Romancele reusesc in afaceri peste hotare

O cariera stralucita, desfasurata pe meridianele lumii… Un vis frumos, dar irealizabil, iti spui in sinea ta. Exista insa si femei care au reusit sa si-l indeplineasca. Carmen Ene si Oana Turcu sunt doua dintre ele.

Carmen Ene este director de credite pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa al Companiei IBM. Anul acesta a fost nominalizata pentru Premiul european de Cel mai bun manager femeie. Carmen Ene a absolvit ASE-ul, sectia de Cibernetica, si, pentru inceput, s-a angajat la un centru de calcul.

Adevaratul ei job de inceput a fost insa la firma particulara RBS – Romanian Business Systems, in 1990. "Acolo am facut parte dintr-un colectiv entuziast si tanar, alaturi de care am parcurs multe trepte ale evolutiei mele profesionale. In 1994, RBS a devenit IBM Romania si asa am ajuns chief financial officer la IBM Romania." Ce simplu pare! Totusi, in 1990, Carmen a urmat un MBA la Open University of London, iar primii ani la IBM au insemnat perioade de scolarizare specializata, o lunga perioada de instruire. "Ceea ce am invatat la IBM a avut un caracter cu totul deosebit fata de scoala pe care am facut-o in Romania. Avea, in acelasi timp, un caracter practic si unul teoretic si cauta sa dezvolte si laturile antreprenoriale ale fiecaruia dintre noi. Apoi, in 1998, am fost promovata la sediul central al IBM Europa Centrala si de Est din Viena, pe pozitia de global financing manager." Suna fabulos si chiar este. Numai ca n-a fost totul simplu si lipsit de emotii. "Am fost confruntata cu multe probleme de adaptare si in acelasi timp cu greutatile muncii intr-o echipa multinationala, in conditiile competitiei acerbe care exista in Vest", spune Carmen. "In aceasta pozitie am avut sansa sa realizez proiecte cu mare vizibilitate, cum ar fi deschiderea diviziei IBM de finantari in Africa de Sud, apoi in Polonia, Ungaria si Republica Ceha, precum si consolidarea operatiilor de credit din IBM Rusia si Orientul Mijlociu.

Toate acestea au condus la numirea mea in 2003 in pozitia de director de credit IBM EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), cu sediul la Londra." Nici acest inceput n-a fost usor, pentru ca la Londra a fost confruntata cu o serie de probleme specifice activitatilor financiare globale. Londra este unul dintre centrele financiare europene cu traditie, avand oameni cu multa experienta in domeniu, dar poate mai putin cunoscatori ai pietelor din estul Europei. Modesta, ea crede ca acesta a fost unul dintre criteriile pentru care a fost selectata pentru acest post. Initial, faptul ca provenea din Est a fost un mare handicap, dar faptul ca a intrat la inceput intr-o divizie a IBM-ului condusa de persoane care aveau experienta in Estul Europei a echilibrat lucrurile.

Oricum, ea are impresia ca intotdeauna, indiferent de recunoasterea de care s-a bucurat, au existat si persoane care au avut "retineri" bazate pe originea ei est-europeana. "Constat ca multi dintre cei aflati in aceeasi situatie ca mine muncesc mult mai mult si poate de aceea reusesc." Este clar ca noul director de credit IBM EMEA a muncit mult si a obtinut rezultate extraordinare, de vreme ce a fost nominalizata pentru Premiul european de Cel mai bun manager femeie al anului 2003. Carmen spune ca datoreaza propunerea in primul rand activitatii ei profesionale, faptului ca este primul executive al IBM provenit din Est, dar si activitatii ei din asociatiile de promovare a femeilor.

"Inca din Romania, am inceput sa iau contact cu una dintre primele asociatii de acest gen din tara, iar apoi, la IBM, am facut parte din Consiliul European al Femeilor, in cadrul caruia am condus proiecte privind recunoasterea rolului femeilor in societate, afaceri si pozitii de conducere. Avand in vedere activitatile mele profesionale si din cadrul acestei asociatii, am fost printre cele patru femei nominalizate de IBM pentru acest premiu. Am ajuns in finala alaturi de alte trei femei la categoria business din intreaga Europa. Selectionarea mea si interviurile care au urmat m-au facut sa revad drumul parcurs in acesti ani si sa ma gandesc ca multe alte femei din Romania merita o asemenea recunoastere. N-am luat marele premiu si am fost dezamagita, fiindca as fi vazut in acest lucru inca o recunoastere a tarii din care provin."

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera