mai mult timp în bucătărie. Deși aromele preparatului final sunt apetisante, cele rezultate în urma procesului de gătire (mai ales dacă folosești o carne grasă sau mai mult ulei) nu sunt mereu plăcute.
Dacă de fiecare dată când gătești pornești hota de bucatarie, atunci aceasta va elimina mirosurile nedorite. Mai mult decât atât, ea are rolul de a preveni depunerile de grăsimi de pe suprafețele de lucru, deoarece absoarbe fumul și aburul. De asemenea, dacă te gândești la aspectul estetic al hotei, trebuie să știi că există diferite modele și variante de asamblare. Poți alege una decorativă (pentru un plus de eleganță), tip insulă (pentru bucătării mari), telescopică (pentru spațiile mici) sau una clasică.
Alege câteva plante și flori pentru bucătăria ta. Pe lângă rolul decorativ și terapeutic, acestea purifică aerul și îi conferă prospețime. Câteva dintre florile recomandate sunt crinul păcii, gerbera, crizantema, begonia și plantele suculente.
Poți crește ușor și ierburi aromatice în ghiveci. Menta, rozmarinul, cimbrul, salvia, lavanda sau busuiocul aduc note suplimentare atât preparatelor culinare, cât și diferitelor băuturi. În același timp, acestea împrospătează aerul din bucătărie și țin insectele departe.
Verifică periodic dacă s-au stricat anumite produse alimentare din frigider, pentru a preveni apariția mirosurilor neplăcute. În cazul în care ai uitat să faci acest lucru, un vas cu zaț uscat de cafea sau zeamă de lămâie îți vine în ajutor cu o aromă proaspătă, care va absorbi mirosurile nedorite. De asemenea, îngrijește periodic toate componentele frigiderului (sertarele, pereții interiori și exteriori, congelatorul) cu soluții speciale.
Șterge resturile de mâncare de pe aragaz pentru a evita formarea depunerilor care capătă un miros nedorit. De asemenea, cuptorul are nevoie de o curățare periodică. Dacă nu are o funcție de autocurățare, atunci poți face acest lucru cu o soluție pe bază de bicarbonat de sodiu.
Alege diverse soluții de depozitare pentru alimente și preparate, de la cutii, la borcane și recipiente din sticlă pe care le poți folosi și în cuptor. Etichetează și grupează produsele pentru a avea totul la îndemână. De asemenea, sticla are și avantajul că nu absoarbe niciun miros.
Sortează resturile alimentare în funcție de tipul acestora. Optează pentru coșuri de gunoi închise și etichetează-le pentru a facilita reciclarea deșeurilor. Nu uita să le golești periodic, de preferat, înainte ca acesta să înceapă să miroasă.
Spală blatul și electrocasnicele cât mai repede după ce ai gătit pentru a evita ca acestea să prindă miros. Aspiră în mod regulat podeaua din bucătărie, iar pentru a o dezinfecta, folosește ingrediente naturale, precum oțetul, bicarbonatul de sodiu sau sucul de lămâie. Acestea sunt utile și pentru curățarea suprafețelor din alte camere, precum cele din sufragerie sau baie.
Obișnuiește să aerisești camera timp de câteva minute în fiecare zi, atât dimineața, cât și seara. Este important să faci acest lucru și în timpul curățeniei, pentru a elimina mai bine mirosul soluțiilor, precum și pe cel al suprafețelor murdare. De asemenea, pentru o aromă naturală și un aer proaspăt, folosește și un ulei esențial. Adaugă câteva picături în soluția de curățare sau într-un vas de aromaterapie pentru un plus de vigoare.
Pentru păstrarea unui spațiu curat, cu o aromă plină de prospețime, ai la îndemână mai multe soluții simple. Tu pe care dintre ele le folosești pentru a te bucura de un aer proaspăt în bucătărie?
Sursă foto: Pexels.com
(P) Material publicitar realizat de Romstal