Sighisoara – orasul-muzeu

Sighisoara – orasul-muzeu

Un ansamblu de arhitectura medievala unic in Romania si, totodata, cea mai frumoasa cetate locuita din Europa iti ofera sansa rara a unei intoarceri in timp…

Sighisoara uimeste prin peisajul si prin linistea care amintesc de alte veacuri… In documente, localitatea a fost mentionata pentru prima data la 1280, sub numele de “Castrum Sex” (Cetatea cu numarul sase). Aceasta s-a pastrat in mare parte intacta, numarandu-se printre putinele asezari de acest fel din Europa in care casele medievale sunt locuite si astazi.

Cadrul natural reconfortant si abundenta vestigiilor desfata privirile si sufletul calatorilor de pretutindeni, starnindu-le admiratia. Pe malurile Tarnavei Mici, o biserica de un alb imaculat iti atrage privirile.
Traversand raul, ajungi la poalele culmii pe care a fost ridicata cetatea. Strabati strazi pavate, urci trepte de piatra si treci pe sub arcade pentru a ajunge in interiorul cetatii, in Piata Muzeului. Aici, intr-un decor medieval – in case cu porti grele si cu ferestre cu pervazuri de lemn si pe strazile iluminate cu lampi – isi duc existenta oamenii secolului XXI. Cetatea Sighisoarei a fost un puternic centru mestesugaresc. Desi in anul 1676 o mare parte din ea a fost distrusa de un incendiu, ceea ce s-a pastrat pana astazi iti taie respiratia.

Turnul cu Ceas – o minune tehnica

Prima oprire este Turnul cu Ceas – simbolul orasului. Initial un turn de poarta cu doua niveluri, in actuala sa forma masoara 64 m inaltime si este o constructie cu ziduri masive, cu patru etaje si un balcon. Acoperisul in stil baroc a fost realizat in anul 1677, iar cele patru turnuri simbolizeaza autonomia juridica a orasului in Evul Mediu.

In bila aurita din varf se afla un exemplar din Cronica Turnului cu Ceas. Pana in 1556, primul etaj al turnului a adapostit sediul Primariei. Astazi, aici se afla muzeul orasului – mici camarute de expozitie. Cu fiecare etaj pe care il urci pe scara de lemn ingusta, in spirala, descoperi noi obiecte medievale, incepand de la ceramica si pana la metal, unelte folosite in gospodarie, arme si armuri, ba chiar si macheta orasului.

Mecanismul ceasului – inca in stare de functionare – este vizibil printr-o fereastra imensa. Daca ai rabdare si putin noroc, poti sa prinzi si defilarea figurinelor ceasului.
Din balcon se deschide o priveliste deosebita asupra cetatii si zonei care o inconjoara. Pe marginea balconului, placute de tabla indica directia unor destinatii indepartate: Rusia, Suedia, Franta, Germania, Italia, Spania, precum si distantele la care se afla de Cetatea Sighisoarei…

Pe ambele fatade ale turnului exista cate un urias cadran de ceas (2,40 m diametru) si nise cu figurine: jos, in stanga, este Pacea, cu trompeta si ramuri de maslin; in dreapta, este Tobosarul, care bate sferturile, jumatatile si orele intr-o toba de bronz; la mijloc – cele doua mari statui feminine, cu rochii albastre, reprezentand Dreptatea (cu balanta) si Justitia (cu spada); la acelasi nivel se afla inca doua figurine mici (ingerasii), Ziua si Noaptea, care marcau, de fapt, ziua de lucru a meseriasilor din cetate.

In nisa dinspre Orasul de Jos (locuitorii din afara cetatii), se afla o instalatie rotativa, pe care sunt fixate sapte figurine din lemn, reprezentand cele sapte zile ale saptamanii, cu vestimentatia si atributele unor divinitati aflate in panteonul greco-roman. In fiecare noapte, la ora 12, instalatia cu figurine este rotita in asa fel, incat la fereastra apare figurina specifica zilei care incepe. In cazul in care nu ti-ai propus sa petreci o saptamana intreaga in oras, poti admira figurinele celorlalte zile prin geamul de la mecanismele ceasului. Prima atestare documentara a ceasului si figurinelor dateaza din anul 1684.

Calatorie in evul mediu

Trei zile pe an, cu ocazia Festivalului de Arta Medievala, strazile sunt pline de oameni, unii imbracati in haine de epoca.
La fiecare colt de strada se aude muzica medievala, interpretata de menestreli. In principalele piete sunt ridicate scene, pe care se joaca piese de teatru ce redau atmosfera epocii medievale.
In timpul Festivalului, in cetate vei gasi numeroase locuri de unde sa cumperi suveniruri.

Unde ne cazam
In zilele Festivalului de Arta Medievala, Sighisoara este un loc inedit, dar si foarte aglomerat – nu uita de rezervari.


 • Hotel Rex II – tel. 0265/16.66.15
 • Hotel Steaua I – tel. 0265/77.19.30
 • Camping Vila Franka – tel. 0265/ 77.10.46
 • Pensiunea Chic – tel. 0265/77.59.01
 • Ferme agroturistice ANTREC, filiala Mures – tel. 0265/16.02.86

Ce mai poti vedea

 • Biserica Manastirii Dominicane a fost construita in 1298 si este inchinata Sfintei Fecioare Maria. In interior se pastreaza un frumos altar baroc, realizat in 1680, precum si 35 de covoare orientale vechi, de mici dimensiuni. Interesanta este o cristelnita de bronz, datata 1440.
 • Casa “Vlad Dracul” este cea mai veche constructie civila de piatra din cetate, judecand dupa bolta semicilindrica din piatra de rau. Azi, adaposteste un restaurant cu specific taranesc.
 • In fata Bisericii Manastirii Dominicane se afla Casa Venetiana, o cladire din secolul al XVI-lea, interesanta datorita ancadramentelor de piatra ale ferestrelor, care imita goticul venetian.
 • Casa cu cerb este cea mai spectaculoasa cladire din cetate – are tavane casetate si sali din secolul al XVIII-lea in intregime pictate.
 • Piata Centrala – in trecut, a fost piata comerciala si locul de judecata a proceselor. Aici era “stalpul infamiei”, o coloana de piatra cu inele de fier.
 • Turnul Lacatusilor si Biserica Franciscana sunt situate langa zidurile de aparare ale cetatii. Turnul Cizmarilor se afla in extremitatea nord-estica a Dealului Cetatii si este o constructie tarzie (1521), baroca.
 • Pe strada Zidul Cetatii se afla Turnul Croitorilor, cu o intrare formata din doua ganguri boltite. Pentru a ajunge in partea de sus a cetatii, trebuie sa urci cele 175 de trepte din lemn, trecand pe sub un “tunel”.
 • Biserica din Deal este inchinata Sf. Nicolae si a fost mentionata documentar inca din 1345. Este pictata integral in interior si partial in exterior.
 • In Piata Ratustelor poti sa admiri Turnul Tabacarilor, Turnul Cositorarilor si Galeria Puscasilor.

Dacă ești în zonă, poți vizita și Cetatea Făgărașlocul desprins din povești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Vacanta