Rețeta de cozonac a lui chef Cătălin Scărlătescu

Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciaţi bucătari-şefi din România, iar acesta a dezvăluit că de sărbători prepară cozonacul după o rețetă specială. Dacă respectați ingredientele vă va ieși un cozonac pufos și delicios, care își păstreaza gustul autentic românesc. Fie că este Paște sau Crăciun, acest cozonac n-ar trebui să lipsească de pe masă.

Chef Cătălin Scărlătescu este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari de la noi. Juratul de la Masterchef găteşte ireproşabil, fiind unul dintre cei mai apreciaţi Chefi din România. Acesta a impresionat întotdeauna prin standardele ridicate în ceea ce priveşte preparatele ce îi poartă semnătura. Cei care au avut ocazia să le deguste şi au fost încântaţi de ele, iar acesta a dezvăluit că de sărbători prepară cozonacul după o rețetă specială. Pregătit după o reţeta specială, dar care păstrează totodată gustul autentic românesc, acest cozonac pufos şi delicios va fi unul care va dispărea repede de pe masă.

Rețeta de cozonac a lui Chef Scărlătescu

Ingrediente:

  • 1 kg făina
  • 250 gr zahăr
  • 450gr lapte
  • 5 ouă
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt Belgian
  • 500gr nucă
  • 200gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie
  • stafide

Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină și se lasă compoziția să crească la cald până își dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă.

Gălbenușurile se freacă cu praful de sare.

Punem făina într-un vas și turnăm pe rând, amestecând: gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic.

Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Luam apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema obținută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide, și o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ doua ore.

Când aluatul a crescut dam tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Trucuri de la Chef Cătălin Scărlătescu un cozonac pufos și delicios

Un cozonac de Crăciun sau Paște tradiţional iese în evidenţă datorită gustului sau bogat în nuca şi cacao. Dacă este frământat şi modelat individual, cozonacul păstrează reţeta originală şi gustul autentic românesc.

A face un cozonac pufos și delicios este o reală provocare, după cum spune chiar Chef Cătălin Scărlătescu. Un cozonac bun depinde de calitatea făinii, de timpul dedicat frământării, de cât de bun este cuptorul (să nu ardă, să coacă bine pe toate părţile, să aibă intensitatea flăcării potrivită) şi de multe alte secrete.

Ține cont de următoarele trucuri propuse de Chef Cătălin Scarlatescu! Te vor ajută să ai cozonaci gustoşi şi pufoşi!

1. Ingredientele trebuie să aibă aceeaşi temperatura! Scoate-le din timp, aproximativ cu 3-4 ore înainte pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.

2. Dospitul se face la o temperatură de 35 de grade şi umiditate 80.

3. Pentru copt, cuptorul trebuie încălzit la 160 de grade iar spre sfârşit temperatura trebuie coborâtă la 140 grade, pentru a îi permite cozonacului să se coacă bine.

4. Bucătăria trebuie să fie călduroasă şi, după ce faceţi aluatul, e bine să nu deschideţi uşa sau geamul, pentru a nu se face curent.

5. Toate ingredientele lichide trebuie să fie călduţe – nu foarte fierbinţi, nu foarte reci.

6. Vasul în care frământați aluatul trebuie să fie călduţ. Pentru asta, îl puteţi clăti cu apă fierbinte şi apoi şterge foarte bine.

7. Cozonacul va avea o culoare frumoasă dacă mixati ouăle cu puţină sare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Vedete