Sfaturi utile de care să ții cont atunci când vrei să cumperi un cuptor

Bucătăria este inima casei, iar piesa centrală a acesteia o constituie cuptorul. Pentru că este un aparat pe care te bazezi și la care apelezi în fiecare zi, pentru task-uri mai mici sau mai complexe atunci când vine vorba de gătit.

Dacă trebuie să-ți cumperi unul nou, poate fi copleșitor să te gândești la stilul, dimensiunea și funcțiile de care ai putea avea nevoie. Iată un ghid care să te ajute să definești exact aspectele pe care trebuie să le ai în vedere, astfel încât să poți alege un aparat electrocasnic care să se potrivească nevoilor tale de gătit și stilului tău de viață.

  1. Cuptor încorporat sau sub blat?

În primul caz, aparatul este plasat într-un dulap vertical. Acest lucru te ajută să ridici vasele în și din cuptor mult mai ușor, deoarece nu este necesar să te apleci. Mai mult, este excelent pentru vase de gătit grele.

Cel montat sub blat trebuie să se potrivească perfect cu dulapurile de bucătărie pentru un aspect impecabil. Construit cu o capacitate dublă, are adesea aproximativ 72 cm înălțime. Asigură-te că verifici bine atât dimensiunile spațiului în care vrei să-l montezi, cât și ale aparatului pe care ți-l dorești, înainte de a-l cumpăra.

Peste modelele montate sub blat poți așeza o plită cu inducție sau o plită pe gaz pe care să gătești supe sau alte tipuri de mâncare.

  1. Cuptor electric sau pe gaz?

Dacă vrei să fii la modă, atunci aparatele electrice tind să fie cea mai populară alegere. Acestea oferă rezultate excelente atunci când vine vorba de distribuirea uniformă a căldurii și ating temperaturi mult mai precise, asigurând o gătire fiabilă.

Pe de altă parte, aparatele care funcționează pe bază de gaz tind să fie mai ieftine. Mai mult, partea superioară a interiorului va fi întotdeauna cea mai fierbinte, așa că sunt grozave pentru gătit în stil tradițional. Gazul degajă, de asemenea, umiditate care uneori poate ajuta la gătit.

  1. Simplu sau dublu?

Dacă alegi un model simplu, ai un singur spațiu pentru gătit. Acolo poți coace, prăji sau prepara o friptură la grătar. Poți să le încorporezi sub blat sau la aproximativ 60 cm înălțime. Un model obișnuit are o capacitate de 64 de litri și pentru că acest tip de aparate pentru gătit este foarte popular, ai o varietate largă de modele dintre care să alegi.

Potrivit numelui, aparatele duble îți oferă două cavități în care să gătești. Cum? Practic, sunt dotate întotdeauna cu o zonă de grill în partea superioară. Cele încorporate au o înălțime de aproximativ 70 cm, în timp ce modelele duble montate sub blat pot avea o înălțime de până la 90 cm. În medie, cavitatea principală este de 62 L, în timp ce cavitatea superioară este de 35 L.

  1. Capacitate

Capacitatea acestui aparat casnic este măsurată în litri. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât vei avea mai mult spațiu de gătit. Cele de mare capacitate sunt ideale pentru familiile numeroase, bucătari pasionați și brutari organizați.

În schimb, modelele de capacitate mai mică sunt potrivite pentru casele mai mici. Ai o mulțime de variante din care să alegi, începând cu cele de 35 de litri până la modele de 82 de litri.

Ce tip să alegi?

Convenţional

Acest model folosește elemente de încălzire în partea de sus și de jos a aparatului, pentru a încălzi interiorul fără un ventilator care să circule căldura. Gătitul în acest tip de cuptor va necesita un tip mai mare de așteptare.

Deoarece căldura din interior nu circulă în acest aparat, unele modele tind să gătească neuniform și pot necesita ca vasele să fie întoarse la jumătatea timpului necesar pentru prepararea oricărui fel de mâncare.

Sunt bune, însă, pentru prăjirea bucăților mari de carne, cum ar fi pulpele de miel sau puiul întregi. Pe de altă parte, în unele situații, lipsa ventilatorului reprezintă un avantaj pentru coacerea delicată.

Asistat de ventilator

Modelele asistate cu ventilator folosesc elemente de încălzire în partea de sus și de jos a cuptorului cu un ventilator pentru a circula aerul. Aparatele cu ventilație oferă o distribuție mai uniformă a temperaturii față de cel convențional.

Astfel, mâncarea se pătrunde uniform. În plus, acest model se încălzește mai repede față de cel convențional. Deoarece ele folosesc elemente de încălzire superioare și inferioare, cele mai multe au și o funcție convențională de gătit, permițând ca elementele de încălzire să fie folosite fără ventilator.

Cu ventilator

Variantele cu ventilație utilizează un element de încălzire rotund în partea din spate a aparatului, cu un ventilator pentru a circula căldura. Deoarece elementul de încălzire se află direct în fața ventilatorului, interiorul se încălzește mai repede față de modelele descrise anterior.

În plus, este asigurată o temperatură uniformă în întreg spațiul pentru gătit. Multe dintre aceste modele cu ventilație sunt multifuncționale încorporează funcții de gătit cu ventilator, ventilator asistat și convenționale într-un singur aparat.

Gătire cu aburi

Acest model folosește  abur la temperatură ridicată pentru a găti și reprezintă o modalitate excelentă de a prepara alimente diverse, ajutând în același timp la păstrarea vitaminelor și mineralelor din ingrediente.

Perfecte pentru gătitul cu abur al legumelor, sunt excelente și pentru pește, fiind adesea dotate cu un rezervor de apă reîncărcat pentru a genera abur, astfel încât să nu fie nevoie să introduci tu vase cu apă care să asigure un nivel crescut de umiditate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial