Republica Moldova în alertă după exploziile din Transnistria

Reuniunea Consiliului Suprem de Securitate din Republica Moldova vine după o serie de explozii în regiunea separatistă.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință urgentă a Consiliului Suprem de Securitate al țării, după ce două explozii au deteriorat stâlpii radio din perioada sovietică în regiunea separatistă a Transnistriei.

Incidentele de marți au survenit după ce oficialii locali au raportat luni mai multe explozii la Ministerul Securității de Stat din orașul Tiraspol, de Paștele Ortodox.

Autoritățile moldovenești sunt sensibile la orice semn de creștere a tensiunilor în Transnistria, o fâșie de pământ care se învecinează cu sud-vestul Ucrainei, mai ales că Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie.

Rusia are trupe cu sediul permanent în regiune de la prăbușirea Uniunii Sovietice la începutul anilor 1990. Ucraina se teme că Transnistria ar putea fi folosită ca rampă de lansare pentru noi atacuri pe teritoriul său.

În urma ședinței de marți a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova, președintele Maia Sandu va susține o conferință de presă, a anunțat biroul său într-un comunicat.

Ministerul de Interne al Transnistriei a declarat că „în satul Maiac, raionul Grigoriopol, au avut loc două explozii: prima la 6:40 şi a doua la 7:05', scrie Al Jazeera. Nu a fost nimeni rănit, dar două antene radio care transmiteau radio rusesc au fost eliminate, a adăugat acesta.

Într-o declarație pe Facebook, Ministerul de Interne al Transnistriei a declarat că unele dintre ferestrele clădirii au fost sparte și că „din structură iese fum'.

Informațiile preliminare arată că atacatorii au folosit un lansator de grenade antitanc de mână, a adăugat acesta. Canalul de televiziune Pervy Pridnestrovsky a citat martori care au spus că au auzit mai multe explozii. La fața locului au fost chemați demineri, pompieri și paramedici. Televiziunea TVS a arătat o imagine cu un lansator de grenade abandonat la fața locului.

Nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre incidente. Transnistria, o fâșie de pământ cu aproximativ 470.000 de oameni, se află sub controlul autorităților separatiste de la războiul din 1992 cu Moldova. Rusia are acolo aproximativ 1.500 de soldați pentru menținerea păcii, dar îngrijorările sunt din ce în ce mai mari că acele forțe ar putea fi folosite pentru a invada Ucraina dinspre vest.

Luni, Ministerul de Externe al Republicii Moldova a declarat că exploziile de la Tirapol au drept scop crearea „pretextelor pentru încordarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, care nu este controlată de autorităţile constituţionale', relatează sursa citată.

Foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Stiri