Seriale cu Spitale
:contrast(8):quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/mu-plugins/rro-admin/assets/img/no-picture.jpg)
Boli, medici, seringi… au aceeasi reteta, dar o audienta mereu cres-cuta. de ce se uita lumea la ele?
Televiziunile americane duc adevarate batalii in ceea ce priveste difuzarea serialelor medicale: ABC a intrat in cel de-al cincelea sezon cu serialul „Anatomia lui Grey”, reteaua FOX difuzeaza povestea doctorului House, iar NBC transmite, de 14 ani, in aceeasi zi, la aceeasi ora, serialul „E.R.”.
Si regizorii din Romania au exploatat aceasta zona cu doua filme: pelicula „Moartea domnului Lazarescu”, in regia lui Cristi Puiu, si serialul „La Urgenta”. Daca primul a luat premii la majoritatea festivalurilor de film la care a participat, al doilea si-a incetat aparitia dupa doar 15 episoade.
Anatomia lui Grey
Intrebate care sunt serialele lor preferate, majoritatea cititoarelor care au accesat forumul revistei Avantaje (ww.avantaje.ro/forum) au trecut pe lista lor, printre altele, si „Grey’s Anatomy”.
Am obtinut acelasi raspuns si de la prietene sau colegele de redactie, am citit parerile celor care si-au aratat, pe Internet, simpatia (sau antipatia) fata de fiecare personaj in parte si m-am convins: „Grey’s Anatomy” este unul dintre cele mai urmarite seriale medicale ale momentului.
„Rar ma prinde un serial, dar gasca lui Grey s-a lipit imediat de sufletul meu.
Cumva, mi-a amintit de anii de studentie: de traiul in comun din camin, de complicatiile amoroase din gasca, de discutiile existentiale interminabile. Si da, e adrenalina pe care filmul reuseste s-o induca prin toate acele situatii posibile si imposibile”, imi povesteste Dana (32 de ani, jurnalist), una dintre fanele acestui serial.
Filmul a fost lansat acum trei ani si de atunci a castigat premii peste premii: a obtinut doua Globuri de Aur (pentru cel mai bun serial de televiziune si cea mai buna actrita intr-un rol secundar, premiul castigat de Sandra Oh), alte 29 de premii si peste 70 de nominalizari, iar lista cu siguranta se va extinde, avand in vedere ca Shonda Rhimes, producatoarea serialului, a anuntat (spre bucuria dependentilor de „Grey”), aparitia, la toamna, a celui de-al cincelea sezon.
Nu s-au anuntat schimbari in distributia serialului, asadar ii vei vedea pe Ellen Pompeo, Patrick Dempsey, Sandra Oh si Katherine Heigl pusi in fata unor noi situatii-limita (aparent).
Seriale cu vechime.
„Chicago Hope” este unul dintre primele seriale de acest gen care a cucerit publicul american si apoi pe cel din intreaga lume.
Producatorii sai au mizat pe prezenta unor actori deja consacrati, ca Adam Arkin sau Hector Elizondo, iar modalitatea in care au fost prezentate personajele – mai mereu in salile de operatie, puse in fata unor cazuri medicale deosebite – a fost preluata apoi de celelalte seriale de acelasi fel.
Episodul-pilot a fost difuzat de CBS cu o seara inainte ca postul concurent NBS sa transmita un alt serial de acelasi fel, „E.R.”.
Dupa primele doua saptamani – perioada in care cele doua seriale au ocupat aceeasi pozitie, ca audienta – „E.R.” a inceput sa se detaseze. In cei 14 ani de difuzare, „E.R.” a obtinut un Glob de aur, 133 de premii si 257 de nominalizari, fiind cel mai longeviv serial de acest gen.
Din 1994 si pana in prezent, a fost difuzat in aceeasi zi, la aceeasi ora (marti, de la ora 22:00), avand, nici mai mult, nici mai putin de 312 episoade (in 14 sezoane). La sfarsitul lunii septembrie a inceput cel de-al 15-lea (si ultimul) sezon.
Un doctor atipic
Cu siguranta, „House M.D.” e diferit fata de toate serialele medicale aparute pana acum.
Succesul acestui film nu este dat de reteta clasica a unui grup de doctori si rezidenti care isi traiesc bucuriile si dramele la comun, ci de felul in care este construit personajul principal, doctorul Gregory House.
Nu-l vei vedea niciodata purtand un halat alb, cu stetoscopul la gat (doar in cazuri exceptionale), vorbind politicos cu pacientii si colegii sai sau agitandu-se prin salile de operatii.
In schimb, vei avea ocazia sa descoperi un soi de Sherlock Holmes al medicinei care va deslusi, in majoritatea cazurilor, prin tot felul de metode, misterele (aparente) ale unor boli sau simptome iesite din comun.
Cel care merita toate laudele pentru acest rol este actorul britanic Hugh Laurie care, intr-un mod surprinzator pentru toti cei care au avut ocazia sa-l asculte vorbind, a renuntat (in film) la accentul sau britanic, in favoarea unei engleze americane care nu-i tradeaza deloc originea.
Cu un inceput de barba permanent si un schiopatat care sa-i aminteasca mereu de greseala unui medic care l-a operat, dr. House te va face sa-l indragesti si sa-l urasti in aceeasi masura pentru ca, in final, sa ajungi tot in fata ecranului.
La Urgenta, in Romania
Laudat (pentru felul in care au jucat actorii sau pentru cazurile medicale prezentate) si criticat (multi au spus ca aduce prea mult a „E.R.”-ul american sau ca spitalul din film nu seamana deloc cu cele din Romania), „La Urgenta” a fost primul serial de la noi care a abordat acest subiect.
Un film ancorat in realitatea romaneasca, au spus cei care au urmarit, pe postul TVR, povestile personajelor interpretate de actori ca Florin Piersic J.R., Victor Rebengiuc, Daniela Nane, Horatiu Malaele sau Adrian Titieni.
Serialul a obtinut premiul pentru serial TV la Premiile Uniunii Cineastilor din Romania, ocazie cu care producatoarea Adela Harnagea marturisea ca „este primul serial care nu se petrece intr-o lume virtuala, de nerecunoscut si fara repere.
Este un serial care se intampla chiar aici, in Romania, care are o geografie reala, descrie intamplari verosimile, oameni in carne si oase.” Daca a fost sau nu asa, ramane sa ne spui chiar tu. Ceea ce este sigur e faptul ca, spre deosebire de serialele americane, „La Urgenta” a avut mult mai putine episoade.
Moartea domnului Lazarescu
Nu este un serial, insa este un film despre sistemul medical din Romania, prezentat in toata „splendoarea” lui: spitale murdare, diagnostice care intarzie sa apara sau medicamente lipsa.
Toti cei care, la un moment dat, au fost dezamagiti de experientele lor medicale s-au regasit in povestea lui Dante Remus Lazarescu, protagonistul filmului, interpretat de actorul Ion Fiscuteanu.
Pe scurt, un batran de 63 de ani se simte rau si cheama salvarea, care, bineinteles, intarzie sa apara.
Plimbat de la un spital la altul, domnul Lazarescu primeste, de fiecare data, un alt diagnostic, prin urmare si un alt tratament, iar starea lui devine, in mod evident, din ce in ce mai proasta. Filmul, in regia lui Cristi Puiu, a fost premiat la toate marile festivaluri de film din anul 2005.
Inventarul premiilor cuprinde Marele Premiu „Un certain regard” la Cannes, in 2005, premiul publicului la TIFF, Marele Premiu „The Silver Orb” la Alba Regia, Marele Premiu „The Golden Tower” in Palic, Marele Premiu al juriului de la Copenhaga, acolo unde Ion Fiscuteanu a obtinut si premiul „Lebada de Aur” pentru cel mai bun actor, premiile pentru cel mai bun film si pentru cea mai buna actrita (Luminita Gheorghiu), la Namur.
Madalina Cocea, 26 de ani: „Grey’s Anatomy” este un serial cu mici bucatele de viata in care ne recunoastem cu totii. Si chiar daca nu am calcat intr-un spital de foarte multa vreme – am impresia ca in fiecare episod este vorba un pic si despre mine.
Alexandra, 30 de ani: La sfarsitul fiecarui episod din „Anatomia lui Grey”, in doua fraze, se surprind trairi si concluzii de viata, de care avem atata nevoie uneori sa le auzim spuse cu glas tare.
Ioana, 23 de ani: Ma numar printre persoanele care evitau sa vada emisiuni sau imagini cu operatii, seringi sau sange, insa, vizionand astfel de seriale, am reusit sa-mi infrang teama de toate aceste lucruri.
Emilia, 43 de ani: Imi plac toate personajele (foarte diverse si bine conturate – poate prea bine) fara exceptie! Sunt frumosi, inteligenti, au probleme! Imi plac si ma mira relatiile dintre ei. De fapt, sunt normali in situatii mai putin normale.
Catalina Ioancea; Foto: www.starpulse.com; www.serienjunkies.de; www.hulu.com; www.sidereel.com