Dintotdeauna ne-am dorit sa stim ce gandesc ceilalti cu adevarat: atunci cand tac, dar mai ales atunci cand vorbesc… Cum inveti sa “citesti” oamenii si sa deosebesti falsul de autentic?
In limbajul corpului ai la dispozitie peste 700.000 de “cuvinte”.
Spune-i “intuitie feminina” sau “bun-simt”, dar se pare ca noi, femeile, ne pricepem mai bine decat barbatii sa interpretam si sa intelegem limbajului trupului.
Pe de alta parte, se pare ca ne si exprimam mult mai limpede decat barbatii. De exemplu, atunci cand intram intr-o camera, folosim in jur de 27 de miscari importante, in timp ce barbatii nu ajung decat la 12, iar intreg limbajul corpului include peste 700.000 de “semne”! Cu ajutorul acestui limbaj “aduni” peste 55% din “capitalul” primei impresii, obtinuta in chiar primele sapte secunde ale unei intalniri. Asa ca, fii atenta – scarpinatul nasului poate semnaliza ca esti nesincera (chiar daca e vorba numai de o iritatie a pielii!).
Cel mai adesea, trimitem mesaje fara sa fim constienti de acest lucru. In acelasi mod le si interpretam. De fapt, invatarea interpretarii lor – sau folosirea lor intr-un mesaj pe care dorim sa-l transmitem – este o adevarata stiinta, sustinuta de munti de tratate si carti in domeniu.
Unele mari companii occidentale ofera angajatilor (mai ales celor care lucreaza cu publicul) cursuri speciale, din care acestia invata cum sa comunice mai bine din cateva miscari ale corpului. Asa de exemplu, personalul invata “cuvantul” bun- venit: o inclinare scurta, prietenoasa a capului si o aplecare usoara inainte pentru a-si arata disponibilitatea si dorinta de a oferi ajutor.
Pe de alta parte, cei insistenti pot fi descurajati printr-o pozitie defensiva, calma, cu gesturi retinute; in schimb, din miscarile ample ale bratelor se poate deduce lipsa stapanirii de sine.
Cu cat intelegem mai mult din limbajul corpului, cu atat suntem mai abili in folosirea lui. Dar asta inseamna si ca descoperirea unui mincinos este mult mai dificila decat pana acum. Iata de ce, unii psihologi cred ca nu e bine sa te ghidezi numai dupa semnele “clasice” ale falsitatii – ticuri faciale, evitarea privirii etc. -, care pot fi manipulate cu usurinta de un mincinos fara scrupule, ci sa incerci o abordare mai subtila a situatiei.
De exemplu, daca banuiesti ca a mintit, acuza-l de o fapta pe care stii sigur ca n-a comis-o. Urmareste-i reactia in timp ce se disculpa. Aceasta va fi folosita ca etalon in masurarea reactiilor la viitoare acuzatii. Daca reactiile sunt identice, inseamna ca spune adevarul. Daca nu, atunci auzi numai minciuni.
Ce faci insa daca nu ai timpul necesar sa-ti cunosti suficient de bine interlocutorul? Ei bine, poti recurge la semnele clasice ale limbajului trupului…
Cele sase semne ale nesinceritatii
Psihologii sunt de acord cu faptul ca exista sase mari semne care indica nesinceritatea unei persoane. Unele dintre ele iti sunt familiare, dar sunt si cateva mai putin evidente…
Trei pe care s-ar putea sa le cunosti deja…
…si cele pe care nu le stii inca
de Mihaela Doina Radulescu