Scurt ghid pentru alegerea corectă a implanturilor dentare: ce trebuie  să știi dacă îți dorești o dantură sănătoasă

Alegerea implanturilor dentare, în cazul în care ai nevoie să acoperi golurile lăsate de pierderea dinților naturali, este un pas important în ceea ce privește sănătatea orală ulterioară. De altfel, implanturile dentare te vor ajuta să redobândești o dantură sănătoasă și funcțională pe termen lung. Cu diferite opțiuni disponibile, este bine să te informezi corespunzător, astfel încât să știi ce anume te așteaptă în cabinetul medicului stomatolog.

Înainte de toate, dacă încă nu ești convins că implanturile sunt soluția cea mai potrivită și confortabilă pentru refacerea danturii, află că tratamentele moderne aduc numeroase beneficii, precum biocompatibilitate crescută, recuperare rapidă postoperatorie și confort sporit, fiind posibil să ai dinți ficși în doar 24 de ore de la inserarea implanturilor – află cum din informațiile oferite de specialiștii stomatologi.

Iată, așadar, un scurt ghid care să îți explice cele mai importante informații despre implanturile dentare.

Începe prin a consulta un specialist în implantologie

În primul rând, mergi la un consult stomatologic pentru o evaluare generală a sănătății cavității orale. Desigur, alege un medic stomatolog cu experiență în implanturi dentare.

În cadrul primului consult, medicul îți va recomanda și o serie de investigații imagistice. Cel mai probabil, vei fi nevoit să realizezi o radiografie panoramică a cavității orale și un CT, după caz. Aceste investigații vor ajuta la identificarea posibilelor probleme, cum ar fi pierderea osoasă sau infecțiile existente, care ar putea influența succesul implanturilor.

Alegerea tipului de implant potrivit

Tot în funcție de controlul preliminar și de rezultatele investigațiilor imagistice, ți se vor recomanda anumite tipuri de implant dentar. Recomandările se fac de către medicul stomatolog și au în vedere nevoile tale particulare. Vei primi opțiuni în funcție de producător, material, caracteristici tehnice, preț și altele similare. Este bine să alegi implanturi de la producători de renume, cu mulți ani investiți în cercetare și dezvoltare de soluții moderne pentru înlocuirea dinților naturali.

Desigur, materialele precum titanul și zirconiul sunt preferate datorită durabilității și compatibilității biologice, așa cum aflăm mai multe și aici. Discută deschis cu medicul tău despre diferitele opțiuni și alege varianta care se potrivește cel mai bine cu nevoile și posibilitățile tale. Nu uita să soliciți cât mai multe informații despre fiecare implant în parte, astfel încât să poți compara atât avantajele, cât și dezavantajele.

Planificarea tratamentului prin implanturi dentare

Tot medicul stomatolog îți va spune mai multe despre planul detaliat al tratamentului cu implanturi dentare. Și acest plan poate varia de la o persoană la alta, anterior inserării implantului putând fi necesare și alte proceduri stomatologice, așa cum este extracția dentară, tratarea cariilor dentare sau combaterea infecțiilor.

Fii sigur că, înainte de începerea procedurii, știi exact ceea ce urmează să se întâmple. După remedierea problemelor preexistente, implantul este inserat chirurgical în osul maxilarului sau al mandibulei. Apoi, urmează o perioadă de vindecare, timp în care vei purta o lucrare provizorie. După vindecarea osului și a gingiei, pe implant va fi aplicată coroana sau proteza dentară, după caz.

Informații privind costurile și opțiunile de plată

Nu uita să ceri o estimare detaliată a costurilor, inclusiv pentru consultații, proceduri chirurgicale, materiale și coroane dentare. Discută despre opțiunile de plată în rate sau eventuale reduceri de preț oferite prin intermediul abonamentelor medicale.

Detalii despre îngrijirea postoperatorie

Este bine să urmezi și să aplici toate indicațiile medicului privind igiena orală după operație. Folosește periuțe de dinți speciale pentru implanturi, ață dentară și apă de gură antibacteriană. Programează vizite regulate la medicul stomatolog pentru a monitoriza starea implanturilor și a preveni eventualele complicații.

Adoptă un stil de viață sănătos

Dacă te gândești la implanturi dentare, este bine să renunți la fumat și la consumul de alcool. Aceste vicii afectează perioada de vindecare a implanturilor și cresc riscul apariției de infecții postoperatorii. În plus, adoptă o dietă echilibrată, bogată în vitamine și minerale, pentru a sprijini sănătatea generală și cea orală, pe termen lung.

După cum vezi, alegerea concretă a implanturilor dentare depinde de mai mulți factori. Cel mai important pas pe care trebuie să îl faci este consultul la un medic stomatolog cu experiență în implantologie. În urma investigațiilor imagistice realizate, medicul va ști exact ce tip de tratament ți se potrivește și care sunt implanturile dentare care te pot ajuta să îți recapeți sănătatea dentară.

Photo: Unsplash

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial