Satisfacție la serviciu: Cum alegi cariera potrivită pentru tine

Să ai un job care să rezoneze sută la sută cu valorile tale profesionale și umane e visul oricărui om, o provocare pentru care merită să investești energie și dăruire. Astfel vei reuși să echilibrezi și balanța pofesie – familie.

femeie-cariera

foto femeie de carieră Shutterstock

Cu toții ne dorim o profesie care să ne aducă împlinire. Vrem, însă, să avem timp și pentru familiile noastre, pentru pasiunile și hobby-urile noastre, pentru întâlnirile cu prietenii sau pentru noi înșine – pentru o carte bună, un film frumos sau un mo-ment de relaxare. Cum le împă-căm pe toate, cum reconciliem viața profesioanlă cu cea de familie, astfel încât eforturile pe care le facem să ne aducă satis-facțiile dorite, iar la finalul fiecărei zile, luni sau an să fim fericite cu noi înșine și cu munca noastră?

Banii sau calitatea vieții?

Un studiu recent, realizat de eJobs.ro, cel mai mare site de job-uri și carieră din România, scoate la iveală câteva criterii de care candidații aflați în căutarea unui loc de muncă obișnuiesc să țină cont, când aleg să candideze pentru un nou job. Studiul arăta că peste 95% dintre cei intervievați au menționat că, atunci când își aleg job-ul, țin cont de atmosfera de lucru din cadrul companiei, de calitatea colaborării cu şeful direct şi de provocările profesionale pe care le oferă postul. Surprinzător, deși pachetul salarial este un criteriu important, acesta nu apare printre primele menţiuni ale declarațiilor celor intervievați. Altfel spus, vorbele lui Confucius „Alege o meserie care îţi place şi nu vei mai fi nevoit să munceşti toată viaţa sunt cât se poate de actuale. Ghidează-te după acest aspect şi abia atunci viaţa ta profe-sională va fi împlinită.

Oamenii de succes au o caracteristică anume: nu stau niciodată pe loc!

Să faci parte dintr-o echipă dinamică, să te bucuri de un mediu de lucru plăcut sau de un salariu mai bun presupune, în egală măsură, să îți dorești, dar să și convingi angajatorul că meriți acel loc. Alftel spus, este important să și dovedești că ești persoana potrivită, atât din punct de vedere profesional, cât și uman, şi nu doar să pretinzi anumite beneficii sau avantaje materiale.

Fie ca urmăreşti să faci o schimbare de job şi trebuie să convingi un nou angajator de calităţile tale, fie că vrei să avansezi în cadrul companiei în care deja lucrezi, este important să îţi propui să devii mai performant şi să câştigi sau să dezvolţi aptitudinile necesare job-ului pe care îl doreşti. Aşa cum bine zicea Einstein, „este o curată nebunie să speri că vei obţine rezultate diferite, făcând, în mod constant, acelaşi lucru. Aşadar, cum putem deveni mai buni?

Iată câteva recomandări, oferite de specialiştii în recrutare de la eJobs.ro, de la care poţi porni în demersul tău pentru a-ți construi o carieră de succes:

IMPLICĂ-TE ÎN MOD ACTIV LA SERVICIU

Fie din comoditate, fie din teama de a nu greşi, cu toţii avem tendinţa de a ne rezuma la atribuţiile zilnice. Încearcă să schimbi perspectiva şi să îţi priveşti job-ul în contextul departamentului din care faci parte. Vei vedea munca ta de zi cu zi dintr-o nouă perspectivă şi poate că vei reuşi chiar să îmbunătăţeşti anumite procese pe care, în mod normal, le considerai rutină. Încearcă să faci acest exerciţiu. Chiar dacă nu vei găsi soluţii spectaculoase, cu siguranţă vei fi mult mai implicată în treburile tale zilnice, fapt ce îţi poate aduce aprecierea superiorilor tăi.

CITEŞTE ÎN FIECARE ZI CÂTE UN ARTICOL DIN DOMENIUL CARE TE PASIONEAZĂ

Dacă vrei să evoluezi, trebuie să fii dispusă să înveţi continuu. Totul este într-o continuă schimbare, şi nu doar în plan tehnologic, ci şi al modului de gândire, de organizare şi de înţelegere a activităţilor, în general. Tocmai de aceea, este necesar să urmăreşti constant noutăţile din domeniul tău de activitate, dar să nu scapi din vedere nici domeniile conexe.

FII O PERSOANĂ CONECTATĂ LA MEDIUL DIN CARE FACI PARTE

Pe lângă celelalte aspecte, care te ajută în viaţa profesională, este foarte important să păstrezi o legătură constantă cu toţi colegii tăi, indiferent de domeniul lor de activitate. Experienţele fiecăruia pot să îţi ofere perspective noi asupra job-ului tău, dar şi a activităţii în ansamblu. Cu siguranţă îţi vei înţelege responsabilităţile dintr-o altă perspectivă şi, de ce nu, vei putea să îi ajuţi şi pe ceilalţi, câştigând astfel aprecierea şi respectul superiorilor tăi.

PARTICIPĂ LA EVENIMENTE SAU CONFERINȚE PE TEME CARE TE PASIONEAZĂ

În ziua de astăzi, oricine poate avea acces la astfel de oportunități de dezvoltare profesională. Multe companii organizează astfel de evenimente, unele dintre ele fiind cu acces gratuit. Este important să îți propui să depășești aria ta de confort și să ieși în lume. Vei avea ocazia să interacționezi cu persoane care au aceleași preocupări și interese ca ale tale, dar să și înveți din experiențele celorlalți. Aceștia sunt doar primii pași pe care îi poți face în demersul tău de dezvoltare profesională. Fie că îți propui să înveți mai mult despre ceea ce te pasionează, fie că reușești să îți extinzi cercul de cunoștințe, printr-un efort susținut de networking sau că îți vei dezvolta niște abilități precum comunicarea sau lucrul în echipă, cu siguranță vei evolua în direcția dorită. Cariera ta depinde, în mare măsură, de felul în care te raportezi la muncă și la cei din jurul tău. Așadar identifică ce îți place să faci, evoluează și perfecționează și nu vei mai simți că muncești nici măcar o zi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera