Scrâșnitul dinților: de ce apare și cum se tratează

Ce este bruxismul

Bruxismul sau scrâșnirea dinților este o reacție involuntară, de obicei având cauze emoționale: stres, frică, furie. Poate avea loc noaptea sau ziua și cu toate că acțiunea este aceeași, bruxismul din timpul nopții este considerat o afecțiune distinctă. 

Pentru că în timpul nopții este mult mai dificil pentru conștientiza scrâșnirea dinților- de obicei partenerul observă acest aspect- un dispozitiv sau aparat dentar invizibil poate împiedica mecanic acest gest. Tocmai pentru că este făcut inconștient, forța cu care are loc împingerea dinților este foarte mare, iar diagnosticul necesar pentru a proteja dinții. 

Bruxismul în timpul somnului este mai frecvent la copii, adolescenți și tineri și mai rar la adulți. Însă numărul exact poate fi dificil de estimat datorită faptului ca majoritatea persoanelor nu sunt conștiente de această afecțiune. 

Cum afectează?

Dacă scrâșnirea dinților ocazională pe timpul zilei poate fi inofensivă, in timpul nopții poate afecta dinții, articulația temporo-mandibulară și mușchii maxilarului. De aceea a căuta soluții de tratament bruxism este esențial pentru o dantură frumoasă și sănătoasă. 

Dacă în cazul adulților stresul este cauza principală, în cazul copiilor pe lângă cauze emoționale alte motive pot fi alinierea defectuoasă a dinților, alergii, afta bucala, iritații ale gurii sau motive ereditare. 

Iată și alte cauze care contribuie la bruxism: 

-Probleme ale somnului, cum este apneea sau sforăitul

-Anumite medicamente cu efecte secundare

-Consumul de alcool, tutun și cafea sau alte droguri. 

Efecte negative ale bruxismului

În afară de perturbarea somnului partenerului, bruxismul poate cauza probleme grave gurii, dinților, maxilarului și sănătății orale generale:

Durere: presiunea constantă asupra maxilarului și mușchilor poate contribui la dureri faciale sau de urechi și rigiditatea a maxilarului.

Probleme ale maxilarului: bruxismul poate provoca dureri și dificultăți în a mesteca, vorbi și înghiți. 

Deteriorarea dinților: presiunea constantă asupra dinților poate duce la creșterea sensibilității și la ciobirea sau crăparea acestora. 

Variante de tratament

Variantele de tratament pentru bruxism sunt fie cele pentru a gestiona stresul și emoțiile fie soluțiile mecanice prin dispozitive care împiedică acest gest:

Diminuarea stresului: folosirea tehnicilor de relaxare sau solicitarea unui terapeut poate ajuta în controlul stresului și a emoțiilor care pot fi copleșitoare.

Dispozitive speciale: apărătoare și ale dispozitive recomandate de dentist pot contribui la prevenirea uzurii dinților, chiar dacă nu tratează cauza bruxismului. 

Injecții cu botox: relaxează musculatura și previn contractura maxilarului. Această metodă este recomandată în cazuri mai grave. 

Igiena somnului: a merge la somn la aceleași ore, având o rutină relaxantă înainte și condiții optime de temperatură și întuneric.

Bruxismul netratat poate deteriora smalțul dinților și integritatea acestora, poate cauza dureri de maxilar, dureri de cap și chiar pierderea dinților. Din fericire există soluții de tratament eficiente încât să rezolvi această problemă fără multe bătăi de cap. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Advertorial