Relaxare activă sau pasivă? 3 obiceiuri istețe care mențin tonusul după antrenamente

După fiecare antrenament încheiat poate fi extrem de tentant să te refugiezi în fața televizorului sau să te dedici unui somn sănătos. Deși odihna pasivă are rolul ei, totuși este indicat să adopți obiceiuri care mențin corpul activ. Recuperarea activă presupune efectuarea unor exerciții cu intensitate moderată, mai ușoare față de cele pe care le practici în mod obișnuit la sală. Care sunt avantajele reale ale recuperării active? De ce este atât de indicat să înlocuiești inactivitatea cu o rutină care să-ți mențină corpul în mișcare? Ce obiceiuri poți aborda, astfel încât corpul să fie gata a doua zi de un nou antrenament?

Știai că, relaxarea activă contribuie la rezultatele sportive la fel de mult ca antrenamentele propriu-zise?

Dacă te-ai apucat recent de un sport sau ai revenit după o perioadă de pauză, atunci recuperarea activă este esențială pentru reducerea riscului de febră musculară. Mușchii trebuie stimulați să se adapteze noului ritm de activitate, iar odihna activă este una dintre soluții. Prin odihnă activă susții sănătatea generală a organismului mai mult decât ai fi bănuit. În primul rând, reduci acumularea acidului lactic și previi instalarea contracțiilor musculare și a oboselii. Apoi, stimulezi fluxul sanguin și accelerezi procesul de eliminare a toxinelor din corp. Exercițiile moderate contribuie la creșterea mobilității și flexibilității mușchilor și articulațiilor. În consecință, diminuezi riscul de accidente în timpul antrenamentelor.  Care sunt sugestiile sportivilor în privința odihnei active?

  • Tehnici diferite de masaj

Alternarea tehnicilor de masaj este indicată pentru a lucra diferite grupe de mușchi, nu doar cei solicitați la sport. Masajul scaunelor de masaj profesionale este deosebit de util în această privință, datorită numeroaselor tehnici care pot fi setate automat din dispozitivele speciale. Astfel, fotoliile de masaj japoneze sunt dotate cu peste 80 de tehnici diferite de masaj, 20 de programe și peste 10 niveluri de intensitate pentru fiecare tip de masaj. 

Descoperă pe Fujiiryoki.ro beneficiile masajului 5D și oferă-i corpului tău masaj cu perne de aer, role și cu dublă încălzire. Masajul stretching sau deep tissue sunt câteva dintre cele mai populare programe care accelerează eliminarea excesului de acid lactic, care eliberează toxinele din sânge și care stimulează receptorii din piele. Masajul ajută la menținerea unei posturi corecte, reduce riscul întinderilor musculare, favorizează transportul nutrienților la nivel celular, susține circulația limfatică, iar rolele de masaj relaxează zonele rigide.

  • Planifică o zi pentru înot

Înotul este o activitate relaxantă și pentru psihic, pe care o poți practica drept hobby. Astfel, chiar dacă timpul nu-ți permite să ajungi zilnic la bazin, atunci stabilește o zi anume din săptămână. Înotul este benefic pentru articulații și mobilitatea mușchilor. De asemenea, studiile au demonstrat că apa calmează inflamațiile. 

  • Fii activ în aer liber

După ce ai ieșit din sala de antrenamente, dăruiește-i organismului o gură sănătoasă de oxigen. De exemplu, fă exerciții de alergare ușoară în parc, plimbă-te pe jos sau cu bicicleta, iar în weekend bucură-te de o drumeție spectaculoasă. Efortul susținut pe terenuri denivelate stimulează musculatura abdomenului, fesierilor și gleznelor. Exercițiile moderate în aer liber echilibrează nivelul de cortizol din organism, stimulează eliberarea endorfinelor, oferindu-ne un tonus superior.   

Și relaxarea activă are efectele sale secundare, deci fii atent cum o abordezi. Te poți bucura de masaj înainte de culcare pentru un somn odihnitor, dar exercițiile fizice trebuie efectuate cu minim 3 ore înainte de ora de culcare. În caz contrar, temperatura corporală ridicată în urma efortului poate conduce la treziri frecvente sau tulburări de somn. 

Sursa foto: unsplash.com, fujiiryoki.ro

Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Advertorial