Profită de timpul acesta să-ți înveți copilul bunele maniere

Respectarea etichetei în public nu mai este la modă. Și nu pentru că este un lucru rău sau învechit. Din simplul motiv că părinții nu mai au timpul (și interesul) să își învețe copiii regulile sociale. Dar acum dacă tot avem timp… profită de timpul acesta să-ți înveți copilul bunele maniere. 

Cândva, a i te adresa unei persoane cu apelativul „domnule' sau 'doamnă', a folosi tacâmurile la masă, a nu vorbi pe subiecte de politică sau religie atunci când la masă sunt mai multe persoane, erau lucruri asupra cărora nu era nevoie ca cineva să atragă atenția. Bunele maniere erau însușite de copii în casă, de la părinți, de la cele mai fragede vârste. Azi, însă, până și invocarea bunelor maniere stârnește – în cel mai bun caz – zâmbete. Și cel mai adesea ironii. „A transmite copiilor noștri importanța etichetei nu este doar un lucru plăcut de făcut; este esențial', spune expertul Thomas P. Farley, fondatorul Mister Manners.

Recomandarea este să le predăm copiilor lecția bunelor maniere de la vârste fragede. Astfel, ei vor fi pregătiți să devină adulți bine instruiți, care vor fi mai ușor acceptați în societate. A presupune că ei  „vor prinde din zbor' bunele maniere, este greșit. Acest lucru se obține numai prin exercițiu. Iată câteva metode.

Serviți masa împreună

În acest fel copilul va învăța să folosească tacâmurile în mod corect, va învăța că pâinea nu se rupe cu mâna ci se taie în felii, că ciorba nu se soarbe din lingură, că nu se vorbește cu gura plină, că nu e voie să plescăie și că linsul degetelor este interzis.

Încurajează-l să participe la treburile gospodărești

Nu e vorba despre lucruri complicate ci dintre cele comune: să își facă patul, să își strângă jucăriile, să își ducă în chiuvetă farfuria din care a mâncat. În acest fel va învăța că nu trebuie să aștepte ca altcineva să se ocupe de treburile care îl privesc direct.

Corectează-i comportamentul indiferent de conjunctură

Nu contează că sunteți acasă ori în public pentru a-i atrage atenția că nu e frumos să întrerupă o persoană aflată într-o conversație, fie ea și telefonică.

Lasă-l să aleagă, dar supraveghează

Chiar dacă nu solicită copilul să-l lași să-și aleagă cu ce se îmbracă, oferă-i ocazii să facă acest lucru. Tu doar supraveghează-l și ghidează-l. Explică-i că ținuta trebuie să corespundă împrejurărilor. Că pentru mersul la joacă, la aniversarea unui coleg sau la un spectacol va trebui să se îmbrace diferit.

Învață-l cuvintele magice

„Te rog', „Mulțumesc', „Cu plăcere', „Scuză-mă', „Bună ziua', „La revedere'. Acestea sunt bazele a ceea ce începi să construiești.

Foto: 123rf

Citeste și:

Cele mai credibile păcăleli de 1 aprilie

Mare Ți-e grădina, Doamne!!! Uite cum se protejează străinii de Covid-19

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Educatie