Record de oferte la apartamentele de închiriat în București. Prețurile sunt cele mai mici din ultimii 5 ani!

Ușa de la intrare în casă influențează viitorul locatarilor

Cei care caută o locuinţă de închiriat au de unde alege. 2021 a început cu un număr record de apartamente şi garsoniere care îşi caută chiriaşi. Iar cei care caută apartamente de închiriat în București ar trebui să știe că prețurile sunt acum mai mici.

Analize recente arată că preţurile sunt cele mai mici din ultimii 5 ani. Iar experţii imobiliari spun că prețurile încă vor mai scădea, având în vedere cererea din ce în ce mai mică. Doar la vile şi case cu curte tarifele au crescut din nou în ultimele două luni.

Într-un an bulversant, cu mulţi şomeri, învăţământ online, muncă de acasă şi turism inexistent, mii de apartamente şi garsoniere au rămas goale. Agenţii imobiliari estimează că, în prezent, sunt scoase la închiriat, în medie, cu 20% mai multe locuinţe la bloc faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În medie, chiriile la aprtamente și garsoniere au scăzut cu 10-15 procente, în funcţie de oraş şi de zonă. Sunt cele mai mici din 2015, de când cresc constant, spun experții de pe această piață.

În Bucureşti, de exemplu, în prezent, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 369 de euro. În februarie 2020, proprietarii cereau peste 400 de euro. Media la garsoniere este de 252 de euro, în februarie era de 285 de euro.

În pandemie, siguranţa a devenit importantă pentru chiriaşi şi mulţi au cerut înregistrarea contractelor la ANAF. Parcurile, locurile de joacă şi spaţiile verzi au devenit la fel de importante că transportul în comun. Proximitatea față de o famacie a devenit extrem de importantă.

Pandemia a dus la schimbări importante în relaţia oamenilor cu spaţiul lor de locuit. După criza imobiliară din 2008, trei sferturi dintre chiriaşi căutau locuinţe mai ieftine. Acum însă 60% dintre cei care stau cu chirie vor apartamente mai mari sau în zone mai bune. Pun preţ pe cum arată viitoarea locuinţă, dacă mobilierul este nou şi modern şi cum este compartimentat. Iar aceste tendinţe, cred specialiştii imobiliari, se vor menţine pe tot parcursul anului.

Înregistrarea contractelor la ANAF, un trend tot mai puternic

Mai mult, cel puțin în București, oamenii nu mai vor să aibă 'casa lor', ci preferă să locuiască în continuare cu chirie.

Mai mult de jumătate (55%) dintre bucureştenii care locuiesc în prezent cu chirie nu au în plan să-şi cumpere un apartament în următorul an şi vor să rămână în chirie, arată un studiu realizat de Unlock Research pentru Colliers International.

45% dintre aceştia se gândesc însă la o schimbare a locuinţei închiriate, majoritatea (66%) pentru că vor o locuinţă mai spaţioasă sau aflată într-o zonă mai bună, inclusiv în blocuri noi, şi doar o treime pentru că se uită la bani şi caută să-şi scadă costurile cu chiria.

'Criza provocată de coronavirus începe să-şi arate efectele şi pe piaţa închirierilor de locuinţe. În Bucureşti, studenţii au lăsat multe proprietăţi goale, apartamentele în regim hotelier au fost convertite în apartamente cu chirie lunară, iar numărul ofertelor de închiriere din piaţă a început să crească. Preţul chiriei rămâne în continuare principalul criteriu în funcţie de care cei mai mulţi chiriaşi aleg să închirieze o locuinţă sau alta', arată studiul.

Pe fondul incertitudinii create de pandemia de Covid-19, chiriaşii caută siguranţă, fie printr-o reducere a chiriei sau mutarea într-un spaţiu mai mic, fie printr-o înţelegere pe termen mai lung cu proprietarii sau prin înregistrarea contractelor la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Comparativ cu criza precedentă din 2008-2009, înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc conferă proprietarilor calitatea de titlu executoriu, facilitând recuperarea banilor de la rău platnici.

'Chiriaşul este mult mai dinamic decât cumpărătorul de rezidenţial, iar trendurile din piaţa de închiriere pot fi valoroase pentru dezvoltatorii de locuinţe. Nevoia de siguranţă în relaţia cu proprietarul va duce la profesionalizarea pieţei de închirieri de locuinţe, iar din ce în ce mai mulţi dezvoltatori îşi vor îndrepta atenţia către acest segment.

Am văzut deja tranzacţii cu blocuri destinate exclusiv închirierii, semn că există un interes şi din partea investitorilor pentru astfel de produse. Ne aşteptăm ca în acest ecosistem nou creat să vedem şi alţi jucători anunţând proiecte destinate închirierii', explică Gabriel Blăniţă, director asociat Colliers Valuation and Advisory.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
CSID
Descopera.ro
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial